Logo image
Logo image

Prevenirea căderii părului - 5 sfaturi utile

3 minute
Căderea părului este o problemă foarte răspândită. Însă există anumite măsuri preventive pentru a evita această problemă.
Prevenirea căderii părului - 5 sfaturi utile
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Părul tău cade într-un ritm mai alert decât este normal? Peria ta este mereu plină de fire după ce te-ai periat? Dacă răspunsul tău la aceste întrebări este da, acționează imediat. Citește în continuare pentru a descoperi cum poți susține prevenirea căderii părului.

5 sfaturi pentru prevenirea căderii părului

Căderea părului nu este doar o problemă estetică.

Înainte de a începe orice tratament, cel mai bine este să consulți un specialist. Acesta te va putea ajuta să determini cauza problemei, căderea părului putând fi cauzată de dezechilibre hormonale, boli sau carențe nutritive.

Citește și:

Cum să-ți protejezi părul de soare

Indiferent de factorul declanșator, poți începe să combați căderea părului chiar azi. Nu vei putea rezolva problema peste noapte, dar sfaturile de mai jos îți vor fortifica scalpul și rădăcinile firelor de păr.

1. Îmbunătățește-ți dieta

Some figure
Alimentele sănătoase te pot aproviziona cu vitaminele necesare pentru a-ți îngriji podoaba capilară.

Alimentația joacă un rol foarte important în ceea ce privește îngrijirea părului.

Când vine vorba de prevenirea căderii părului, este important să-ți optimizezi aportul de nutrienți. Un studiu recent publicat în 2018 a arătat faptul că dietele bogate în legume crude și proaspete pot reduce riscul alopecie, care este denumirea științifică a căderii părului.

Conform studiului menționat, persoanele care servesc alimente ca pătrunjelul, busuiocul și salata verde de trei sau mai multe ori pe săptămână pot ține sub control căderea părului mult mai ușor.

Totodată, o dietă benefică pentru păr trebuie să includă:

  • Surse de proteine cu o valoare biologică ridicată, cum ar fi carnea slabă, peștele, leguminoasele, ouăle și produsele lactate, printre altele
  • Surse importante de vitamina A, precum cartofii dulci, ardeii și spanacul
  • Surse de vitaminele B, C și D, fier, seleniu și zinc
  • Alimente bogate în biotină (vitamina B7)

2. Folosește un șampon blând

Substanțele chimice agresive din majoritatea șampoanelor din comerț deshidratează părul, facilitând ruperea. De fapt, anumite formule alterează pH-ul scalpului și declanșează și alte probleme, cum ar fi senzațiile de mâncărime și mătreața.

Optează pentru șampoane blânde, de preferință făcute acasă din ingrediente naturale. Folosește aceste produse în fiecare zi pentru a-ți menține scalpul curat și sănătos.

Asigură-te că ai ales un șampon potrivit pentru tipul tău de păr (uscat, uleios sau mixt). În acest mod, vei preveni reacțiile negative la aplicare.

3. Usucă-ți podoaba capilară în mod natural

Some figure
Evită uscătoarele electrice și dispozitivele care expun părul la căldură dacă vrei să previi căderea acestuia.

Folosirea zilnică a uscătoarelor electrice poate cauza ruperea firelor și o cădere excesivă a părului. Din acest motiv, este important să-ți lași podoaba capilară să se usuce în mod natural.

Poți elimina umezeala de pe păr cu un prosop curat și moale. Această măsură previne, printre altele, iritarea scalpului și vârfurile despicate.

4. Masează-ți scalpul

Masajele pot îmbunătăți circulația sanguină de la nivelul scalpului și, în plus, ajută la oxigenarea foliculilor. Deși nu există multe dovezi cu privire la eficiența acestei măsuri, unele studii sugerează faptul că masajele oferă rezultate excelente în prevenirea căderii părului.

Poți completa masarea scalpului cu uleiuri naturale. Câteva opțiuni sunt:

  • Uleiul de cocos
  • Uleiul de migdale
  • Uleiul de măsline

Ar putea să te intereseze:

Uleiul din germeni de grâu: 6 beneficii pentru păr

Masează-ți scalpul pentru 3-5 minute, de preferință înainte de culcare.

5. Ține-ți sub control nivelul de stres

Some figure
Stările emoționale au un impact crescut asupra podoabei capilare.

Expunerea constantă la situații stresante reprezintă unul dintre factorii declanșatori ai căderii părului. Așadar, trebuie să adopți obiceiuri care să te ajute să îți controlezi starea emoțională.

Iată câteva strategii utile:

  • Fă mișcare regulat
  • Practică yoga sau Pilates
  • Meditează
  • Fă exerciții de respirație
  • Fă sesiuni de aromaterapie
  • Spune da masajelor

Concluzii

După cum poți vedea, obiceiurile benefice sunt esențiale pentru prevenirea căderii părului. Acestea pot amplifica efectele tratamentelor topice. Reține însă că va trebui să consulți un medic pentru a determina cauza problemei. Căderea părului poate fi asociată anumitor carențe nutritive sau altor tulburări.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Harfmann, K. L., & Bechtel, M. A. (2015). Hair loss in women. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000081
  • Goldberg, L. J., & Lenzy, Y. (2010). Nutrition and hair. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.038
  • Rushton, D. H. (2002). Nutritional factors and hair loss. Clinical and Experimental Dermatology.
  • Stollery, N. (2013). Hair loss. The Practitioner.
  • Koyama, T., Kobayashi, K., Hama, T., Murakami, K., & Ogawa, R. (2016). Standardized Scalp Massage Results in Increased Hair Thickness by Inducing Stretching Forces to Dermal Papilla Cells in the Subcutaneous Tissue. Eplasty.
  • Price, V. H. (2002). Treatment of Hair Loss. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejm199909233411307

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.