11 remedii pentru a preveni căderea părului
 

11 remedii pentru a preveni căderea părului

Știați că este normal să pierdeți între 100 și 200 de fire de păr pe zi? În cazul în care numărul este mai mare, puteți opta pentru câteva remedii naturiste care vă vor permite să vă întăriți părul.
11 remedii pentru a preveni căderea părului

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Căderea părului este una dintre cele mai frecvente preocupări ale populației. Și, în ciuda a ceea ce se crede, nu este întotdeauna un simptom al unei boli. Căderea parului nu este totuna cu alopecia, aceasta din urma devenind o problemă care afectează mai ales bărbații la vârsta adultă. Mai jos, vă vom prezenta 11 remedii pentru a preveni căderea părului!

Există o cădere zilnică normală a părului. Aceasta înseamnă că este normal ca între 100 și 200 de fire de păr să cadă în fiecare zi, deoarece acest lucru face parte din regenerarea celulară. Părul este reînnoit în întregime la fiecare 6 luni.

Când toamna sosește în emisfera nordică, căderea părului tinde să fie accelerată. Din acest motiv, multe persoane caută să aibă și mai multă grijă de păr în acest sezon. Trebuie să ne hrănim și întărim părul pe tot parcursul anului, pentru a-i promova creșterea.

Factorii care duc la căderea părului

Există mai mulți factori care pot influența semnificativ căderea părului. Aceștia includ obiceiuri de viață (cum ar fi mâncatul), odihna și gestionarea stresului, printre altele. Atunci când acestea sunt motivele, declinul încetează odată cu adoptarea măsurilor corective.

O dietă săracă în nutrienți și proteine nu va aduce beneficii organismului, provocând slăbiciune la nivelul unghiilor, al părului, etc. De aici și importanța de a duce un stil de viață sănătos, în toate sensurile.

Femeie căreia îi cade părul

 

Modul în care vă îngrijiți părul este, de asemenea, important. În general, părul care este supus frecvent căldurii uscătorului sau plăcii de întins, decolorării sau vopsirii și chiar produselor de îngrijire zilnică neadecvate (șampoane, geluri, fixative, etc.), va avea tendința să cadă pentru că este agresat.

Moștenirea genetică, vârsta înaintată și modificările hormonale pot influența căderea părului. Prin urmare, atunci când o femeie naște sau se află la menopauză, căderea părului poate fi mai gravă.

Alte motive pentru care părul poate cădea sunt:

 • Aportul unor medicamente. Un studiu recent evidențiază beta-blocantele, warfanina, heparina, amfetaminele, levodopa, chimioterapia și radioterapia.
 • Un deficit de vitamine B sau zinc.
 • Anumite patologii asociate cu tiroida, lupusul, anemia, sindromul ovarului polichistic, printre alte boli.
 • Factori de mediu precum poluarea și expunerea la soare afectează rezistența părului, făcându-l predispus la cădere.

11 remedii pentru a preveni căderea părului

1. Aloe vera

Remedii pentru a preveni căderea părului

 

 • Aplicarea este foarte simplă. Trebuie doar să tăiați pe orizontală o frunză de aloe vera și să frecați ușor gelul pe scalp.
 • Lăsați gelul de aloe vera să se usuce pe păr și apoi clătiți-vă cu apă din abundență.
 • Repetați această procedură zilnic.

2. Ceai verde

Această băutură nu servește doar la purificarea organismului. Ceaiul verde oferă o cantitate mare de antioxidanți care pot ajuta atât la creșterea, cât și la întărirea părului, prevenind astfel căderea excesivă a acestuia.

 • Aplicarea este foarte simplă: faceți o cană de ceai și lăsați-o să se răcească.
 • Când faceți duș sau baie, turnați ceaiul pe păr ca tonic.
 • Repetați aplicarea de 2 ori pe săptămână.

3. Ulei de migdale

Migdalele sunt o sursă excelentă de nutrienți pentru păr. Prin urmare, masarea scalpului cu ulei de migdale cu mișcări circulare va fi suficientă pentru a stimula creșterea părului. Nu este nevoie să clătiți părul după aplicare.

4. Ulei de rozmarin

Un alt ulei esențial care hrănește și întărește părul este rozmarinul. Ca și în cazul precedent, uleiul se aplică prin masaj pe scalp. În acest fel, mișcarea stimulează circulația sângelui și permite întărirea foliculilor de păr. Puteți adăuga acest ulei esențial și în șamponul pe care îl folosiți în mod regulat.

5. Varză albă

Varză albă

 

O dietă care include varză favorizează adesea întărirea părului. Poate fi folosită și ca mască pentru căderea părului.

Trebuie doar să luați o jumătate de varză crudă, să o tăiați și să o înmuiați timp de cel puțin o oră. Se prelucrează cu ajutorul unui mixer manual si puțină apă, pentru a se transforma într-un fel de pastă, care se va aplica pe păr sub formă de mască.

6. Albuș de ou

Dacă părul cade mult, bateți patru albușuri de ou și frecați-le pe scalp cu mișcări circulare. Se lasă să acționeze o jumătate de oră și se clătește. La sfârșit, spălați-vă ca de obicei. Albumina din ou va acționa pentru a întări foliculii de păr și firele slabe.

7. Urzică

Frunzele de urzică sunt foarte eficiente când sunt include în remedii pentru a preveni căderea părului. Achiziționați loțiuni cu urzică de la plafar. Trebuie să le aplicați pe scalp înainte de culcare cu masaje circulare. Lăsați-le să acționeze peste noapte și clătiți-vă dimineața.

8. Suc de ceapă

Ceapa este folosită ca remediu pentru răni și pentru orice problemă a pielii, așa că ne poate ajuta dacă suferim de căderea părului din cauza unei afecțiuni a pielii. Această legumă conține mult sulf, care îmbunătățește circulația sângelui în foliculii de păr.

 • După ce ați extras sucul din ceapă, aplicați-l pe cap și lăsați-l să acționeze aproximativ 30 de minute.
 • Apoi, spălați-vă părul ca de obicei.
 • Repetați tratamentul de două ori pe săptămână timp de cel puțin trei luni.

9. Sfeclă roșie

Sfeclă roșie

 

Sfecla are multe vitamine și minerale, care întăresc părul și opresc căderea acestuia.

 • Puteți tăia o rădăcină de sfeclă în jumătate pentru a vă freca scalpul. Nu vă faceți griji, culoarea violet va dispărea când vă clătiți o jumătate de oră mai târziu.
 • Repetați de 3 ori pe săptămână.

10. Usturoi

Acest remediu este eficient și în tratarea alopeciei.

 • Aplicarea este asemănătoare cu cea a sfeclei: tăiați usturoiul în jumătate și frecați cu mare grijă scalpul.
 • Opriți tratamentul dacă pielea devine roșie sau vă arde.

11. Ulei de măsline

Un alt remediu natural pentru a hrăni și a preveni căderea părului este uleiul de măsline. Aplicând câteva picături pe păr și masând ușor timp de 15-20 de minute la fiecare două zile, veți obține rezultate bune.

Deși există mii de tratamente și produse pe piață care pot fi folosite pentru prevenirea sau reducerea căderii părului, avem la dispoziție și rețete naturale care pot fi preparate într-un mod foarte simplu și care sunt foarte hrănitoare pentru păr. Profitați de ele!

S-ar putea să te intereseze...
Cum să opriți căderea părului cu remedii naturale: rețete utile
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Cum să opriți căderea părului cu remedii naturale: rețete utile

Se estimează că o persoană poate pierde până la 100 de fire de păr pe zi. Aflați cum să opriți căderea părului cu remedii naturale!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Ablon G. (2016). A 6-month, randomized, double-blind, placebo-controlled study evaluating the ability of a marine complex supplement to promote hair growth in men with thinning hair. Journal of cosmetic dermatology, 15(4), 358–366. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27506633/ 
 • American Academy of Dermatology. (13 de diciembre de 2022). Hair loss: Diagnosis and treatment. https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/treatment/diagnosis-treat 
 • American Academy of Dermatology. (s.f.). Hair loss: Who gets and causes. Consultado el 29 de mayo de 2023. https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/18-causes 
 • English, R. S., Jr, & Barazesh, J. M. (2019). Self-Assessments of Standardized Scalp Massages for Androgenic Alopecia: Survey Results. Dermatology and therapy, 9(1), 167–178. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380978/ 
 • Ezekwe, N., King, M., & Hollinger, J. C. (2020). The Use of Natural Ingredients in the Treatment of Alopecias with an Emphasis on Central Centrifugal Cicatricial Alopecia: A Systematic Review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 13(8), 23–27. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7595365/ 
 • Guo, X., & Mei, N. (2016). Aloe vera: A review of toxicity and adverse clinical effects. Journal of environmental science and health. Part C, Environmental carcinogenesis & ecotoxicology reviews, 34(2), 77–96. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6349368/ 
 • Hajheydari, Z., Akbari, J., Saidi, M., Jamshidi, M., Khalilian, A. R., & Maboodi, M. (2006). The effects of garlic topical gel (5%) in the treatment of Alopecia Areata. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences, 16(53), 9-15. http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-900-en.html 
 • Hajheydari, Z., Jamshidi, M., Akbari, J., & Mohammadpour, R. (2007). Combination of topical garlic gel and betamethasone valerate cream in the treatment of localized alopecia areata: a double-blind randomized controlled study. Indian journal of dermatology, venereology and leprology, 73(1), 29–32. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17314444/ 
 • Harvard Medical School. (31 de agosto de 2020). Treating female pattern hair loss. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/treating-female-pattern-hair-loss 
 • Hosking, A. M., Juhasz, M., & Atanaskova Mesinkovska, N. (2019). Complementary and Alternative Treatments for Alopecia: A Comprehensive Review. Skin appendage disorders, 5(2), 72–89. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6388561/ 
 • Hosny, K. M., Rizg, W. Y., Alfayez, E., Elgebaly, S. S., Alamoudi, A. J., Felimban, R. I., Tayeb, H. H., Mushtaq, R. Y., Safhi, A. Y., Alharbi, M., & Almehmady, A. M. (2022). Preparation and optimization of aloe ferox gel loaded with Finasteride-Oregano oil nanocubosomes for treatment of alopecia. Drug delivery, 29(1), 284–293. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8757594/ 
 • Iamsumang, W., Sriphojanart, T., & Suchonwanit, P. (2017). Psoriatic Alopecia in a Patient with Systemic Lupus Erythematosus. Case reports in dermatology, 9(1), 51–59. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465727/ 
 • Koyama, T., Kobayashi, K., Hama, T., Murakami, K., & Ogawa, R. (2016). Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue. Eplasty, 16, e8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740347/ 
 • Lassus, A., & Eskelinen, E. (1992). A comparative study of a new food supplement, ViviScal, with fish extract for the treatment of hereditary androgenic alopecia in young males. The Journal of international medical research, 20(6), 445–453. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1286738/ 
 • Mahdi, B., Abu-Huwaij, R., & Al-Khateeb, I. (2022). Development of topical patches releasing allicin using garlic extract. Journal of cosmetic dermatology, 21(1), 396–402. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34713965/ 
 • Natarelli, N., Gahoonia, N., & Sivamani, R. K. (2023). Integrative and Mechanistic Approach to the Hair Growth Cycle and Hair Loss. Journal of clinical medicine, 12(3), 893. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9917549/ 
 • National Health Service. (2021, 4 de febrero). Hair loss. https://www.nhs.uk/conditions/hair-loss/ 
 • Özmen, İ., Çalişkan, E., Arca, E., Açikgöz, G., & Koç, E. (2015). Efficacy of aromatherapy in the treatment of localized alopecia areata: A double-blind placebo controlled study. Gulhane Medical Journal, 57(3), 1. https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/193965/ 
 • Panahi, Y., Taghizadeh, M., Marzony, E. T., & Sahebkar, A. (2015). Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. Skinmed, 13(1), 15–21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25842469/ 
 • Putt, S. C., Weinstein, L., & Dzindolet, M. T. (1994). A case study: massage, relaxation, and reward for treatment of alopecia areata. Psychological reports, 74(3 Pt 2), 1315–1318. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8084951/ 
 • Rizer, R. L., Stephens, T. J., Herndon, J. H., Sperber, B. R., Murphy, J., & Ablon, G. R. (2015). A Marine Protein-based Dietary Supplement for Subclinical Hair Thinning/Loss: Results of a Multisite, Double-blind, Placebo-controlled Clinical Trial. International journal of trichology, 7(4), 156–166. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4738482/ 
 • Rizg, W. Y., Hosny, K. M., Elgebaly, S. S., Alamoudi, A. J., Felimban, R. I., Tayeb, H. H., … & Khallaf, R. A. (2021). Preparation and optimization of garlic oil/apple cider vinegar nanoemulsion loaded with minoxidil to treat alopecia. Pharmaceutics, 13(12), 2150. https://www.mdpi.com/1999-4923/13/12/2150 
 • Sakr, F. M., Gado, A. M., Mohammed, H. R., & Adam, A. N. (2013). Preparation and evaluation of a multimodal minoxidil microemulsion versus minoxidil alone in the treatment of androgenic alopecia of mixed etiology: a pilot study. Drug design, development and therapy, 7, 413–423. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3686323/ 
 • Srivilai, J., Waranuch, N., Tangsumranjit, A., Khorana, N., & Ingkaninan, K. (2018). Germacrone and sesquiterpene-enriched extracts from Curcuma aeruginosa Roxb. increase skin penetration of minoxidil, a hair growth promoter. Drug delivery and translational research, 8(1), 140–149. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29159692/ 
 • Sharquie, K. E., & Al-Obaidi, H. K. (2002). Onion juice (Allium cepa L.), a new topical treatment for alopecia areata. The Journal of dermatology, 29(6), 343–346. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12126069/ 
 • Zgonc Škulj, A., Poljšak, N., Kočevar Glavač, N., & Kreft, S. (2020). Herbal preparations for the treatment of hair loss. Archives of dermatological research, 312(6), 395–406. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31680216/ 

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.