Logo image
Logo image

Sfaturi pentru cultivarea murelor și beneficiile acestora

4 minute
Creșterea murelor necesită o atenție deosebită la udare și tăiere, dar aceste fructe au numeroase beneficii pentru sănătate.
Sfaturi pentru cultivarea murelor și beneficiile acestora
Ultima actualizare: 15 februarie, 2023

Murele sunt fructe închise la culoare, dulci și cu o aciditate care adaugă savoare multor deserturi și smoothie-uri. În plus, au multiple beneficii nutriționale, fiind antioxidante și antiinflamatoare. Cultivarea murelor nu este complicată; este suficient să cunoașteți tehnicile de îngrijire de bază.

În principiu, murul este o plantă cu numeroase variante. Majoritatea adoră climatul temperat și umed. Creșterea este rapidă, așa că trebuie să acordați atenție tăierii, irigațiilor și stării nutriționale a solului. Comparativ cu alte plante, murul rodește foarte repede.

Ce sunt murele?

Murul aparține speciei Rubus ulmifolius și familiei Rosaceae și are o listă lungă de versiuni, cu sau fără spini. Este originar din Africa de Nord, Asia și Europa.

Pentru cultivarea murelor, rețineți că genul Rubus este alcătuit din variații. Cele mai utilizate sunt cele cunoscute sub denumirea de Ashton Cross, Dewberry, Thornless, Evergreen, Himalaya și Bailey. Toate aceste variante adoră climatele temperate și umede. Nu sunt potrivite pentru spațiile geografice aride.

Murul mediteranean

Spre deosebire de alte specii de mur, varianta Rubus ulmifolius L., cunoscută sub numele de murul mediteranean, este potrivită climatelor uscate. Acesta este un aspect de luat în calcul daca locuiți într-o zonă cu climă caldă.

Recomandăm: 5 smoothie de fructe energizante

Some figure
Locurile foarte calde nu sunt potrivite pentru mur.

Sfaturi pentru cultivarea murelor

Cultivarea murelor include măsuri de îngrijire de bază. Acestea sunt legate de frecvența de irigare, tăierea și îngrijirea în perioadele calde ale anului. Plantarea nu necesită complicații majore. Murul este o plantă care începe să crească imediat ce este introdusă în pământ.

Faceți o groapă medie și introduceți planta. Este indicat să țineți cont de spațiul disponibil, deoarece murul se întinde rapid. Expansiunea trebuie controlată prin tăiere, astfel încât planta să nu devină invazivă. Ca alternativa, puteți construi elemente de susținere pentru ca murul să se poată cățăra.

Sol

Deși condițiile de sol depind de soi, murele se descurcă mai bine în solurile cu pH neutru sau ușor acid. Adăugați humus sau compost în sol.

Nivelul optim de pH este între 5,5 și 6,5.

Umiditate

Este foarte important ca murele să ocupe spații în care există un bun drenaj al apei. În plus, murele se dezvoltă mai bine în soluri umede, de aceea se recomandă menținerea lor în aceste condiții, fără a inunda substratul.

Temperatură

Murul necesită perioade de căldură și frig. Majoritatea variantelor nu sunt foarte rezistente la climatele calde și uscate. Prin urmare, deși trebuie să treacă prin lunile de vară pentru a crește, este important să se mențină umiditatea solului atunci când temperaturile sunt ridicate.

Tundere

Una dintre sarcinile fundamentale în întreținerea murului este tăierea. În condiții naturale, rădăcinile de mur cresc din tulpini,.

În lunile de vară, după culegerea fructelor, toate ramurile uscate trebuie tăiate. Ca o completare, se recomandă să se efectueze și tăierea de iarnă, deoarece aceasta favorizează nașterea de lăstari.

Lumină

În ceea ce privește razele solare, este de preferat ca această plantă să le primească direct, cel puțin câteva ore pe zi. Cu toate acestea, dacă temperatura este foarte ridicată, murul va tolera mai bine umbra.

Udare frecventă

Cheia pentru udarea eficientă a murelor este să le udați frecvent, dar cu moderație. Absorbția apei are loc la niveluri puțin adânci. Bălțile pot fi foarte dăunătoare plantei.

Intensificați procesul de udare în timpul etapei de înflorire. Tehnica ideală, în acest caz, este irigarea prin picurare.

Fructe și înmulțire

Cu îngrijire și atenție, puteți să vă bucurați de mure în al doilea an de plantare. Murul rodește doar o dată pe an, spre deosebire de alte fructe similare.

Recoltarea se face în lunile de vară, în momentul în care fructele capătă un ton foarte închis.

Murele trebuie refrigerate imediat după recoltare. Dacă doriți să înmulțiți planta, trebuie doar să tăiați niște tulpini și să le puneți într-un alt sector al pământului. Cu udare frecventă și sol adecvat, creșterea unui nou exemplar se va produce rapid.

Descoperiți: Care sunt fructele cu cei mai puțini carbohidrați?

Some figure
Consumul de mure oferă antioxidanți importanți pentru organism.

Beneficiile murelor

Pentru a vă bucura de avantajele nutritive și gastronomice oferite de mure, recoltarea trebuie efectuată conform indicațiilor de mai sus. În plus, în cazul speciilor cu spini, utilizați echipamentul de protecție corespunzător.

Unele dintre componentele principale ale fructului sunt antocianinele, adică pigmentul responsabil pentru culoarea violet. Acest pigment este prezent în diferite fructe și legume. Diverse studii demonstrează capacitățile sale antioxidante. În plus, murele sunt o sursă de fibre și vitamina A, C și K.

Murele pot fi încorporate în dietă în multe moduri, de la salate de fructe, la sucuri și smoothie-uri. De asemenea, se pot adăuga în iaurturi, prăjituri sau sandvișuri.

Dincolo de nutrienții furnizați de mure, nu trebuie să uităm de conținutul lor de fructoză. Nu se recomandă consumul excesiv, deoarece poate favoriza supraponderalitatea și rezistența la insulină.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • de León Fierro Lidia Guillermina, Rodriguez-Villalobos Judith Margarita, Candia-Luján Ramón, Carrasco-Legleu Claudia Esther, Enriquez del Castillo Liliana Aracely. Efectividad de los suplementos antioxidantes en la mejoría del desempeño físico atlético. Artículo de revisión. Rev haban cienc méd  [Internet]. 2019  Abr [citado  2022  Oct  13] ;  18( 2 ): 194-216. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2019000200194&lng=es
  • González-Martínez, Blanca Edelia , Rodríguez-Bies, Elisabet , Gutiérrez-Soto, Guadalupe , Estrada-Díaz, Sylvia Adriana , Rangel-Colmenero, Blanca Roció , García-Dávila, Myriam ,  Protección antioxidante de zarzamora para disminuir daño muscular en atletas de elite. Revista de Psicología del Deporte [Internet]. 2017;26(2):157-163. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=235152045022
  • Carvallo Pamela, Carvallo Eugenia, Barbosa-da-Silva Sandra, Mandarim-de-Lacerda Carlos Alberto, Hernández Alfonso, del-Sol Mariano. Efectos Metabólicos del Consumo Excesivo de Fructosa Añadida. Int. J. Morphol.  [Internet]. 2019  Sep [citado  2022  Oct  13] ;  37( 3 ): 1058-1066. Disponible en: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022019000301058
  • Romo Figueroa, María Gabriela, Meza Moller, Amparo del Carmen, Navarro Aguilar, Ramón , Duarte Ochoa, Víctor René,  LA ZARZAMORA (RUBUS SP.), CULTIVO ALTERNATIVO PARA EL ESTADO DE SONORA. Revista Mexicana de Agronegocios [Internet]. 2013;33( ):600-607. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=14127709019

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.