7 beneficii ale murelor pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

7 beneficii ale murelor pentru sănătate

Murele sunt fructe micuțe, dar cu efecte puternice. Află care sunt numeroasele beneficii pentru sănătate oferite de consumul regulat de mure.
7 beneficii ale murelor pentru sănătate
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Murele sunt fructe micuțe, dar foarte gustoase și zemoase. Tocmai de aceea, sucul de mure este o alternativă naturală excelentă la băuturile nesănătoase din comerț. Totuși, există și alte modalități de a valorifica minunatele beneficii ale murelor. Aceste fructe pot fi incluse în salate, deserturi și alte rețete.

Gustul unic al murelor nu este singurul lor avantaj. Acest fruct conține cantități mari de acizi grași, vitamine, minerale și glucide. În plus, murele sunt considerate unul dintre cei mai sănătoși antioxidanți naturali.

Totodată, murele au foarte puține calorii. Astfel, ele reprezintă un supliment extraordinar în curele de slăbire.

Astăzi, vrem să îți prezentăm minunatele beneficii ale murelor.

Beneficii ale murelor

La fel ca toate alimentele naturale, murele oferă numeroase beneficii organismului. Citește mai departe pentru a descoperi care sunt ele.

Ar putea să îți placă și:

Cele mai sănătoase 5 fructe

1. Murele au proprietăți antiinflamatoare

Beneficii ale murelor precum combaterea inflamațiilor

Consumul regulat de mure oferă multiple beneficii persoanelor care suferă de afecțiuni inflamatoare. Datorită nutrienților pe care îi conțin, murele pot fi folosite pentru a trata boli precum artrita sau osteoartrita.

Aceste fructe pot fi folosite și pentru tratarea hematoamelor cauzate de traumele directe sau de alte probleme inflamatoare, indiferent de localizarea acestora în corp.

2. Conțin antioxidanți

Dacă tratarea inflamațiilor din organism nu este un motiv suficient de întemeiat pentru a include aceste fructe în dietă, faptul că murele luptă împotriva radicalilor liberi sigur te va convinge.

În plus, antioxidanții din compoziția acestor fructe stimulează eliminarea toxinelor și a altor substanțe dăunătoare. Astfel, murele îți îngrijesc pielea, dar și sistemul circulator și alte organe din corp.

Pe scurt, consumul regulat de mure detoxifică organismul în mod eficient și natural.

3. Tratează anemia

Tratarea anemiei pe lista de beneficii ale murelor

În întreaga lume, există numeroase persoane care suferă de anemie, fără să conștientizeze acest lucru. Murele sunt printre fructele cele mai bogate în fier. Prin urmare, consumul regulat de mure ajută la combaterea anemiei și la menținerea unui număr ideal de trombocite.

4. Previn cancerul

Având în vedere că murele reprezintă o sursă naturală de antioxidanți, acestea sprijină organismul în lupta împotriva celulelor canceroase.

Adăugarea acestui fruct în dietă scade riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer. Deși la început era o teorie nefondată, Universitatea din Illinois (SUA) a realizat mai multe studii care o confirmă. Cercetările arată că tipul de cancer cel mai afectat de mure este cancerul stomacal.

Te-ar putea interesa și:

Cea mai bună dietă anticancer

5. Combat febra

Multe dintre beneficiile acestui fruct micuț sunt legate unul de altul. Un exemplu ar fi sprijinul oferit în combaterea febrei. Datorită efectelor lor antioxidante, murele atacă bacteriile care provoacă virusuri. Pe scurt, aceste fructe dezinfectează organismul.

6. Întăresc dantura

Beneficii ale murelor pentru dantură

Murele sunt benefice și pentru cavitatea bucală, mai ales pentru dantură. Consumul regulat de mure curăță și întărește dinții datorită efectului vitaminei C asupra bacteriilor.

În plus, aceste fructe previn afecțiuni precum halitoza, tartrul și inflamația gingiilor.

7. Tratează tusea

Uneori, beneficiile murelor depind și de sortimentul consumat. De exemplu, cele verzi pot fi folosite pentru tratarea tusei. În acest scop, este recomandat să le amesteci cu puțină miere.

Alte beneficii ale murelor

Dacă suferi de hipertensiune arterială, cere părerea unui medic sau a unui nutriționist de încredere înainte de a mări consumul de mure.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fundación Española del Corazón. Antioxidantes: ¿qué son y para qué sirven? Febrero 2018.
  • Valero Gaspar T, Rodríguez Alonso P, et al. La alimentación española. Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta. Mayo 2018. Fundación Española de la Nutrición. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de España.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.