Problemele digestive cauzate de anxietate
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Anxietatea a devenit una dintre cele mai răspândite probleme din ultimii ani. Psihologii încearcă să explice faptul că aceasta este, de fapt, un mecanism natural de supraviețuire care, din anumite motive, funcționează defectuos. În acest articol, vom discuta despre problemele digestive cauzate de anxietate.
Deși este adevărat că anxietatea este o afecțiune psihologică, simptomele ei depășesc cu mult această sferă. Anxietatea afectează multe aspecte ale corpului. De fapt, cele mai frecvente simptome ale anxietății sunt legate de sistemul digestiv.
Aproximativ 260 de milioane de oameni suferă de anxietate în întreaga lume. Circa 25% din populație are probleme digestive cauzate de anxietate, cum ar fi greața sau senzația de greutate în stomac.
Prin urmare, în acest articol vom discuta despre disconforturile digestive care apar frecvent din cauza anxietății. Este important să poți detecta aceste simptome și să ții sub control această afecțiune pentru a avea o bună calitate a vieții.
Citește mai mult:
Care sunt problemele digestive cauzate de anxietate?
Adevărul este că anxietatea ne afectează pe toți în mod diferit. Cu toate acestea, cele mai multe simptome experimentate sunt cele legate de o stare de nervozitate și tensiune. Expresia „fluturi în stomac”, deși are o conotație romantică, poate fi și un simptom al anxietății.
De fapt, există multe probleme digestive care decurg din anxietate și stres. De exemplu, este normal să simți durere sau presiune în stomac. Însă simptomele nu afectează doar stomacul. Ele pot apărea în orice zonă a sistemului digestiv. Cele mai frecvente simptome digestive sunt:
- Gura foarte uscată
- Greața și dorința de a vărsa
- Digestia greoaie însoțită de arsuri la stomac
- Modificări ale obiceiurilor alimentare: persoana poate simți nevoia să mănânce sau își poate pierde complet apetitul.
- Sindromul intestinului iritabil: aceasta este o afecțiune ce provoacă dureri abdominale și modificări ale tranzitului intestinal. Cu toate acestea, nu există un motiv medical pentru apariția acestor probleme.
- Constipația sau diareea
Cea mai mare problemă este reprezentată de schimbările apărute în obiceiurile alimentare. Oamenii care le experimentează își pierd apetitul. De fapt, pot fi chiar subnutriți. În schimb, cei care nu își pot controla apetitul mănâncă în exces și riscă să ajungă obezi sau supraponderali. Anxietatea poate duce chiar la diabet sau dislipidemie.
Cum să ții sub control problemele digestive cauzate de stres
Primul lucru care trebuie menționat este faptul că anxietatea este o boală ca oricare alta. Trebuie să scăpăm de stigmatul apărut în jurul sănătății mintale. De asemenea, este important să înțelegi că nu este nimic în neregulă cu tine dacă ceri ajutorul unui specialist pentru a încerca să-ți ameliorezi starea.
Există multe tipuri de terapii și chiar medicamente care ajută în lupta cu anxietate. În plus, există și măsuri simple care ar putea îmbunătăți problemele digestive cauzate de anxietate.
În primul rând, cel mai bine este să-ți ții sub control dieta. Adoptă o dietă echilibrată pe care să o urmezi cu strictețe zi de zi. De asemenea, servește mesele zilnic la aceleași ore. În plus, ar trebui să alegi alimente ușoare, care nu sunt greu de digerat. De exemplu, evită grăsimile saturate și produsele procesate.
Adevărul este că toate aceste măsuri care îmbunătățesc problemele digestive cauzate de anxietate sunt doar temporare. Problemele digestive pot deveni cronice dacă nu ameliorezi anxietatea. Prin urmare, cel mai important lucru este să ajungi la rădăcina problemei.
Îți recomandăm:
În concluzie…
Anxietatea este o problemă de sănătate care nu ne afectează doar psihologic. Ea are numeroase simptome fizice. Unele dintre ele sunt digestive, cum ar fi digestia greoaie, greața și modificări ale poftei de mâncare. Altele sunt schimbări de comportament, cum ar fi consumul excesiv al anumitor produse.
Nu trebuie să-ți fie rușine dacă suferi de anxietate. Dimpotrivă, este important să ceri ajutor. Găsirea unui terapeut care să se potrivească personalității tale îți va îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Síndrome del intestino irritable: MedlinePlus en español. (2020). Retrieved 3 July 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/irritablebowelsyndrome.html
- Día Mundial de la Salud Mental 2017 – La salud mental en el lugar de trabajo. (2017). Retrieved 3 July 2020, from https://www.who.int/mental_health/world-mental-health-day/2017/es/
- Trastorno de ansiedad generalizada – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2018). Retrieved 3 July 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/generalized-anxiety-disorder/symptoms-causes/syc-20360803
-
Bercik, P., Park, A. J., Sinclair, D., Khoshdel, A., Lu, J., Huang, X., … & Berger, B. (2011). The anxiolytic effect of Bifidobacterium longum NCC3001 involves vagal pathways for gut–brain communication. Neurogastroenterology & Motility, 23(12), 1132-1139.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.