Sfaturi pentru a elimina oboseala în boala lupus
 

Sfaturi pentru a elimina oboseala în boala lupus

Oboseala în lupus are mai multe mecanisme. Există și factori agravanți. Cum poate fi ameliorată?
Sfaturi pentru a elimina oboseala în boala lupus
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 08 februarie, 2023

Oboseala în boala lupus este unul dintre cele mai frecvente simptome. Afectează toate sferele vieții pacientului, de la cea fizică la cea psihică. Cei care suferă de aceasta au dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice de bază, cum ar fi să se ridice din pat, să mănânce și să meargă la serviciu. Pe termen lung, apar și alte complicații.

La persoanele cu lupus eritematos sistemic, oboseala este simptomul inițial în circa jumătate din cazuri. Poate fi însoțită de iritabilitate, oboseală, somnolență, depresie și anxietate.

Ce înseamnă oboseala în boala lupus?

Oboseala este foarte frecventă în boala lupus. Este asociată cu stări de depresie și anxietate tipice bolii. În prezent, Scala de oboseală pentru funcțiile cognitive și motorii (FSMC) este utilizată pentru a aborda acest simptom. Ea include 20 de variabile care evaluează separat toate funcțiile. Afecțiunea poate fi ușoară, moderată sau severă.

Oboseala are o valoare egală sau mai mare cu 42 pe scara FSMC. Oboseală severă înseamnă un rezultat egal cu sau mai mare decât 63.

Oboseala este starea de epuizare în repaus. Împiedică îndeplinirea sarcinilor zilnice, se înrăutățește treptat și nu se ameliorează după odihnă.

Oboseala este asociată și cu alți factori:

  • Depresie și anxietate
  • Exces de greutate sau obezitate
  • Tulburări de somn
  • Anemie cronică
  • Sedentarism
  • Fibromialgie

Toți acești factori pot agrava oboseala în boala lupus sau pot apărea ca și consecință. Oboseala extremă, de exemplu, duce la un stil de viață sedentar, care crește riscul de obezitate.

Femeie care experimentează oboseala în boala lupus
Oboseala reduce activitatea fizică la pacienții cu lupus. Aceasta este un factor de risc pentru excesul de greutate.

Sfaturi pentru a elimina oboseala în boala lupus

Dacă aveți un diagnostic de lupus eritematos sistemic, oboseala este o certitudine. Prin urmare, cel mai bine este să implementați câteva strategii de combatere a simptomului. Iată câteva sfaturi care vă pot fi de folos:

1. Reduceți stresul

Oboseala în boala lupus se poate ameliora prin aplicarea tehnicilor de relaxare pentru a gestiona stresul. Alegeți yoga și meditația, echilibrând volumul de muncă, adaptând activitățile la abilitățile fizice și având un program strict de odihnă.

2. Faceți exerciții fizice

Deși persoanele cu lupus pot avea dificultăți când vine vorba de mișcare, stilul de viață sedentar este un factor care agravează oboseala. În schimb, exercițiile fizice oferă energie și ajută la întărirea mușchilor.

10 minute de activitate fizică pe zi reduce efectele stresului și oboselii. Pe lângă aceasta, se recomandă un echilibru între activitatea fizică și perioadele de odihnă.

Programați și alte activități în afara sarcinilor zilnice, inclusiv întâlniri sociale, pentru a nu rămâne fără energie.

Exercițiile fizice aerobice ameliorează oboseala în boala lupus. Întrucât ne confruntăm cu o boală care implică și mușchii, pielea, plămânii și articulațiile, practicarea sportului va avea o influență pozitivă asupra sistemului cardiovascular.

S-a demonstratprogramele de exerciții fizice aerobice prelungite reduc considerabil oboseala severă. Cereți sfatul unui antrenor.

3. Contactați grupurile de sprijin și gestionați-vă emoțiile la terapie

Oboseala în boala lupus este asociată cu depresie și anxietate, precum și cu furie și frustrare. Apelați la terapia psihologică. A fi prea obosit pentru a începe și a termina orice activitate provoacă o tristețe care poate fi greu de gestionat pe cont propriu. Grupurile de sprijin vă permit să socializați cu alte persoane care au aceleași probleme.

4. Îmbunătățiți-vă obiceiurile de somn

Tulburările de somn pot agrava oboseala. Persoanele cu lupus se trezesc adesea obosite, chiar dacă au dormit mai multe ore. Întreruperea somnului în timpul nopții și incapacitatea de a adormi la loc sunt frecvente. Se recomandă să vă odihniți 7 până la 8 ore în timpul nopții.

Expunerea la ecrane pe timp de noapte ar trebui, de asemenea, eliminată. Serviți o cină ușoară cu 2 până la 4 ore înainte de a merge la culcare. Săriți peste cofeină și ascultați muzică relaxantă.

Creați-vă o rutină de relaxare înainte de a merge la culcare și încercați să vă treziți la aceeași oră dimineața.

Problemele de somn în lupus pot fi asociate cu tratamentul cu corticosteroizi în doze moderate sau mari. Așadar, consultați medicul dacă utilizați aceste medicamente.

5. Adoptați o dietă echilibrată

Pentru a combate oboseala în lupus, adoptați o dietă cu niveluri adecvate de proteine și carbohidrați. Alcoolul și tutunul trebuie lăsate deoparte.

Oboseala în lupus este asociată cu deficiența de vitamina D. În studiile clinice s-a demonstrat că, după 6 luni de suplimente cu vitamina D, oboseala severă se ameliorează considerabil.

Consultați medicul dacă aveți nevoie de suplimente cu vitamine.
Alimente care elimină oboseala în boala lupus
Este posibil ca dieta să nu fie suficientă în ceea ce privește aportul vitaminei D în lupus. Din acest motiv, poate fi nevoie de suplimente.

6. Mergeți la medic

Corticosteroizii utilizați ca tratament pot duce la insomnie, anxietate și oboseală. Alte tratamente pentru lupus, cum ar fi analgezicele antiinflamatorii, antidepresivele și relaxantele musculare, sunt capabile să agraveze oboseala. De aceea, este necesară o evaluare regulată a planului de tratament.

7. Excludeți alte boli

Oboseala în lupus poate fi agravată de prezența altor tulburări autoimune, endocrine sau neurologice:

Uneori, tratarea unei patologii adiacente reduce senzația de oboseală. Pentru aceasta, este esențial să respectați sfaturile medicului.

Oboseala în boala lupus necesită evaluare profesională

Dacă sunteți obosiți și aveți boala lupus, vă puteți afla într-o fază activă a bolii. Tratamentul poate fi adaptat. Medicul poate crește doza de medicamente sau poate prescrie altele noi.

Dacă boala nu este activă, vor fi evaluate și alte afecțiuni care pot favoriza oboseala. Anemia, insuficiența renală sau problemele tiroidiene trebuie să fie excluse.

Oboseala poate fi debilitantă, atât fizic, cât și emoțional. Aceasta afectează capacitatea de a efectua sarcinile zilnice, așa că este nevoie de ajutor medical.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.