Ce tipuri de alopecie afectează mai mult femeile?
 

Ce tipuri de alopecie afectează mai mult femeile?

Alopecia se caracterizează prin pierderea densității capilare în zonele vizibile ale scalpului. În funcție de cauza sa, există mai multe tipuri.
Ce tipuri de alopecie afectează mai mult femeile?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există diferite tipuri de alopecie care afectează atât bărbații, cât și femeile. Cu toate acestea, atunci când le clasificăm, trebuie luat în considerare genul, deoarece manifestările și cauzele sunt diferite.

La femei, fluctuațiile hormonale au foarte mult de-a face cu alopecia. Etape precum sarcina, nașterea, menopauza, printre altele, pot fi însoțite de o pierdere anormală a firelor de păr. Cum facem față acestei probleme?

Principalele tipuri de alopecie la femei

Alopecia la femei se manifestă prin subțierea firelor de păr și căderea lor ulterioară. O scădere a volumului părului este adesea observată în zonele vizibile ale scalpului, cum ar fi partea superioară și anterioară. Cu toate acestea, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la bărbați, căderea excesivă a părului nu progresează către chelie.

Scăderea estrogenului, creșterea androgenilor, episoadele de stres, deficiențele nutriționale, anemia, printre altele, tind să provoace această afecțiune. În funcție de cauză și manifestări, există mai multe tipuri de alopecie.

Alopecia areata

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de alopecie la femei este areata. În acest caz, căderea părului dă naștere unor pete ovale în diferite zone ale scalpului. Ele pot apărea în câteva zile sau luni. Uneori problema dispare și reapare. Deși cauza exactă nu este definită, este legată de următoarele:

  • Genetică
  • Tulburări autoimune (cum ar fi diabetul, artrita sau boala celiacă)
  • Stări de stres
  • Factori de mediu

Tratamentele pot varia în funcție de factorii individuali. În orice caz, pot fi utilizați corticosteroizi, minoxidil, antralină și difenilciclopropenonă, printre alte medicamente.

Alopecia androgenetică

Alopecia androgenetică este cel mai frecvent tip de alopecie la femei (afectează până la 50% dintre femei). Se manifestă prin subțierea firelor de păr. În timp, se produce o pierdere semnificativă a volumului părului, în special pe linia centrală superioară, pe coroană și pe lateral. De asemenea, părul își pierde puterea și strălucirea.

Originea sa se explică în principal printr-o componentă genetică, dar poate fi și hormonală. Creșterea nivelului de androgeni și scăderea estrogenului afectează stimularea foliculilor de păr, ceea ce scade producția și creșterea părului.

Tratamentul include opțiuni precum mezoterapia capilară, consumul de medicamente orale și transplantul de păr. Alegerea trebuie făcută de către specialistul în dermatologie.

Alopecia fibrozată frontală

Este unul dintre tipurile de alopecie care apare mai frecvent la femei decât la bărbați. Apare din cauza căderii treptate a părului din partea din față a capului. Părul crește din ce în ce mai departe de linia frunții.

Deocamdată, experții în sănătatea părului nu au reușit să determine cauza exactă. Cu toate acestea, una dintre ipoteze asociază alopecia cu modificările hormonale care apar în timpul menopauzei. Cu toate acestea, studiile sunt încă în curs.

Raritatea sa a făcut dificilă dezvoltarea unui tratament specific. Chiar și așa, centre specializate precum Institutul Medical Dermatologic (IMD) studiază boala și încearcă să ofere soluții femeilor afectate. În prezent, sunt testate mai multe opțiuni terapeutice.

Ce să rețineți despre diferitele tipuri de alopecie la femei?

Căderea excesivă a părului la femei poate avea cauze diferite. Pe baza lor, se poate determina tipul de alopecie. În orice caz, este esențial să consultați un dermatolog specializat pentru a obține o evaluare profesională și un tratament individualizat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fabbrocini G, Cantelli M, Masarà A, Annunziata MC, Marasca C, Cacciapuoti S. Female pattern hair loss: A clinical, pathophysiologic, and therapeutic review. Int J Womens Dermatol. 2018;4(4):203-211. Published 2018 Jun 19. doi:10.1016/j.ijwd.2018.05.001
  • Alcalá Pérez, Daniel., & Siordia Zambrano, S. Patricia. (2007). Alopecia androgenética en mujeres. Rev Cent Dermatol Pascua, 16(3), 143–147. Retrieved from www.medigraphic.com

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.