Logo image
Logo image

Primul ajutor în caz de AVC

4 minute
Înainte de a face un accident vascular cerebral, trebuie să apelezi serviciile de urgență. Fiecare minut care trece este crucial. După aceasta, există câteva proceduri utile de prim ajutor pe care trebuie să le ai în vedere.
Primul ajutor în caz de AVC
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Un accident vascular cerebral apare atunci când există sângerări în creier sau când sângele nu circulă corespunzător către acesta. Drept urmare, în câteva minute, creierul începe să cedeze, deoarece substanțele nutritive esențiale nu ajung la neuroni. Este crucial să soliciți asistență medicală de urgență după ce o persoană are un accident vascular cerebral. Aceasta este o urgență medicală gravă. Cu cât tratamentul este administrat mai devreme, cu atât există mai puține șanse de apariție a daunelor permanente. În timp ce aștepți echipajul medical, trebuie să știi să acorzi primul ajutor în caz de AVC.

Primul ajutor în caz de AVC: Testul Fast

Some figure
Testul FAST este utilizat pentru stabilirea unui diagnostic rapid și acordarea primului ajutor.

Dacă crezi că tu sau altcineva este pe cale să sufere un accident vascular cerebral, utilizează testul „FAST” pentru a verifica semnele de avertizare:

  • Față: O parte a feței „cade” atunci când persoana afectată încearcă să zâmbească?
  • Brațe: Un braț cade mult mai jos decât celălalt atunci când persoana în cauză încearcă să ridice ambele brațe?
  • Vorbire: Poate persoana să repete o propoziție simplă? Sau încurcă cuvintele? Este greu de înțeles?
  • Timp: În caz de accident vascular cerebral, fiecare minut este prețios. Apelează imediat serviciile de urgență.

Următoarele simptome sunt, de asemenea, semne ale faptului că o persoană este pe cale să sufere un accident vascular cerebral:

  • Slăbiciune sau amorțeală pe o parte a corpului
  • Ceață sau pierderea vederii, mai ales la un singur ochi
  • O durere de cap severă și neașteptată
  • Amețeli, instabilitate sau leșin

Citește și:

Factori de risc pentru AVC și principalele simptome

Primul ajutor în caz de AVC: alte măsuri importante

În primul rând, atunci când persoana este inconștientă sau nu răspunde, trebuie să fie așezată cu fața în sus, cu bărbia ridicată cu o singură mână. De asemenea, trebuie să verifici dacă respiră plasându-ți urechea aproape de gură, ascultându-i pieptul și încercând să-i simți respirația. Dacă nu respiră, trebuie să începi resuscitarea.

Resuscitarea

Some figure
Când cineva intră în stop cardiac, resuscitarea îi poate salva viața.

Resuscitarea cardiopulmonară este o procedură de salvare a vieții efectuată asupra unei persoane aflate în stop cardiac. Este bine să urmezi un curs de prim ajutor pentru a cunoaște manevrele corecte. Cunoașterea tehnicilor de bază ale resuscitării este utilă pentru toată lumea, deoarece o urgență poate apărea în cel mai neașteptat moment și oricine poate fi victimă.

Există două etape ale resuscitării, care sunt alternate:

  • Compresii toracice: Mențin fluxul sanguin.
  • Respirație gură la gură: Victima primește în continuare oxigen.

Compresiile toracice au loc primele, astfel încât sângele să curgă în continuare către organe:

  1. Pentru a face acest lucru, trebuie să îngenunchezi lângă persoana respectivă și să-ți așezi podul palmei – carpusul – în centrul pieptului său.
  2. Apoi, așază cealaltă mână deasupra, împreunând degetele. Efectuează 30 de compresii.
  3. Apoi, trebuie să efectuezi respirația gură la gură. Trebuie să sufli în gura victimei de două ori și să verifici dacă aerul intră în plămâni, văzând dacă pieptul acesteia se umflă.
  4. Repetă în continuare acești pași până când persoana în cauză își revine sau ajunge la fața locului echipajul medical.

Ce să nu faci înainte de un accident vascular cerebral

De multe ori, în ideea de a ajuta victima, facem lucruri care pot agrava situația. Nu încerca să ameliorezi simptomele. Aceasta ar putea fi o pierdere de timp. Nu oferi persoanei care se confruntă cu un potențial eveniment cardiovascular mâncare sau băutură.

Citește mai mult:

Insomnia crește riscul de AVC și infarct

Cum se previne un accident vascular cerebral

Ca întotdeauna, când vine vorba de sănătate, prevenția este esențială. Factorii de risc ai evenimentelor cardiovasculare sunt:

  • Tensiune arterială crescută
  • Istoric de accident vascular cerebral
  • Fumat
  • Orice tip de diabet
  • Afecțiuni cardiace
  • Vârstă înaintată

Prin urmare, cel mai bun mod de a preveni accidentele vasculare cerebrale este evitarea factorilor de risc de mai sus și a altor obiceiuri dăunătoare. De exemplu, pe lângă renunțarea la fumat, ar trebui să încerci să nu mai bei alcool și să nu iei niciodată medicamente fără a consulta un medic. În plus, este important să ai o greutate sănătoasă, să faci exerciții fizice cel puțin 30 de minute pe zi și să adopți o dietă echilibrată. Un alt sfat este să-ți verifici în mod regulat tensiunea arterială, precum și nivelul glicemiei și al colesterolului.

O recomandare finală este de a merge regulat la medic (cel puțin o dată pe an sau la fiecare șase luni în cazul persoanelor care înaintează în vârstă). Dacă medicul ți-a prescris un plan de tratament, trebuie să îl urmezi până la capăt.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García, M. de la P., Morlans, L., & Sanjoaquin, A. C. (2011). Accidente cerebrovascular. In Manual del residente en geriatría. https://doi.org/10.1111/j.1462-2920.2010.02190.x
  • Ruiz-Giménez Arrieta, N., González Ruano, P., & Suárez, C. (2002). Abordaje del accidente cerebrovascular. Información Terapéutica Del Sistema Nacional de Salud.
  • Moyano Vera, A. (2010). El accidente cerebrovascular desde la mirada del rehabilitador. Hospital Clínico Universitario Chile.
  • Mayo Clinic. (2019). Reanimación cardiopulmonar: primeros auxilios. Retrieved 31 May 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/first-aid/first-aid-cpr/basics/art-20056600
  • MedlinePlus. (2018). Accidente cerebrovascular: MedlinePlus enciclopedia médica. Retrieved 31 May 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000726.htm
  • MedlinePlus. (2018). Primeros auxilios en caso de ataque cardíaco: MedlinePlus enciclopedia médica. Retrieved 31 May 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000063.htm

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.