Care sunt cauzele căderii părului? Opinii științifice concrete
Pentru majoritatea oamenilor, părul este un atribut care merită multă atenție. Din acest motiv, în fiecare zi oamenii au tot mai multă grijă să-și îngrijească părul. Cu toate acestea, există și probleme. Care sunt cauzele căderii părului?
Cea mai frecventă cauză a căderii părului la bărbați este genetică. Această tulburare apare la aproape 90% din populația masculină, potrivit site-ului de specialitate Mayo Clinic.
În cazul femeilor, căderea părului apare adesea din cauza problemelor hormonale. Acestea pot apărea după sarcină sau naștere, la menopauză sau în caz de afecțiuni tiroidiene.
Care sunt cauzele căderii părului?
Potrivit sursei citate anterior, alți factori care pot afecta sănătatea părului sunt obiceiurile proaste (de exemplu, studiile afirmă că fumatul poate fi un factor de risc pentru alopecie), stresul, anxietatea sau depresia cauzată de evenimente traumatice, utilizarea anumitor medicamente, etc.
Boală ereditară
Acesta este motivul clasic al alopeciei. În acest caz, afecțiunea este ireversibilă, deoarece este o problemă ereditară care poate proveni de la oricare dintre părinți.
Hipotiroidism
Populația feminină este adesea afectată de hipotiroidism. Potrivit unui studiu, această boală face ca părul să cadă sau să devină mai subțire. Prin urmare, pacienții se confruntă cu căderea constantă a părului. Una dintre diferitele funcții ale tiroidei este de a regla creșterea corectă a părului. În acest caz, este foarte important să consultați cât mai curând un medic de încredere pentru a putea începe tratamentele adecvate.
Lupus
În întreaga lume, există mii de oameni care suferă de această boală. Din nou, marea majoritate a celor afectați sunt femei. Aceasta este o boală autoimună care duce la atacarea țesuturilor sănătoase.
Printre simptomele pe care le generează această boală, se remarcă următoarele:
- Căderea părului, însoțită de sensibilitate extremă a scalpului și alte probleme ale pielii
- Febră
- Anemie
- Durere în piept, care poate evolua spre angină pectorală
- Umflarea extremităților
Recomandăm: 11 remedii pentru a preveni căderea părului
Sindromul ovarului polichistic
Este un dezechilibru hormonal care, în general, este diagnosticat la femeile între 20 și 30 de ani, potrivit unor surse de specialitate. Este o afecțiune în care ovarele produc cantități mari de hormoni masculini.
Unul dintre simptomele acestei afecțiuni este căderea parului. Un alt semn care este foarte vizibil este că femeile care au această afecțiune, în ciuda faptului că își pierd podoaba capilară, au mult păr în alte părți ale corpului.
Stres
După cum au raportat studiile de caz, acesta este un aliat foarte frecvent al căderii părului, precum și al altor tulburări. Este cea mai frecventă cauză, deoarece provoacă un dezechilibru în sistemul limfatic, care este responsabil de menținerea sub control a tensiunii arteriale și a funcției corecte a vaselor de sânge.
Când sunteți stresați, aceste funcții sunt afectate și acest lucru poate provoca slăbiciune și pierderea ulterioară a unor cantități mari de păr. După cum explică articolul citat la început, stresul poate fi ținut sub control.
Ce tratamente sunt recomandate pentru a opri cauzele căderii părului?
În primul rând, secretul pentru tratarea căderii părului, indiferent de cauză, este consultarea medicului. Specialistul va ști mai bine decât oricine în ce direcție să direcționeze tratamentul și va putea preveni complicații mai grave.
Pentru a completa ceea ce este indicat de medic, există mai multe opțiuni, de la produse specifice pentru păr, până la ceva esențial: menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate.
Dieta ar trebui să conțină cantități adecvate de fructe, legume, pește și cereale integrale. Efectuarea de analize medicale este cea mai indicată măsură pentru a face față problemei în mod corect. În acest studiu, putem observa cum lipsa unor substanțe nutritive poate duce la căderea părului.
Recomandări speciale
Uscătorul
Pentru a utiliza uscătorul, este important să păstrați o distanță de siguranță și să îl mutați frecvent. Utilizarea necorespunzătoare a uscătorului poate deteriora părul, deoarece acesta tinde să se usuce, ceea ce îl face fragil și slab. Cea mai bună opțiune este să vă uscați părul cu prosopul sau natural.
Fumatul
După cum am menționat anterior, fumătorii pot experimenta căderea părului. Acest lucru se întâmplă din cauza diferitelor efecte pe care nicotina le provoacă în organism, care sunt enumerate în studiul menționat anterior.
Masajul
- Este foarte eficient.
- Se efectuează cu vârful degetelor și niciodată cu unghiile.
- Un masaj bun activează circulația sângelui și favorizează creșterea părului.
Alte recomandări
- Coafurile care maltratează părul sau care necesită întinderea lui trebuie evitate pe cât posibil, așa cum recomandă sursele medicale citate mai sus.
- Creșteți consumul de biotină sau vitamina B7.
- Obțineți suficient fier și vitamina C. Lipsa lor este un factor decisiv pentru căderea părului, așa cum afirmă studiul despre dietă.
Remedii la domiciliu pentru a opri căderea parului
Tratamentele la domiciliu pot fi eficiente, dar, așa cum am spus deja, ele nu sunt în niciun caz un substitut pentru tratamentul medical. Este recomandat să consultați un dermatolog înainte de a recurge la ele.
Oțet de mere și salvie
Oțetul de mere s-a dovedit benefic pentru sănătatea părului. Salvia este o plantă care este citată în numeroase investigații ca remediu natural pentru căderea părului.
Ce este de făcut?
- Pregătiți ceaiul de salvie și amestecați-l cu oțetul de mere.
- Cantitățile depind de volumul părului. Asigurați-vă că este complet acoperit.
- Lăsați ceaiul să acționeze 30 de minute și clătiți.
- Aplicați tratamentul cel puțin o zi pe săptămână.
Morcov și lapte de cocos pentru a trata cauzele căderii părului
Morcovul conține carotenoizi, un element benefic pentru tratarea alopeciei în combinație cu alți compuși, așa cum este indicat în acest studiu.
Clătirea cu suc de morcovi și lapte de cocos reprezintă o rețetă răspândită în medicina tradițională, dar cercetările sugerează că uleiul de cocos este mai eficient pentru îngrijirea părului.
Ce este de făcut?
- Pentru a efectua acest tratament, morcovul trebuie lichefiat în puțină apă și strecurat.
- Se adaugă o cantitate egală de lapte de cocos.
- Se aplica pe tot părul și se lasă să acționeze aproximativ 20 de minute cu capul acoperit.
- După ce trece timpul necesar, părul este spălat ca de obicei.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Jabbari, A., Petukhova, L., & Christiano, A. M. (2017). Alopecia areata. In Clinical and Basic Immunodermatology: Second Edition. https://doi.org/10.1093/hmg/ddx387
- Gordon, K., Gordon, K., & Tosti, A. (2011). Alopecia: evaluation and treatment. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. https://doi.org/10.2147/CCID.S10182
- Romoli, M., & Cudia, G. (1987). Alopecia areata and homolateral headache due to an impacted superior wisdom tooth. International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery. https://doi.org/10.1016/S0901-5027(87)80088-7