Logo image
Logo image

Remedii pentru febră preparate acasă

5 minute
Corpul tău este inteligent. Febra este una dintre cele mai bune strategii pentru a combate infecțiile. Ținerea ei sunt control cu remedii pentru febră preparate acasă este soluția perfectă pentru a te însănătoși atunci când temperatura corpului tău crește.
Remedii pentru febră preparate acasă
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Temperatura normală a corpului uman variază între 36 și 37 °C (96.8 și 98.6 °F). Atunci când este detectată o infecție în organism, temperatura crește pentru a reduce înmulțirea microorganismelor. Când acest lucru se întâmplă, ai nevoie de remedii pentru febră preparate rapid acasă.

Atunci când temperatura corpului crește brusc, acesta se pregătește pentru a elimina bacteriile și virusurile dăunătoare. A avea febră nu este neapărat o problemă, ci este o parte din procesul de vindecare a organismului. Pericolul apare atunci când temperatura corpului tău depășește 38.5°C (101.3°F). În asemenea situații. trebuie să acționezi rapid pentru a readuce corpul în starea sa normală de funcționare.

Remedii pentru febră preparate acasă

Some figure

Hippocrate, faimosul medic grec a spus: „Dă-mi puterea de a induce febra și voi putea vindeca toate bolile”. Prin acestea cuvinte, Hippocrate făcea referire la abilitatea organismului de a distruge inamicii interni cu ajutorul căldurii. Medicina hipocrată se baza pe puterea corpului de a se vindeca singur.

Bacteriile și virusurile pot trăi confortabil în corpul tău deoarece temperatura normală a sa este perfectă pentru proliferarea lor. Însă atunci când te confrunți cu febra, abilitatea lor de a se reproduce este limitată, ceea ce îi permite corpului să le combată în mod eficient.

Așadar, febra poate fi aliatul tău. Însă și tu poți profita de abilitățile corpului tău pentru a-l ajuta să se vindece mai repede. Prin urmare, este o idee bună să apelezi la remedii pentru febră preparate acasă.

Supă de coji de cartofi

Some figure

Supa de coji de cartofi este ideală pentru controlul febrei deoarece este foarte hrănitoare și hidratează organismul în mod eficient. Aceasta conține numeroase vitamine și minerale utile pentru a-ți recăpăta sănătatea.

Atunci când ai febră, trebuie să te hidratezi bine pentru a reda corpului fluidele pierdute prin intermediul transpirației. Prin urmare, consumă supe pline de elemente nutritive pentru a-ți întări sistemul imunitar.

Ingrediente

  • 3 cartofi de dimensiuni medii
  • 1 morcov
  • 4 căței de usturoi
  • 1 tulpină de țelină
  • 1 ceapă
  • 4 căni de apă ( 1 litru)
  • pătrunjel tocat (opțional)
  • sare și piper (după gust)

Mod de preparare

  • Mai întâi, spală și cojește toate legumele. Pune deoparte cojile de cartofi.
  • Apoi, taie legumele felii.
  • Toarnă apa într-o cratiță. Adaugă cojile și toate celelalte ingrediente.
  • Dă totul în fiert și lasă să clocotească între 30 și 45 de minute până când legumele devin moi.
  • Apoi, strecoară legumele și lasă supa să se răcească.
  • Adaugă sare și piper după preferințe.
  • La final, poți adăuga puțin pătrunjel pentru a asezona supa și a oferi preparatului un conținut mai bogat de minerale.

Comprese de cartofi și oțet

Poți folosi cartofi pentru a prepara și alte remedii pentru febră. În acest caz, în loc să-i consumi, pune-i direct pe piele pentru ca nutrienții lor vindecători să fie absorbiți prin aceasta. Vei vedea că febra îți va scădea după numai 20 de minute grație acestor comprese de cartofi și oțet.

Ingrediente

  • 2 cartofi
  • 2 căni de oțet de orice fel (500 ml)

Mod de preparare

  • Începe prin a curăța cartofii de coajă și a-i tăia felii.
  • Apoi, înmoaie feliile de cartof în oțet timp de 1 oră.
  • La final, scurge cartofii timp de 10 minute, înfășoară-i într-o cârpă curată și pune-i pe frunte.

Ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir te va ajuta să te refaci după o febră și îți va încânta simțurile grație aromei sale minunate. Ghimbirul poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și are o mulțime de proprietăți benefice.

Consumă ceai de ghimbir ori de câte ori de confrunți cu febra. Dacă după 6 ore febra nu a dispărut, consumă din nou ceaiul.

Ingrediente

  • 1 lingură de ghimbir proaspăt ras (15 g)
  • 2 căni de apă (500 ml)
  • Miere (după gust)

Mod de preparare

  • Pune apa într-un vas la fiert.
  • Apoi, adaugă ghimbirul proaspăt ras în apa clocotită și așteaptă până când 1/4 din aceasta se evaporă.
  • Lasă ceaiul de ghimbir la răcit și strecoară-l.
  • La final, adaugă miere după gust și consumă-l.

Încearcă și:

Ceai concentrat de ghimbir gustos și sănătos

Ceai de busuioc

Some figure

Din cămara ta nu ar trebui să lipsească niciodată cele mai prețioase plante medicinale, precum mușețelul, cimbrul, gălbenelele, busuiocul sau rădăcina de ghimbir.

Busuiocul are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare și antispasmodice. Este un remediu imediat pentru scăderea temperaturii corpului și controlul febrei.

Ingrediente

  • 2 linguri de frunze de busuioc uscat (30 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Mod de preparare

  • Mai întâi, încălzește apa până atinge temperatura de fierbere și adaugă busuiocul.
  • Apoi, acoperă ibricul și lasă ceaiul să stea câteva minute la infuzat înainte de a-l strecura.
  • Nu adăuga zahăr în acest remediu pentru febră. Dacă dorești să-l îndulcești, folosește puțină miere naturală.

Alte sfaturi pentru a ține sub control febra în mod natural

Sfatul nr. 1:

Odihnește-te.

Atunci când corpul tău este încălzit în exces, nu ar trebui să întreprinzi nicio activitate. Trebuie doar să dormi. Atunci când ai febră, nu trebuie să te concentrezi decât pe recuperare.

Monitorizează-ți temperatura corporală la fiecare 2 ore pentru a te asigura că aceasta nu crește dincolo de limita siguranței.

Îți recomandăm:

Remedii naturale pentru febră

Sfatul nr. 2: Fă o baie sau un duș cu apă caldă

Acesta este un remediu popular pentru ținerea sub control a febrei. Apa caldă te va ajuta să te simți mai bine, iar statul în cadă îți va reduce temperatura corporală.

Nu este nevoie să folosești neapărat săpun. Pur și simplu stai în apă timp de 5 sau 10 minute, până te simți revigorat.

Dacă nu ai chef să faci baie sau duș, îți poți pune comprese reci pe zonele cele mai fierbinți ale corpului, cum ar axilele sau zona inghinală. Cu ajutorul acestui truc, îți vei reduce temperatura corpului pe măsură ce apa se evaporă.

Sfatul nr. 3: Folosește condimente

Adăugarea unui praf de piper, a boabelor sau a unui sos picant în supe sau infuzii este unul dintre cele mai surprinzătoare remedii pentru febră. Condimentele picante te vor ajuta să transpiri, să elimini toxinele, să echilibrezi temperatura corpului și să stimulezi circulația sângelui.

Dacă nu ești un mare fan al gustului picant, adaugă condimente cu moderație, astfel încât să poți profita de proprietățile lor fără a simți un disconfort major.

Când este cazul să apelezi la medic

Aceste remedii pentru febră preparate acasă te vor ajută să-ți controlezi temperatura corporală. Însă, dacă febra nu îți scade deloc după 3 zile sau dacă prezinți și alte simptome, precum iritațiile, dificultățile de respirație, durerile musculare intense, etc., cere imediat sfatul unui medic specialist pentru a obține un tratament mai puternic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
  • Suppakul, P., Miltz, J., Sonneveld, K., & Bigger, S. W. (2003, May 21). Antimicrobial properties of basil and its possible application in food packaging. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf021038t
  • Wong, P. Y. Y., & Kitts, D. D. (2006). Studies on the dual antioxidant and antibacterial properties of parsley (Petroselinum crispum) and cilantro (Coriandrum sativum) extracts. Food Chemistry97(3), 505–515. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.031

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.