5 sfaturi pentru a nu mai iubi pe cineva care nu te iubește
Una dintre cele mai neplăcute situații care ți se pot întâmpla atunci când ești îndrăgostit de o persoană este ca sentimentele să nu fie reciproce. Acest lucru generează frustrare și furie. Pentru a ieși din această buclă de durere, îți oferim 5 sfaturi pentru a nu mai iubi pe cineva care nu te iubește.
După cum explică psihologul Silvia Congost într-un interviu, atunci când o persoană nu te iubește, ceea ce te ține pe loc este idealizarea relației. În timp ce visezi, te entuziasmezi și continui să-ți imaginezi cum s-ar putea schimba lucrurile, timpul trece.
Acest tip de circumstanță poate apărea atunci când întâlnești pe cineva sau când petreci timp cu o persoană ale cărei sentimente față de tine se schimbă. A nu mai iubi pe cineva care nu te iubește dificil, dar este important să știi care sunt semnele care indică faptul că dragostea ta este neîmpărtășită.
Citește mai mult: Scrisoare de adio: lucrurile pe care nu ți le-am spus niciodată
Semne că dragostea ta nu este împărtășită
Când dragostea este neîmpărtășită indiferent cât de mult ai încerca, cel mai bine este să ieși din acea relație pentru a evita suferința. De aceea, îți vom oferi câteva exemple clare pe care le poți interpreta greșit pentru că ești îndrăgostit, dar care sunt un „nu te iubesc” clar.
Ți-a spus clar „Te plac ca prieten”
Știm că această frază doare, dar adevărul este că este foarte clară. Ar trebui să te ajute să faci pasul pentru a nu mai iubi pe cineva care nu simte același lucru pentru tine. Când o persoană îți spune asta, a realizat că sentimentele tale depășesc simpla prietenie.
Tu ești cel care dă totul în relație
Fiecare trebuie să dea 50%. Daca doar tu tragi în relație, cu siguranță te confrunți cu câteva din următoarele situații: te simți frustrat, nu ești fericit, nu știi cum să-i comunici partenerului tău ce vrei, etc. Când cealaltă persoană nu depune niciun efort în relație, este clar că dragostea ta este neîmpărtășită.
Nu există niciun angajament
Poate că aceasta este una dintre frazele pe care le auzim cel mai mult astăzi: „Nu caut un angajament”. Sunt oameni care sunt într-o relație, dar care nu sunt cu adevărat dedicați. Vezi dacă dragostea voastră este reciprocă sau dacă celălalt vrea doar să se distreze.
5 sfaturi pentru a nu mai iubi pe cineva care nu te iubește
Ai observat că dragostea ta este neîmpărtășită? Este dureros. Crezi că nu vei găsi niciodată pe cineva la fel și poate că mai ai speranță. Dar cel mai bun lucru este că înțelegi că a nu mai iubi pe cineva care nu simte același lucru pentru tine este cel mai mare dar pe care ți-l poți face acum. Așa îți poți permite să cunoști o persoană care simte la fel ca tine.
1. Distanțează-te
Distanțarea este unul dintre cele mai bune sfaturi pentru a nu mai iubi pe cineva care nu te iubește. Se spune că distanța răcește sentimentele. Este adevărat și vei putea vedea mai bine ce se întâmplă cu tine.
2. Nu te subestima
Ai putea crede că nu te place din cauza aspectului fizic, de exemplu. Renunță la aceste gânduri cât mai curând posibil, pentru că nu sunt adevărate.
3. Ai grijă de tine
Vei simți durere, dar este timpul să te bucuri de acele plimbări în natură pe care le iubești atât de mult, să încerci o nouă activitate în sală, să te răsfeți cu o ședință la spa, etc. Ai grijă de tine pentru că meriți și pentru că ai nevoie.
4. Concentrează-te pe obiectivele tale
De multe ori credem că lumea se termină atunci când se termină o relație, dar nu este așa. Prin urmare, un sfat cheie pentru a nu mai iubi atunci când nu ești iubit este să te concentrezi pe obiectivele tale, pe muncă, pe hobby-uri și pe viitorul tău. Acest lucru te va ajuta să treci peste durere.
5. Cere ajutor profesional
După această experiență, este normal ca stima ta de sine să fie deteriorată. Trebuie să reușești să vezi dincolo de acea durere pe care o simți acum. Nu o poți face întotdeauna singur. Așadar, cere ajutor profesional și află cum să te dezvolți pe cont propriu.
Să nu mai iubești pe cineva care nu te iubește înseamnă să ai grijă de sănătatea ta
Acum că știi care sunt cele mai importante sfaturi de care trebuie să ții cont dacă încerci să nu mai iubești pe cineva care nu te iubește, sperăm că îți vor fi de folos. Dacă nu te descurci singur, cere ajutor.
Profesioniștii din domeniul sănătății mintale te pot ajuta pentru a te recupera cât mai curând posibil. Este sănătos să-ți recapeți stima de sine și să ai din nou proiecte personale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Amati, V., Meggiolaro, S., Rivellini, G. & Zaccarin, S. (2018). Social relations and life satisfaction: The role of friends. Genus, 74, 1-18. Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1186/s41118-018-0032-z
- Bernstein, E. E. & McNally, R. J. (2017). Acute aerobic exercise helps overcome emotion regulation deficits. Cognition and emotion, 31(4), 834-843. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02699931.2016.1168284
- Martínez-Gómez, J.A., Cano-Sandoval, M., Soler-Cantillo, M. L. y Bolívar-Suárez, Y. (2021).
Duelo Amoroso, Dependencia Emocional y Salud Mental en mujeres que han terminado una relación de pareja. Informes Psicológicos, 21(1), 101-116. Consultado el 9 de marzo de 2023 http://dx.doi.org/10.18566/infpsic.v21n1a07 - González, D. (2017, 31 de enero). El miedo a la soledad nos hace elegir mal y no cortar una relación a tiempo. El correo. Disponible en: https://www.elcorreo.com/alava/araba/201701/31/miedo-soledad-hace-elegir-20170130205251.html?ref=https%3A%2F%2Fmejorconsalud.as.com%2
- Rodriguez, M. (2023). ADOLESCERE. Revista de Formación Continuada de la Sociedad Española de Medicina de la Adolescencia. Volumen XI. Enero – Febrero 2023. Nº 1. Consultado el 9 de marzo de 2023. https://www.adolescere.es/2023-1-volumen-xi/
- Rovner, G., Vowles, K., Gerdle, B. & Gillanders, D. (2015). Latent class analysis of the short and long forms of the chronic pain acceptance questionnaire: further examination of patient subgroups. The Journal of Pain, 16(11), 1095-1105. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S152659001500810X
- Singer, A. R. & Dobson, K. S. (2007). An experimental investigation of the cognitive vulnerability to depression. Behaviour research and therapy, 45(3), 563-575. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005796706001082