Prevenire și tipuri de tratament pentru onicocriptoză
În articolul de azi, vom discuta despre prevenire și tipuri de tratament pentru onicocriptoză.
Unghia încarnată, numită și onicocriptoză, este o problemă care vizează, în general, degetele mari ale picioarelor. Aceasta survine atunci când unghia penetrează pielea degetului în timp ce crește, provocând durere și inflamații.
Prevenirea onicocriptozei
Ca să poți preveni unghiile încarnate, trebuie să știi ce factori duc la apariția lor. În mare, există două posibile cauze ale onicocriptozei:
- Factorii congenitali: Sunt determinați de forma labei piciorului. Unghiile pot fi exagerat de late și forma lor și a degetelor poate fi ciudată.
- Factorii externi: Se referă la totalitatea mecanismelor externe care pot face ca unghia să se înfigă în pielea degetului. Cei mai frecvenți factori externi sunt folosirea greșită a unghierei, încălțările inadecvate și traumatismele.
Prevenirea onicocriptozei se axează pe evitarea factorilor declanșatori. Nu ezita să urmezi sfaturile de mai jos!
1. Poartă încălțări adecvate
Pantofii înguști amplifică presiunea exercitată asupra degetelor de la picioare, în special asupra degetului mare și celui mic. Drept consecință, unghia se poate înfige în piele, cauzând durere și inflamații. Te sfătuim să porți încălțări late și să eviți pantofii cu toc înalt.
Citește și:
Un alt factor care duce la apariția unghiilor încarnate este ignorarea modului în care calci atunci când optezi pentru anumite încălțări. Modul în care mergi poate avea un impact asupra părții laterale a unghiei. Pentru a preveni această problemă, studiază modul în care calci și selectează încălțări în funcție de nevoile tale. Dacă este nevoie, folosește tălpi interioare speciale pentru a reduce numărul punctelor de presiune.
2. Respectă regulile de igienă și de tăiere corectă a unghiilor
Cea mai frecventă cauză a onicocriptozei este tăierea incorectă a unghiilor. Pentru a preveni această problemă, te sfătuim să adopți o serie de măsuri pentru a-ți curăța și îngriji picioarele în fiecare zi și a-ți tăia unghiile în mod corect.
- Bagă picioarele în apă caldă pentru a înmuia unghiile și a facilita tăierea acestora.
- Modul corect de a tăia unghiile este în linie dreaptă. Dacă rotunjești marginile laterale, acestea vor crește spre piele și o vor penetra.
- Ai grijă cum îți pilești unghiile. Asigură-te că ai îndepărtat orice reziduu care ar putea pătrunde în piele.
- Folosește o unghieră sau o foarfecă cu tăișul drept și precis. Evită-le pe cele curbate.
- După baie sau duș, asigură-te că picioarele tale nu rămân ude prea mult timp.
- Folosește un săpun de calitate și spală bine toate regiunile unde s-a acumulat murdărie.
Tipuri de tratament pentru onicocriptoză
Avem la dispoziție două tipuri de tratament pentru onicocriptoză:
Tratamentul conservator
Poți opta pentru un asemenea tratament dacă nu prezinți granuloame – adică umflături roșiatice ce apar în regiunile afectate din cauza vaselor sanguine care încep să sângereze la frecare.
Tratamentul conservator constă în efectuarea unei tăieturi netede la marginea unghiei pentru a îndepărta porțiunea înfiptă în piele. Apoi, rana se închide cu un pansament, astfel încât să se evite infecțiile. În plus, este recomandat să aplici diverse trucuri care susțin creșterea corectă a unghiei. Medicul tău îți poate oferi mai multe informații.
Tratamentul chirurgical
Dacă tratamentul conservator nu dă randament și se formează un granulom, pacientul va trebui să se supună unei intervenții chirurgicale minore. Vestea bună este că acesta se va putea întoarce acasă imediat după procedură. Onicocriptoza poate fi tratată cu ajutorul mai multor tehnici, dar cea mai populară presupune îndepărtarea parțială sau totală a unghiei, precum și a infecției. Astfel, problema va fi complet eliminată.
Ar putea să te intereseze:
Așa cum am menționat anterior, nu ezita să ceri opinia medicului în cazul în care ai nelămuriri.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- DeLauro, N. M., & DeLauro, T. M. (2004). Onychocryptosis. Clinics in Podiatric Medicine and Surgery. https://doi.org/10.1016/j.cpm.2004.05.009
- Langford, D. T., Burke, C., & Robertson, K. (1989). Risk factors in onychocryptosis. British Journal of Surgery. https://doi.org/10.1002/bjs.1800760114
- Daniel, C. R., Iorizzo, M., Tosti, A., & Piraccini, B. M. (2006). Ingrown toenails. Cutis.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.