Sarcina fără simptome: tot ce trebuie să știi
 

Sarcina fără simptome: tot ce trebuie să știi

Mulți oameni nu știu că sarcină fără simptome există. Uneori, acest lucru are la bază anumite afecțiuni sau modificări psihologice.
Sarcina fără simptome: tot ce trebuie să știi

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Unele femei experimentează sarcina fără simptome, oricât de ciudat ar părea. Există multe motive și nu implică sănătatea sarcinii în sine. Deși greața, vărsăturile sau amețelile nu sunt experimentate, sarcina este normală.

Adevărul este că fiecare femeie este diferită și fiecare gestație este altfel. Unele prezintă manifestări foarte evidente încă din prima zi, în timp ce altele reușesc să aibă o sarcină aproape fără simptome. Există ceva pentru care să vă faceți griji?

Simptomele clasice ale sarcinii

Cel mai frecvent, femeile se confruntă cu o serie de simptome legate de sarcină, în special la început. De fapt, unele au aceste manifestări chiar înainte de a-și da seama că sunt însărcinate.

Există mai multă oboseală și schimbări de dispoziție. Puțin mai târziu, între 2 și 4 săptămâni de la concepție, grețurile matinale, constipația și arsurile la stomac, printre alte semne digestive, sunt foarte frecvente.

Frecvența și intensitatea simptomelor variază de la femeie la femeie și chiar și aceeași femeie poate experimenta două sarcini în mod diferit. Toate aceste modificări au la bază creșteri semnificative ale hormonilor (progesteronul și estrogenul).

Unele femei au o toleranță mai mare la această schimbare hormonală. Altele au niveluri ridicate ale acestor substanțe pe tot parcursul vieții. În ambele cazuri, simptomele sarcinii sunt percepute cu mai puțină intensitate.

Sarcina fără simptome

Sarcina fără simptome nu este ceva care apare foarte des. Când se vorbește despre absența semnelor, femeia însărcinată nu prezintă amețeli, greață, vărsături, dureri abdominale, sensibilitate crescută a sânilor sau creștere semnificativă în greutate.

Unele femei ajung la a 30-a săptămână de sarcină fără să observe că sunt însărcinate.

Uneori, sarcina fără simptome este favorizată sau camuflată de unele afecțiuni, cum ar fi următoarele:

  • Excesul de greutate: Femeile care sunt supraponderale sau obeze nu observă greutatea suplimentară a bebelușului. Acest lucru poate ascunde senzația fizică de a fi însărcinată.
  • Menstruații neregulate: Dacă o femeie are menstruații neregulate, ea poate interpreta lipsa lor ca pe o altă expresie a acestei afecțiuni.
  • Localizarea placentei: Mișcările copilului încep să se simtă între săptămânile 18 și 20. Cu toate acestea, dacă placenta este situată în partea din față a uterului, este posibil ca mama să nu simtă nimic.
Bebeluș în uter
Poziția placentei și dimensiunea fătului pot genera mai puține simptome de sarcină la femei.

Cauzele sarcinii fără simptome

Există mai mulți factori care pot duce la o sarcină fără simptome. Sunt factori care atenuează manifestările clasice sau le fac imperceptibile.

Alăptarea unui alt copil

Uneori, menstruația se oprește în timpul alăptării. Cu toate acestea, nu înseamnă că femeia nu ovulează. Prin urmare, în ciuda absenței menstruației, este posibil să rămână însărcinată. Aceste sarcini nu sunt detectate până când copilul nu începe să se miște.

Stres

O femeie în condiții de stres ridicat poate fi indiferentă față de manifestările obișnuite. Este atât de preocupată de problemele ei, încât ignoră greața și sensibilitatea sânilor.

Perimenopauza

Anii anteriori menopauzei sau perimenopauzei duc la luni întregi fără menstruație. Totuși, ovulația există, la fel și riscul de a rămâne însărcinată.

Simptomele sarcinii sunt adesea mascate. Manifestările menopauzei par explicația cea mai logică pentru femei.

Negarea sarcinii

Negarea este o altă cauză a sarcinii fără simptome și merită un capitol separat. Aceasta problemă constă în a nu admite sarcina până la un stadiu avansat sau chiar până la naștere.

Amețelile sau vărsăturile sunt absente sau abia sesizabile. Mișcările fătului sunt interpretate ca probleme digestive. Această problemă este de origine psihologică. Există un motiv foarte puternic pentru care aceste femei nu pot accepta că sunt însărcinate. Uneori sunt adolescente cu sarcini neplanificate sau femei care nu vor să-și vadă profesia compromisă sau care au probleme cu partenerul.

Acest tip de sarcină fără simptome apare la 1 din 500 de femei însărcinate. 1 din 2500 prezintă o negare totală, adică recunosc faptul doar la naștere.

Negarea este opusă sarcinii psihologice.
Femeie afectată de sarcina fără simptome

Sarcina fără simptome este periculoasă?

O sarcină fără simptome nu reprezintă un risc crescut. Poate fi finalizată cu succes.

Ce se poate întâmpla este ca sarcina fără simptome să împiedice îngrijirea și monitorizarea adecvată. Femeia ar putea să fumeze, să consume alcool sau să nu mănânce corespunzător.

Nu este ușor să detectăm o sarcină fără simptome. Manifestările precoce trebuie întotdeauna luate în calcul. O femeie aflată la vârsta fertilă și activă sexual nu trebuie să treacă cu vederea semne precum următoarele:

  • Greață repetată care se termină uneori cu vărsături
  • Dorința de a urina mai intens și mai frecvent
  • Senzație crescută de oboseală sau epuizare
  • Sensibilitate și inflamație a sânilor
  • Respingerea anumitor mirosuri sau alimente
  • Absența menstruației

Conectați-vă cu corpul vostru

Sarcina fără simptome este o realitate și este important să o cunoaștem. Deși nu implică nicio anomalie, cel puțin în principiu, este un factor care poate duce la neglijență.

Femeile care prezintă o sarcină fără simptome sunt adesea persoane stabile, fără nicio problemă psihologică sau psihiatrică evidentă. O conexiune sănătoasă cu propriul corp ajută la prevenirea apariției acestei situații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bustillo, A. L., Melendez, W. R. B., Urbina, L. J. T., Nuñez, J. E. C., Eguigurems, D. M. O., Pineda, C. V. P., & Bustillo, L. L. (2016). Sobrepeso y obesidad en el embarazo: complicaciones y manejo. Archivos de medicina12(3), 11.
  • Gonçalves, T. G. (2014). Negación no psicótica del embarazo: definiciónes, características y explicaciones. Estudos e Pesquisas em Psicologia, 14(3), 1005-1020.
  • Pérez de Salazar, J. L., & Azcárate Sánchez, S. Placenta previa. Revista de la Facultad de Medicina3(3).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.