Care este cel mai bun mod de a consuma orez? - Doza de Sănătate
 

Care este cel mai bun mod de a consuma orez?

Orezul face parte din dieta multor popoare și reprezintă unul dintre cele mai consumate alimente din lume. În articolul de azi îți prezentăm câteva moduri sănătoase de a găti orez.
Care este cel mai bun mod de a consuma orez?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Orezul este unul dintre cele mai populare alimente de pe glob. Pe cont propriu, acesta este oarecum anost, însă poate fi combinat cu ușurință cu alte alimente. Care este cel mai bun mod de a consuma orez?

Avem la dispoziție numeroase moduri de a găti cu orez, unele fiind mai sănătoase decât altele. Totul depinde de tehnica pentru care optezi, precum și de alimentele cu care îl combini.

Orezul face parte din dieta multor popoare. Asemenea grâului, acesta a fost un aliment de bază al unor civilizații diverse timp de secole. În articolul de azi îți prezentăm cel mai bun mod de a consuma orez.

Orezul și câștigul în greutate

Orezul este o cereală care conține apă, carbohidrați, fibre și minerale. Acesta este foarte sărac în grăsimi. În mare, orezul constituie un aliment sănătos, care poate aproviziona organismul uman cu doza zilnică necesară de carbohidrați.

Orezul nu este un aliment problematic. În această situație, ceea ce contează este cantitatea consumată. Câștigul în greutate este consecința ingerării mai multor calorii decât este nevoie, în funcție de nivelul tău de activitate.

Consumul de orez poate fi periculos?

Cel mai bun mod de a consuma orez alb

Orezul are abilitatea de a absorbi cantități semnificative de arsenic, în special prin intermediul cojii. Așadar, unul dintre avantajele orezului alb este faptul că a fost procesat, coaja sa fiind îndepărtată.

Acest fapt dărâmă mitul conform căruia orezul brun ar fi mai sănătos decât cel alb. Da, primul tip are într-adevăr mai multe beneficii nutritive, dar totodată prezintă un conținut de arsenic mai ridicat.

3 trucuri pentru a reduce nivelul de arsenic din orez

  • 2 părți apă, 1 parte orez
    • Acest mod de preparare „2 x 1” permite orezului să fie complet gătit, reducând nivelul de arsenic din componența sa.
  • 5 părți apă, 1 parte orez
    • Folosind această cantitate de apă pentru fiecare cană de orez, conținutul de arsenic al acestui aliment poate fi redus cu până la 50%. Un aspect interesant este faptul că, pentru a prepara risotto, cantitatea de apă folosită trebuie să fie de cinci ori mai mare decât cea de orez.
  • Lasă-l la înmuiat peste noapte
    • Acest truc te va ajuta să elimini aproximativ 80% din conținutul de arsenic al orezului. Din păcate, acest aliment își va pierde și o parte din nutrienți.

Cel mai bun mod de a consuma orez

Cel mai bun mod de a consuma orez alb gătit

Așadar, care este cel mai bun mod de a consuma orez? Dacă vrei să-ți îmbunătățești sănătatea cu ajutorul acestei cereale, există anumite combinații alimentare care îi vor amplifica beneficiile. Iată câteva dintre ele:

Orez alb cu ulei de cocos

Unul dintre dezavantajele orezului alb este conținutul său semnificativ de amidon. Organismul uman transformă amidonul în zahăr. Cu toții știm că, în exces, zahărul este foarte nociv.

Dar procesul de convertire al amidonului în zahăr poate fi redus dacă gătești orezul cu o cană în plus de apă și două linguri de ulei de cocos. Astfel, impactul negativ al amidonului asupra organismului va fi neutralizat.

Orez și fiertură

Cel mai bun mod de a consuma orez ca fiertură

Dacă vrei să adaugi un plus de aromă orezului consumat și să-i amplifici proprietățile nutritive, combină-l cu o fiertură. Cele de legume și de pui oferă arome delicioase și nutrienți.

Orezul cu ghimbir, o combinație benefică pentru inimă

Dacă vrei să servești un orez foarte savuros și sănătos, este o idee bună să adaugi puțin ghimbir. Răzuie o rădăcină de ghimbir și adaugă acest ingredient în orez în timp ce fierbe. Adaugă și puțin ulei de cocos și îți garantăm că preparatul rezultat va fi gustos și sănătos.

Orez cu antioxidanți adăugați

După cum poți vedea, avem la dispoziție numeroase moduri de a amplifica aroma și conținutul de nutrienți al orezului. Putem profita de ingredientele bogate în antioxidanți. Poate fi vorba, de pildă, de legume și ciuperci—ele oferă proteine și o cantitate sănătoasă de antioxidanți.

Usturoiul este un alt ingredient cu proprietăți benefice. Pe lângă faptul că este sănătos, se potrivește de minune cu orez și ceapă. Toate aceste ingrediente vor face ca preparatele cu orez să aibă un gust incredibil, fiind și foarte sănătoase.

Când vine vorba de a găti, orezul îți oferă mai multe posibilități de a fi creativ decât alte alimente. Această cereală poate fi combinată cu aproape orice alt ingredient pentru care optezi. Informează-te, fii inovator și apreciază arta gătitului sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.