Logo image
Logo image

Remedii homeopate pentru sindromul burnout

4 minute
Sindromul burnout este o stare de epuizare fizică, mintală și emoțională cauzată de expunerea excesivă la stres la locul de muncă. Citește articolul următor pentru a descoperi cele mai bune remedii homeopate pentru sindromul burnout!
Remedii homeopate pentru sindromul burnout
Ultima actualizare: 25 iunie, 2021

Remediile homeopate nu sunt un tratament de primă linie împotriva bolilor; cu toate acestea, unele par să contribuie la reducerea simptomelor sindromului burnout. Această afecțiune a fost recent recunoscută ca tulburare emoțională de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Potrivit acestei entități, este o stare de epuizare mintală legată de mediul de lucru și de stresul pe care acesta îl produce. Prin urmare, persoanele afectate pot avea performanțe slabe, oboseală prelungită, sentimente negative legate de muncă și probleme fizice. Mai jos, vom vorbi despre 4 remedii homeopate pentru sindromul burnout.

Remedii homeopate pentru sindromul burnout

Înainte de a discuta despre remediile homeopate pentru sindromul burnout, este important să ne amintim importanța consultării unui profesionist. În primul rând, trebuie să consulți medicul cu privire la prezența simptomelor fizice, cum ar fi tulburările de somn, durerile de cap și problemele digestive.

Dacă medicul nu găsește cauze organice pentru aceste probleme, poate sugera o vizită la un alt specialist, cum ar fi psihologul. Acest profesionist din domeniul sănătății mintale este însărcinat cu verificarea simptomelor fizice și psihologice pentru a verifica dacă acestea corespund sindromului burnout. În plus, acesta îți poate recomanda teste complementare de diagnostic, cum ar fi:

  • Maslach Burnout Inventory, care constă în 22 de întrebări
  • Un chestionar privind comportamentele legate de muncă și tiparele de experiență

Odată ce specialistul pune diagnosticul, acesta poate sugera mai multe strategii pentru a învăța cum să gestionezi emoțiile în mediul de lucru. În plus, îți va recomanda îmbunătățirea stilului de viață și efectuarea de exerciții fizice. Printre altele și ca ajutor, medicul poate recomanda câteva remedii homeopate. Mai jos, vom vorbi despre aceste opțiuni.

Vezi și:

Insomnia din cauza stresului: cum te poți trata?

Some figure
Sindromul burnout este asociat cu condiții de muncă care pun prea multă presiune asupra angajatului.

1. Acidum Phosphoricum 15 CH

Unul dintre principalele remedii homeopate recomandate pentru sindromul burnout este Acidum Phosphoricum 15 CH. Conform informațiilor din DailyMed, unul dintre site-urile operate de Biblioteca Națională de Medicină din SUA, acest produs ajută la ameliorarea temporară a simptomelor oboselii mintale.

Produsul susține sănătatea sistemului nervos și, prin urmare, poate reduce probleme precum insomnia, somnolența și durerile de cap. Recomandarea este să consumi 3 până la 5 granule de 3 ori pe zi sau așa cum îți prescrie homeopatul.

Notă importantă: Potrivit sursei citate, acest remediu homeopat nu a fost evaluat de Food and Drug Administration (FDA) și, prin urmare, nu există date privind siguranța și eficacitatea acestuia. Prin urmare, ar trebui să-l utilizezi cu prudență, urmând sfatul medicului specialist.

2. Ignatia Amara 15 CH

Experții recomandă Ignatia Amara 15 CH pentru simptomele fizice și emoționale ale sindromului burnout. Contribuie la reducerea tahicardiei emoționale, fricii, anxietății și simptomelor depresive. Potrivit lui José Ignacio Torres, medic de familie și specialist homeopat, suplimentul ajută și împotriva insomniei și cefaleei tensionale.

Acest profesionist subliniază că, deși acest remediu poate fi de ajutor, mulți pacienți au nevoie și de psihoterapie sau alte tipuri de medicamente. Prin urmare, consultarea unui psiholog ar trebui să fie întotdeauna prima opțiune. În plus, în cazul în care suferi și de alte boli sau te afli sub un anumit tratament, cel mai bine este să eviți consumul suplimentului și să mergi la medic.

Trebuie să ne amintim că aceste tipuri de produse nu sunt susținute de dovezi științifice și nu sunt lipsite de efecte secundare. Prin urmare, medicul sau homeopatul te vor ajuta să determini doza sigură în fiecare situație.

3. Aconitum Napellus 15 CH

Într-un articol din Farmacia Profesional, Concepción Calleja Peredo, președinta Societății Medicale Homeopate din Cantabria, explică faptul că Aconitum Napellus este un medicament util în cazurile de panică, cu sau fără agorafobie.

În general, experții îl recomandă pentru episoade de anxietate și depresie, precum cele prezente la persoanele cu sindrom de burnout. De asemenea, îl recomandă pentru episoade de insomnie sau treziri nocturne, care se manifestă alături de angoasă și agitație.

Doza recomandată de Aconitum napellus 15 CH constă într-un anumit număr de granule pe zi, în funcție de simptome. Medicul specialist trebuie să stabilească doza exactă.

Vezi și:

Sindromul broaștei fierte – pericolele abuzului subtil

Some figure
Aconitum napellus este recomandat dacă bolnavul are episoade de insomnie sau treziri nocturne.

4. Argentum nitricum 15 CH

În aceeași publicație a Dr. Calleja Peredo, Argentum nitricum este recomandat ca remediu homeopatic pentru anxietate. În general, îi ajută pe cei care suferă de frică de anticipație sau fobii, cum ar fi urcarea în avion, susținerea unui examen, participarea la o întâlnire, etc.

De asemenea, este util în caz de simptome precum tremurăturile, diareea, amețelile și durerile de cap tensionale. La angajații afectați de sindromul burnout, este un aliat împotriva stresului și senzației de oboseală. Homeopatul ar trebui să stabilească doza adecvată în funcție de fiecare caz.

Îmbunătățirea mediului de lucru este importantă atunci când vine vorba de sindromul burnout

Deoarece această problemă este direct legată de stresul de la locul de muncă, este important să abordezi sindromul burnout în mai multe moduri. Pe lângă remediile homeopate complementare pentru sindromul de burnout, este important să-ți îmbunătățești mediul de lucru pentru a-l face mai plăcut.

Dacă stresul de la locul de muncă nu este redus, consecințele pot fi grave. Din acest motiv, îți recomandăm să consulți un psiholog și să înveți tehnici pentru a-ți gestiona emoțiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • DailyMed. (December 17, 2019). Acidum Phosphoricum Plex. U.S. National Library of Medicine (NLM).
    Available in https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/fda/fdaDrugXsl.cfm?setid=26fac368-f3da-6d49-e054-00144ff8d46c&type=display
  • Torres, J, I. (Noviembre 19, 2019). Ignatia: la amarga verdad. Hablando de Homeopatía. Disponible en https://www.hablandodehomeopatia.com/ignatia-la-amarga-verdad/
  • Calleja, P, C. (Julio 2003). Ansiedad. Tratamiento. Farmacia Profesional. Disponible en https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-ansiedad-tratamiento-13050135

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.