7 greșeli la noii părinți
 

7 greșeli la noii părinți

Noii părinți sunt adesea plini de temeri și îndoieli. Cunoașterea principalelor dificultăți ale educației parentale și a modului cel mai bun de abordare a acestora poate ușura sarcina de a fi părinte.
7 greșeli la noii părinți
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 26 octombrie, 2022

Calitatea de părinte este una dintre cele mai pline de satisfacții aventuri, dar și una dintre cele mai provocatoare. A fi responsabil pentru o altă viață poate fi copleșitor. De fapt, proaspeții părinți sunt afectați în special de frica de a educa. Descoperiți cele mai comune 7 greșeli la noii părinți!

Trebuie să știți că greșelile sunt inevitabile. Nimeni nu este perfect și de-a lungul acestei călătorii veți eșua de mai multe ori. De fapt, există anumite domenii în care majoritatea părinților întâmpină dificultăți.

Cu toate acestea, a fi preveniți vă poate ajuta să evitați anumite eșecuri și să profitați la maxim de timpul petrecut cu copilul. Sunteți gata să descoperiți unele dintre cele mai frecvente greșeli la noii părinți?

7 greșeli la noii părinți

1. Rigiditate: o caracteristică comună la proaspeții părinți

Părinți prea exigenți

În fața incertitudinii, este normal să apară tendința de a dori să controlați totul pentru a evita problemele. Din acest motiv, proaspeții părinți fac adesea greșeala de a avea o atitudine rigidă față de parenting.

Înainte de sosirea bebelușului, se stabilesc o serie de scopuri și obiective, cum ar fi alăptare exclusivă, co-sleeping, rutine și programe stabile, etc. Aceste scopuri nu pot fi întotdeauna atinse sau ajung să nu fie cea mai potrivită opțiune pentru familie.

Este important să fiți flexibili și deschiși la schimbare, adică să știți să modificați lucrurile fără vinovăție sau un sentiment de eșec. De la teorie la practică este cale lungă. Prin urmare, nu vă temeți că nu vă veți putea îndeplini așteptările inițiale.

2. Lipsa limitelor

Se întâmplă ca noii părinți să primească o mulțime de sfaturi de la toți cei din jurul lor cu privire la modul în care ar trebui să-și crească copilul. Din acest motiv, este esențial să se stabilească limite pentru a împiedica rudele și prietenii să se amestece în deciziile părinților.

3. Lipsa profesioniștilor de încredere

Creșterea unui copil necesită ajutor, sprijin și îndrumare și este esențial să apelați la profesioniști de încredere. Asigurați-vă că medicul pediatru este disponibil să răspundă întrebărilor fără a genera vinovăție sau disconfort.

Există și alte persoane la care puteți apela, precum psihologi perinatali sau consultanți în lactație. Acești profesioniști sunt specializați în etapa de viață prin care treceți.

4. Ignorarea cuplului ca echipă

Este normal ca după sosirea unui copil, viața de cuplu să fie afectată. Bebelușul necesită atenție, timp și îngrijire, iar momentele de intimitate pot fi din ce în ce mai rare. Cu toate acestea, este important să continuați să cultivați dragostea, să promovați comunicarea și să vă amintiți că legătura cu partenerul este, de asemenea, o prioritate.

În același mod, se întâmplă ca repartizarea sarcinilor și a rolurilor să genereze anumite probleme și conflicte. În unele familii, mamele se îndreaptă complet către copil și preiau toată îngrijirea, punând tatăl în plan secundar. Totuși, tatăl trebuie să se implice încă de la început în parenting și cuplul trebuie să acționeze ca o echipă în orice moment.

5. Acțiuni fără a defini o bază solidă

Este adevărat că instinctul este un bun ghid în multe momente de parenting. Cu toate acestea, improvizația nu este întotdeauna cea mai bună alternativă.

Ambii părinți trebuie să stabilească stilul parental pe care doresc să-l urmeze și să se pregătească să-l aplice. Astfel, vor ști să acționeze în momentele provocatoare și nu vor regreta ulterior o acțiune impulsivă care nu este aliniată cu valorile lor.

6. Nepromovarea unei relații bune cu mâncarea

Copil mic care râde

Hrănirea este unul dintre cele mai problematice aspecte pentru proaspeții părinți. Unele greșeli pot dăuna relației copilului cu mâncarea: de exemplu, hrănitul în exces, obligația de a mânca, șantaj sau amenințări.

Acest lucru poate duce la excesul de greutate, la conflicte familiale și, paradoxal, la mai multe dificultăți alimentare. Prin urmare, este mai bine să le permiteți copiilor să se auto-regleze (aceștia gestionează bine semnalele de foame și sațietate) și să se concentreze pe motivație.

7. Gestionarea proastă a somnului

În primele luni sau ani de viață ai unui copil, odihna părintească este afectată și poate fi redusă atât cantitativ, cât și calitativ. Acest lucru este inevitabil, deoarece ritmurile de somn ale bebelușilor sunt diferite de cele ale adulților. Cu toate acestea, anumite practici pot ajuta la îmbunătățirea somnului întregii familii:

  • Faceți cu rândul în cuplu, astfel încât în fiecare seară un partener să aibă grijă de bebeluș, iar celălalt să se odihnească.
  • Încercați hrănirea în vis pentru a prelungi somnul de noapte al bebelușului.
  • Când un bebeluș se trezește plângând în miezul nopții, lipsa de atenție generează niveluri ridicate de stres în creier, care sunt toxice și foarte dăunătoare dezvoltării emoționale prezente și viitoare.
  • Copilul trebuie să aibă propria sa cameră. Cu toate acestea, este important să ne asigurăm că această tranziție nu coincide cu stadiul anxietății de separare sau cu nașterea unui frățior.

A nu vă bucura de experiență: în capul listei de greșeli la noii părinți

Deși a face oricare dintre greșelile de mai sus poate fi înfricoșător, fără îndoială, cea mai mare greșeală a proaspeților părinți este să nu se bucure de experiență.

Nu lăsați incertitudinea sau frica să vă întunece primele luni sau primii ani cu copilul. Dacă vă este greu să gestionați emoțiile, cereți ajutorul unui profesionist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bryson, T. P. (2021). El abecé del recién nacido: Una guía esencial que responde a las principales dudas y preocupaciones de la crianza de bebés y niños pequeños. ALBA Editorial.
  • Torres, J., Mira, A. M. & Zapata, P. A. (s.f.) Dinámicas sexuales en la pareja después de la llegada del primer hijo o hija. Recuperado de: https://core.ac.uk/download/pdf/196580035.pdf
  • Ardid, C., Usta, O., Omar, E., Yıldız, C., & Memis, E. (2019). Efectos de las prácticas alimentarias durante la lactancia y de las características maternas en la obesidad infantil. Archivos argentinos de pediatría117(1), 26-33.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.