Rețetă de orez chinezesc simplă și delicioasă
Orezul chinezesc este unul dintre cele mai populare și apetisante preparate culinare din bucătăria asiatică. Acesta își are originile în rândul emigranților chinezi care s-au stabilit în San Francisco la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aceștia au inventat apreciata rețetă de orez chinezesc pentru a valorifica resturile de carne și legume prin amestecarea acestora cu orez.
De-a lungul timpului, orezul chinezesc a fost preluat de mai multe țări și integrat în propriul univers gastronomic. Astfel, la prepararea sa au fost adăugate și anumite ingrediente locale.
O rețetă clasică
Orezul chinezesc, cunoscut și sub denumirea de orez prăjit, este un preparat culinar care se află frecvent pe mesele multor persoane din întreaga lume. Motivul îl reprezintă faptul că această rețetă este ușoară și foarte ieftină, întrucât pot fi întrebuințate resturile de mâncare din zilele precedente.
Ingredientele folosite sunt diverse. Baza este orezul, care poate fi preparat doar cu legume, dar și cu carne de vită, de pui sau cu creveți. Ouăle sunt un alt ingredient folosit frecvent.
Orezul chinezesc poate fi servit ca fel principal de mâncare sau ca garnitură. Ambele opțiuni sunt suficiente pentru două mese, așadar acest preparat este ideal pentru a fi servit alături de mai multe persoane.
Ingrediente de bază: orez, legume, ouă și carne
În orice rețetă de orez chinezesc ingredientul principal este, evident, orezul alb fiert. Ideal ar fi ca acesta să fi fost gătit în prealabil, cel mai bine cu o zi înainte și ținut în frigider.
Pe lângă orez, trebuie să alegi anumite cărnuri sau legume pentru a le folosi la prepararea rețetei. În general, ingredientele utilizate sunt ceapa, morcovii, mazărea și păstăile. Dacă ai alte legume rămase prin frigider, cum ar fi dovlecel sau păstăi verzi, le poți folosi fără nicio problemă.
Cât despre carne, cele mai utilizate opțiuni sunt carnea de pui, de vită sau de porc. O altă variantă ar fi cârnații. Pentru un preparat mai sățios și mai sofisticat, poți opta pentru creveți.
Totodată, orezul chinezesc este fiert prin diverse tehnici. În ceea ce privește ouăle, cel mai bine este să prepari o omletă într-o tigaie separată pe care să o amesteci la final cu orezul.
Ghimbir și sos de soia
Un ingredient care nu trebui să lipsească dintr-o rețetă de orez chinezesc este ghimbirul. Acesta, la fel ca sosul de soia, oferă preparatului acea savoare orientală specifică.
Dacă se poate, cumpără ghimbir proaspăt și călește-l înaintea celorlalte ingrediente pentru ca acestea să îi absoarbă aroma. Trebuie să fii foarte atent/ă, deoarece ghimbirul se arde repede.
Secretele preparării orezului chinezesc
Pentru a găti orez chinezesc, trebuie să ai pregătite toate ingredientele, fierte și tăiate. Preparatul se gătește repede, la foc mare. Ideal ar fi să prepari orezul chinezesc într-un wok, dar poți folosi și o tigaie obișnuită mai adâncă.
Este important să folosești un tip de grăsime pentru a căli ingredientele. În restaurante, bucătarii utilizează, în general, untură de porc pentru a adăuga preparatului mai multă savoare. Însă, dacă preferi o opțiune mai sănătoasă, poți folosi ulei de măsline sau orice alt ulei vegetal.
Încinge la maxim wok-ul sau tigaia, pune grăsimea sau uleiul și călește separat fiecare ingredient timp de 3 sau 4 minute. Nu fierbe prea tare legumele, pentru a nu le înmuia mai mult decât trebuie.
Rețetă de orez chinezesc cu creveți
Ingrediente
- 2 ouă făcute omletă (50 g)
- 1 mână de păstăi (30 g)
- Ghimbir proaspăt tocat mărunt
- 2 sau 3 cepe tocate (60 g)
- 1 tijă de țelină tocată (20 g)
- 1 ardei gras verde tăiat cubulețe (30 g)
- 1 cană de creveți proaspeți decorticați (150 g)
- 2 căni de orez alb fiert (400 g)
- ½ cană de legume congelate: morcovi, porumb și mazăre
- Ulei vegetal, sare, piper, sos de soia (după gust)
Mod de preparare
- În wok-ul foarte fierbinte, pune puțin ulei. Călește ușor ghimbirul și dă-l deoparte.
- Călește creveții timp de două minute (sau până își schimbă culoarea) și dă-i deoparte.
- Călește toate legumele timp de patru minute.
- Adaugă sosul de soia, ghimbirul și orezul. Amestecă.
- Adaugă creveții și omleta.
- Amestecă bine până obții un preparat omogen, apoi servește-l în farfurii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Vera. (2008). Cereales, Legumbres, Leguminosas y Productos Proteínicos Vegetales. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentaciòn y la Agricultura.
- Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.