Salată cu orez brun: delicioasă și ușoară
Această salată cu orez brun este un fel de mâncare cu conținut scăzut de calorii, care poate însoți prânzul sau cina. Având în vedere combinația interesantă de ingrediente, este o opțiune sănătoasă pentru refacerea rezervei de energie și substanțe nutritive, în timp ce îți îngrijești silueta. Vrei să o încerci?
Există multe modalități de a te bucura în mod regulat de acest tip de mâncare. Iar această salată este una dintre cele mai bune alternative, deoarece este plină de ingrediente sărace în calorii și bogate în substanțe nutritive esențiale. Mai mult, este ușor de pregătit.
De ce să prepari salată cu orez brun?
Orezul brun este o opțiune mai sănătoasă decât orezul alb, deoarece este mai puțin procesat. Este o cereală integrală, ceea ce înseamnă că își menține tărâțele, oferind substanțe nutritive importante, cum ar fi vitaminele, mineralele și antioxidanții. Mai mult, conține fibre alimentare și proteine.
Orezul brun este o sursă importantă de folați, riboflavină (vitamina B2), potasiu și calciu. De fapt, conține și cantități mari de mangan. Acest mineral este esențial pentru procesele importante din corp, inclusiv dezvoltarea osoasă, vindecarea rănilor și funcția nervoasă.
Îți recomandăm:
Proprietățile nutriționale ale orezului brun
În cazul în care ai dubii cu privire la beneficiile orezului integral, îți vom prezenta detaliat substanțele nutritive pe care le oferă. Desigur, valoarea nutrițională poate varia atunci când combini orezul cu celelalte ingrediente din salată. Fiecare cană de orez brun oferă următoarele:
- Calorii: 216
- Glucide: 44 grame (1,8 oz)
- Fibre: 3,5 grame
- Grăsimi: 1,8 grame
- Proteine: 5 grame (0,2 oz)
- Tiamină (B1): 12% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Niacină (B3): 15% din (DZR)
- Piridoxină (B6): 14% din (DZR)
- Acid pantotenic (B5): 6% din (DZR)
- Fier: 5% din (DZR)
- Magneziu: 21% din (DZR)
- Fosfor: 16% din (DZR)
- Zinc: 8% din (DZR)
- Cupru: 10% din (DZR)
- Mangan: 88% din (DZR)
- Seleniu: 27% din (DZR)
Rețetă de salată de orez brun
Salata de orez brun este o opțiune excelentă pentru cei care urmează o dietă vegană, vegetariană sau vegetală. Mai mult, nu conține gluten. Desigur, nu trebuie să ai restricții dietetice pentru ca această salată delicioasă să facă parte din meniul tău.
Una dintre cele mai bune calități ale orezului brun este faptul că este foarte versatil. Prin urmare, îl putem combina cu ingrediente precum spanac, ridichi și ciuperci pentru a crea un fel de mâncare delicios. Prepară rețeta de mai jos!
Ingrediente
- 1 ½ cană de orez brun
- ½ linguriță de sare
- 4 căni de apă
- 2 linguri de frunze de coriandru tocat
- 2 căni de frunze de spanac
- 3 ridichi feliate
- 1 cană de ciuperci tocate
- Ulei de măsline
- 1 lingură de semințe de floarea-soarelui
- Sare și piper după gust
Mod de preparare
- Pentru început, spală bine orezul și pune-l într-o cratiță cu apă și sare.
- Pune-l la foc mediu. Odată ce apa începe să fiarbă, lasă focul mic și acoperă vasul.
- Între timp, încălzește uleiul de măsline într-o tigaie la foc mare și sotează ciupercile tăiate.
- Pune sare și piper după gust.
- Odată ce orezul este gata, lasă-l să stea câteva minute înainte de a-l transfera într-un castron de salată.
- Apoi, adaugă ciupercile sotate împreună cu ridichile tăiate felii.
- Amestecă bine înainte de a adăuga frunzele de spanac.
- În cele din urmă, ornează salata cu coriandru și semințe de floarea soarelui. Adaugă dressing după gust înainte de servire.
Îți recomandăm și:
Concluzie…
Salata de orez brun este o opțiune sănătoasă, cu conținut scăzut de calorii, de care te poți bucura oricând pe parcursul zilei. Având în vedere calitatea nutrițională a ingredientului său principal, această rețetă este ideală pentru îmbunătățirea dietei. Mai mult, aroma sa delicioasă o face un fel de mâncare ușor, ideal pentru toată familia.
Și, în sfârșit, deoarece această salată nu conține gluten, este rețeta perfectă pentru persoanele cu boală celiacă sau intoleranță la gluten. Dacă pur și simplu cauți o opțiune sățioasă pentru a slăbi, această salată este ideală. Ce mai aștepți?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ravichanthiran, K., Ma, Z., Zhang, H., Cao, Y., Wang, C., Muhammad, S., … Pan, B. (2018). Phytochemical Profile of Brown Rice and Its Nutrigenomic Implications. Antioxidants. https://doi.org/10.1016/j.str.2004.10.008
- Tian, S., Nakamura, K., & Kayahara, H. (2004). Analysis of phenolic compounds in white rice, brown rice, and germinated brown rice. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf049446f
- Manickavasagan, A., Chandini, S. K., & Venkatachalapathy, N. (2017). Brown rice. In Brown Rice. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59011-0
- Wu, F., Yang, N., Touré, A., Jin, Z., & Xu, X. (2013). Germinated Brown Rice and Its Role in Human Health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2010.542259
- Cho, D. H., & Lim, S. T. (2016). Germinated brown rice and its bio-functional compounds. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.09.025