Logo image
Logo image

Refuz să am grijă de copiii surorii mele: sunt egoistă?

3 minute
A avea grijă de copiii unei rude este un ajutor imens, dar poate genera conflicte. Dacă refuzi, ești egoist?
Refuz să am grijă de copiii surorii mele: sunt egoistă?
Ultima actualizare: 24 aprilie, 2023

În momentul în care un copil sosește într-o familie, toți membrii acesteia se bucură. Prin urmare, sunt interesați să împărtășească momente frumoase și să-i transmită învățături micuțului. În plus, sunt dispuși să aibă grijă de el din când în când pentru a da o mână de ajutor părinților. Dar dacă refuz să am grijă de copiii surorii mele? Sunt egoistă?

Unii părinți uită de responsabilitățile celorlalți și cred că rudele lor trebuie să le ofere mereu ajutor. Când sunt refuzați, generează un conflict și lansează acuzații de egoism.

Refuz să am grijă de copiii surorii mele: sunt egoistă?

Liza, o femeie de 25 de ani, are o soră pe nume Amber, care este mama unui băiețel de 5 ani și a unei fetițe de 3 ani. Liza a încercat mereu să o ajute cât mai mult posibil pe Amber. Este conștientă că nu este deloc ușor să fii mamă singură.

De la nașterea primului copil, ea a acceptat de mai multe ori să aibă grijă de nepoții săi. Uneori, a avut grijă de ei trei weekenduri consecutive. Le-a gătit, le-a făcut baie și s-a ocupat de toate nevoile lor esențiale. Cu toate acestea, cele două surori nu au fost niciodată de acord cu anumite condiții. Amber a început să o vadă pe Liza drept dădaca ei neremunerată.

De multe ori, Amber a venit direct la ușa Lizei și i-a lăsat pe copii în grija ei, fără să o anunțe în prealabil. În alte situații, nu o anunța pe Liza că are nevoie de ajutor cu suficient de mult timp înainte. Liza a fost nevoită să-și anuleze multe planuri.

Liza a început să simtă că surorii ei nu-i pasă că și ea are viața ei privată. În consecință, într-o zi, când Amber a sunat-o să-i spună că se îndrepta deja spre ea cu micuții, s-a enervat. I-a spus să se întoarcă acasă și să-i respecte spațiul personal.

Amber nu a mai vorbit cu ea. În plus, părinții femeilor au dezaprobat reacția și au considerat-o pe Liza egoistă. Liza își dorește să găsească soluții pentru a evita neplăcerile viitoare.

Citește mai mult: Când este necesară terapia de familie?

Some figure

 

Ce se poate face în aceste cazuri?

În primul rând, este esențial ca părțile implicate să aibă timp de reflecție pentru a evita rostirea unor cuvinte jignitoare.

În al doilea rând, este esențial ca îngrijitorul ocazional să-și deschidă inima și să-și exprime emoțiile în fața copiilor. Mama trebuie să înțeleagă că nu este o chestiune de egoism sau lipsă de iubire.

De asemenea, este indicat ca limitele să fie trasate încă de la început, astfel încât toată lumea să știe ce înseamnă ajutorul. În plus, este important ca părintelui să i se ofere soluții suplimentare pentru ca acesta să nu se simtă pierdut. Cea mai bună soluție poate fi angajarea unei bone sau înscrierea la grădiniță.

Descoperă: Lecții de la Micul Prinț pentru a fi o persoană mai bună

În cele din urmă, este foarte important ca mama și copiii să simtă dragoste. În acest fel, vor înțelege că nimic nu este produsul aroganței. Uneori, ajutorul nu este disponibil.

 

Some figure

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tur-Porcar Ana M., Doménech Ana, Mestre Vicenta. Family linkages and social inclusion. Predictors of prosocial behavior in childhood. Anal. Psicol.  [Internet]. 2018  [citado  2022  Sep  20] ;  34( 2 ): 339-347. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-97282018000200016&lng=es.  https://dx.doi.org/10.6018/analesps.34.2.308151.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.