Pot să iau vitamine prenatale fără a fi însărcinată?
Există o mulțime de mituri în jurul vitaminelor prenatale. Unele spun că puterea nutritivă mare servește la îmbunătățirea aspectului părului sau unghiilor. De aceea, unele femei le folosesc deși nu au nevoie. Poți să iei vitamine prenatale fără a fi însărcinată?
Adevărul este că aceste suplimente sunt pline de nutrienți. Cu toate acestea, a lua vitamine prenatale fără a fi însărcinată nu este o idee bună. De fapt, ingerarea lor fără motiv poate fi contraproductivă.
Ce sunt vitaminele prenatale?
Vitaminele prenatale sunt suplimente destinate femeilor care intenţionează să rămână însărcinate sau care sunt deja însărcinate. Sunt ideale și pentru femeile care alăptează. Misiunea lor este de a oferi suficiente vitamine și minerale pentru a reduce riscul de complicații în timpul gestației.
Nevoile nutriționale ale unei femei cresc atunci când este însărcinată. Bebelușul are nevoie de nutrienți specifici pentru a se dezvolta normal. Dieta obișnuită nu este mereu suficientă.
Vitaminele prenatale au funcția de a completa o dietă sănătoasă. Aceasta înseamnă că nu înlocuiesc dieta, ci o îmbunătățesc.
Citește mai mult: Ce sunt testele prenatale și de ce se fac?
Ce oferă?
Pe piață, există vitamine prenatale de diferite tipuri. În general, ele seamănă cu orice tip de multivitamine, cu excepția unei singure componente: acidul folic. Acest nutrient este esențial pentru femeile care doresc să rămână însărcinate sau care sunt deja însărcinate.
Aportul de acid folic în cantități suficiente este asociat cu un risc mai mic de defecte ale tubului neural la făt, cum ar fi spina bifida. Medicii le recomandă mamelor însărcinate să ia 400 micrograme din această substanță în fiecare zi, de la 3 luni înainte de concepție până la 7 săptămâni de sarcină.
Vitaminele prenatale conțin și alte elemente esențiale pentru buna desfășurare a sarcinii, precum calciu, fier, acizi grași omega 3, vitamina A, C și E și minerale precum cuprul și zincul.
Când ar trebui să fie luate?
Vitaminele prenatale sunt concepute pentru a fi luate de femeia care intenționează să rămână gravidă, este deja însărcinată sau alăptează. Se recomandă ca toate femeile aflate la vârsta fertilă care au relații sexuale fără a utiliza contracepție să ia acest tip de vitamine.
Creierul și măduva spinării bebelușului se formează în stadiile incipiente ale gestației, când mama nu este conștientă de statutul său. Acidul folic este esențial pentru dezvoltarea normală.
Aceste tipuri de suplimente sunt și mai importante pentru mamele adolescente sau cele cu antecedente de abuz de substanțe. În orice caz, cel mai bine este să consulți medicul înainte de a lua vitamine prenatale, chiar dacă acestea sunt disponibile fără rețetă.
Poți să iei vitamine prenatale fără a fi însărcinată?
Ca regulă generală, o femeie nu ar trebui să ia vitamine prenatale dacă nu dorește să rămână gravidă, nu este însărcinată sau nu alăptează. O dietă sănătoasă ar trebui să fie suficientă pentru a satisface nevoile nutriționale. În caz contrar, consultă medicul.
Cel mai problematic lucru în a lua acest tip de vitamine în afara sarcinii este că pot avea efecte contraproductive. Primul dintre acestea este mascarea unui deficit de vitamina B12.
De asemenea, dacă iei prea mult fier, pot apărea diverse probleme de sănătate, inclusiv diaree, constipație și greață. De asemenea, un exces de vitamina A dintr-o sursă sintetică este uneori toxic pentru ficat.
Mituri despre vitaminele prenatale
Există mai multe mituri care circulă în jurul beneficiilor vitaminelor prenatale. Se spune că ele ajută la îmbunătățirea aspectului părului, pielii și unghiilor.
Nimic din toate acestea nu este adevărat.
Se crede că strălucirea pielii gravidelor sau îngroșarea părului în această etapă se datorează aportului acestui tip de vitamine. Cu toate acestea, știm că este un efect al modificărilor hormonale care au loc în această etapă.
Hormonii prezenți în sarcină fac ca părul și unghiile să crească mai repede. Uneori, fac ca pielea să capete acea strălucire specială. Cu toate acestea, spre surprinderea multora, administrarea de vitamine prenatale fără a fi însărcinată poate produce alopecie dacă acestea sunt luate o perioadă lungă de timp.
Recomandăm: Sfaturi pentru a face corect un test de sarcină
Există și alte moduri de a obține nutrienți
Este indicat ca o femeie care vrea să rămână însărcinată să înceapă să ia vitamine prenatale cu aproximativ 3 luni înainte de a rămâne însărcinată. Dacă sarcina nu se încadrează în plan, evită aceste suplimente.
Dacă o femeie vrea să-și îmbunătățească aspectul pielii, unghiilor sau părului, are la dispoziție și alte instrumente, de la obiceiuri sănătoase până la tratamente estetice. O dietă echilibrată și sănătoasă este suficientă pentru a acoperi cerințele nutriționale normale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Navarrete-Muñoz, E. M., Monzó, D. G., de La Hera, M. G., Climent, M. D., Rebagliato, M., Murcia, M., … & Vioque, J. (2010). Ingesta dietética y de suplementos de ácido fólico en mujeres embarazadas de Valencia. Medicina Clínica, 135(14), 637-643.
- Blasco-Alonso, Javier, et al. “Encefalopatía grave y deficiencia de vitamina B12: reversibilidad tras la terapia nutricional.” Nutrición Hospitalaria 37.6 (2020): 1285-1288.
- San Román Diego, M. A. (2013). Aumento del peso durante el embarazo: Modificaciones fisiológicas relacionadas con la ganancia de peso y necesidades nutricionales.
- América, S. (2017). ¿Qué debe tener en cuenta a la hora de elegir sus vitaminas prenatales? Tori Schmitt, MS, RDN, LD. Compartir.
- Alarcón-Corredor, Oscar Marino. “La Hipervitaminosis A: una enfermedad multisistémica.” Revista de la Facultad de Farmacia 48.2 (2006): 13-21.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.