Sărurile cetonice: ce sunt și cum funcționează?
 

Sărurile cetonice: ce sunt și cum funcționează?

Mai jos, vă explicăm ce sunt și pentru ce se folosesc sărurile cetonice, unul dintre cele mai noi suplimente în contextul sporturilor de anduranță.
Sărurile cetonice: ce sunt și cum funcționează?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Sărurile cetonice sunt un supliment cu beneficii în sporturile aerobe. Acești acizi organici care sunt produși în ficat pot fi folosiți pentru a genera energie.

Totuși, dovezile nu sunt clare. În ciuda acestui fapt, utilizarea sărurilor cetonice este la modă în unele sporturi, cum ar fi ciclismul. Cei care le folosesc susțin că au efecte pozitive în ceea ce privește utilizarea substraturilor energetice.

Înainte de a începe, este esențial să rețineți că piața suplimentelor este vastă. Trebuie să vă asigurați că alegeți produse de calitate care au certificarea corespunzătoare. În caz contrar, există riscuri inutile. Dacă aveți îndoieli, consultați un expert în nutriție sportivă pentru a primi sfaturi pertinente.

Pentru ce sunt folosite sărurile cetonice?

Sărurile cetonice sunt utilizate în mod obișnuit în contextul dietei ketogenice pentru a îmbunătăți disponibilitatea energiei. De asemenea, pot fi consumate în prezența carbohidraților pentru a induce o utilizare mai mare a propriilor cetone drept combustibil, economisind glicogen și îmbunătățind performanța în timpul testelor de anduranță. Cu toate acestea, dovezile în acest sens sunt foarte limitate.

Prin consumul de cetone exogene, se generează o creștere de până la 1-5 mmol/L a acestor compuși în sânge, în funcție de factorii genetici și de tipul de dietă. Acest lucru duce la o utilizare mai redusă a glucozei ca sursă principală de energie. Ținând cont de faptul că epuizarea glucozei din organism determină apariția oboselii, putem crede că prin această strategie vom întârzia senzația de oboseală.

Cu toate acestea, suplimentul se consumă cel mai des în contextul dietei ketogenice. Sunt promovate adaptările către o mai mare eficiență în oxidarea lipidelor, ceea ce va crește performanța sportivă în timp.

Chiar și așa, nu este recomandat să concurați cu lipsă de carbohidrați. În general, atunci când urmăriți performanța maximă, este important să consumați cel puțin 4 grame de carbohidrați per kilogram de greutate corporală pe zi. Acest lucru este dovedit de un studiu publicat în Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care.

Alimente pentru dieta keto
Sărurile cetonice sunt folosite pentru a îmbunătăți performanța în sporturile aerobe.

Pe aceeași idee funcționează strategiile actuale de suplimentare în lumea sporturilor de anduranță. Scopul este de a întârzia oboseala evitând epuizarea glucozei și glicogenului. Există suport științific.

Sărurile cetonice și recuperarea

Pe lângă efectele menționate mai sus, se speculează că aportul de săruri cetonice poate îmbunătăți recuperarea după efort fizic intens. Acest lucru este posibil pentru că influențează anumite căi fiziologice cu caracter antiinflamator. Astfel, durerea se ameliorează, putându-se reveni confortabil la practica sportivă mult mai devreme. Cu toate acestea, studiile care să confirme această propunere lipsesc.

Până acum, nutrienții despre care s-a demonstrat că au un impact semnificativ asupra mecanismelor inflamatorii sunt acizii grași din seria omega 3. De fapt, consumul acestora este asociat cu un risc mai mic de leziuni de tip muscular. Când apar rupturi de țesut, necesarul zilnic crește pentru a permite revenirea la antrenament cât mai curând posibil.

Alimente incluse în dieta ketogenică
În prezent, nu există dovezi științifice solide cu privire la beneficiile utilizării sărurilor cetonice.

Există unele cercetări care încearcă să elucideze efectele sărurilor cetonice asupra proceselor adaptative ale mușchilor scheletici după efort. Un exemplu este studiul publicat în The Journal of Physiology .

În orice caz, până în prezent nu s-au găsit dovezi concludente, în ciuda faptului că unele căi fiziologice au sens. Sunt necesare mai multe studii pentru a obține dovezi solide.

Alte suplimente pentru creșterea performanței

Deși sărurile cetonice nu sunt susținute de suficiente dovezi pentru a fi folosite în mod constant, există și alte substanțe care sunt capabile să crească semnificativ performanța.

Cea mai consumată dintre toate este creatina. Aceasta reușește să îmbunătățească valorile forței și puterii maxime. Chiar și consumul de oxigen este îmbunătățit. Compoziția corpului este influențată pozitiv.

În mod similar, aportul de cofeină este adesea apreciat. Este un alcaloid care modifică utilizarea substraturilor energetice în timpul practicii sportive. Generează o economie de glucoză și glicogen, oxidând mai multe grăsimi pentru a satisface necesarul de calorii. În acest fel, se întârzie apariția oboselii, pe lângă efectele asupra sistemului nervos central.

Sărurile cetonice, o posibilă modalitate de a crește performanța sportivă

După cum ați văzut, sărurile cetonice sunt o serie de elemente care pot ajuta la creșterea performanței sportive în activitățile de anduranță. Efectele lor sunt semnificative în lipsa carbohidraților, deși este posibilă și introducerea lor în dietele ce conțin zaharuri. Chiar și așa, rezultatele nu sunt clare, așa că utilizarea sărurilor poate fi inutilă.

Pentru a încheia, trebuie să avem în vedere că în lumea suplimentelor sportive există multe substanțe care sunt folosite o anumită perioadă de timp. Apoi, nici nu mai sunt comercializate. De-a lungul anilor ies, apar teste care arată inutilitatea lor, așa că sportivii încetează să le includă în rutine. Din acest motiv, este important să cereți sfatul unui specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gonzalez, J. T., & Wallis, G. A. (2021). Carb-conscious: the role of carbohydrate intake in recovery from exercise. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care24(4), 364–371. https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000761
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Evans, M., Cogan, K. E., & Egan, B. (2017). Metabolism of ketone bodies during exercise and training: physiological basis for exogenous supplementation. The Journal of physiology595(9), 2857–2871. https://doi.org/10.1113/JP273185

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.