Sfaturi pentru îngrijirea pielii bebelușilor și copiilor vara
 

Sfaturi pentru îngrijirea pielii bebelușilor și copiilor vara

Pielea bebelușilor și a copiilor trebuie să primească o atenție deosebită în timpul verii. Este mai delicată și tinde să sufere răni grave dacă nu este protejată de soare. De ce trebuie să țineți cont pentru a proteja copiii și bebelușii de soare?
Sfaturi pentru îngrijirea pielii bebelușilor și copiilor vara

Ultima actualizare: 23 iulie, 2022

Îngrijirea pielii bebelușilor și copiilor vara este foarte importantă. Din cauza delicateții sale, razele UV pot provoca leziuni seriase.

După cum bine știm, tocmai în această perioadă copiii sunt mai expuși la soare, deoarece multe dintre activitățile la care participă sunt în aer liber. Ce să faceți pentru a evita arsurile?

7 sfaturi pentru îngrijirea pielii bebelușilor și copiilor vara

Sezonul de vară este unul dintre cele mai așteptate ale anului. Cu toate acestea, din cauza schimbării bruște a temperaturii și numeroaselor planuri de vacanță, se recomandă îngrijire extremă, mai ales când vine vorba de sănătatea pielii. Descoperiți mai jos câteva recomandări menite să protejeze pielea bebelușilor și a copiilor!

1. Protecție solară

Începând cu vârsta de 6 luni, bebelușii pot folosi protecție solară ca parte a măsurilor de atenuare a daunelor cutanate. La bebelușii mai mici, evitarea expunerii directe la soare și ținerea lor la umbră este cea mai bună măsură pentru a evita neplăcerile.

În mod ideal, copiii ar trebui să folosească o cremă solară al cărei factor de protecție (SPF) este egal cu sau mai mare de 50. În plus, crema ar trebui să aibă un spectru larg de protecție, care să includă razele UVA și UVB.

Pe de altă parte, este indicat să se controleze timpul de expunere la soare și programul, deoarece trebuie evitate orele 12 – 16. În această perioadă, razele UV sunt mai dăunătoare.

Produsele solare pentru îngrijirea pielii bebelușilor și copiilor vara sunt disponibile în mai multe prezentări. Unele dintre ele sunt următoarele:

  • Geluri
  • Creme
  • Spray-uri
  • Loțiuni
  • Unguente
  • Balsamuri de buze
Persoană care se ocupă de îngrijirea pielii bebelușilor și copiilor vara

De asemenea, verificați data de expirare a produsului înainte de a-l aplica. Odată deschis, rezistă doar un an. Trebuie aplicat pe urechi, pe față, pe gât, pe brațe și pe orice zonă a corpului neacoperită de îmbrăcăminte.

Pe cât posibil, folosiți produsul înainte de expunerea la soare și repetați aplicarea la fiecare 2 ore. De fapt, produsul trebuie folosit chiar și în zilele înnorate, deoarece razele UV trec prin nori.

Nu este indicat să folosiți loțiuni care conțin acid p-aminobenzoic (PABA), deoarece este o cauza frecventă a alergiilor și pătează permanent hainele. Octylmetoxicinamatul, protectorul UVB folosit pentru copii, nu provoacă alergii.

2. Îmbrăcăminte cu protecție solară

Folosiți îmbrăcăminte care să acopere orice parte a corpului care ar putea fi expusă la soare. Rețineți că îmbrăcămintea în sine nu blochează complet razele UV; cu toate acestea, poate ajuta la reducerea efectelor acestora.

În prezent, există companii care comercializează țesături cu protecție UV. De obicei, au o etichetă care indică valoarea factorului de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete (FPU) pe o scară de la 15 la 50 +. Cu cât este mai mare FPU, cu atât oferă mai multă protecție.

Bebelușii sub 6 luni nu trebuie expuși la soare mult timp, așa că prima opțiune va fi întotdeauna umbra. Desigur, protecția lor trebuie completată cu bariere fizice precum îmbrăcămintea și pălăriile.

3. Repelent împotriva insectelor

Nu trebuie trecută cu vederea prezența insectelor. Cu toate acestea, este esențial să rețineți că amestecul de repelent cu protecție solară nu este recomandat.

Aplicarea cremei de protecție solară se face cu 30 de minute înainte de repelent. La fel, este mai bine să evitați utilizarea parfumurilor, a produselor cosmetice sau a oricărei substanțe care conține coloranți, deoarece pot provoca reacții de hipersensibilitate și iritații.

Persoană care aplică repelent unui copil
Aplicarea repelentului ajută la evitarea mușcăturilor de țânțari și alte insecte care se află adesea în aer liber.

4. Purtarea pălăriilor

Pălăriile sunt accesorii bune pentru a atenua efectele negative ale expunerii la soare. Potrivit unui articol publicat în The British Journal of Dermatology, cele cu boruri late sunt cele mai potrivite. Acestea protejează urechile, ochii, nasul, fruntea și scalpul.

Astfel de zone sunt susceptibile la deteriorare, deși uneori sunt trecute cu vederea. Utilizarea de pălării ajută la acoperirea mai multor zone ale corpului și, împreună cu celelalte măsuri, reduc riscul unei eventuale insolații.

5. Baie și igienă

Igiena este esențială pentru a menține sănătoasă bariera cutanată a pielii copiilor. Băile nu trebuie să fie lungi, nici cu apă fierbinte, pentru a nu provoca deshidratarea pielii sau agravarea eczemelor și dermatitei atopice, afecțiuni frecvente în primii ani de viață.

Un studiu publicat în 2016 în Jornal de Pediatría recomandă geluri și șampoane fără surfactanți pentru a evita iritațiile. După fiecare baie, trebuie să aplicați o loțiune sau o cremă, deoarece acesta este momentul în care pielea absoarbe cel mai bine produsul.

Vara este esențial să clătiți pielea copiilor după ce mergeți la plajă sau la piscină, pentru a preveni uscarea provocată de clor și sare. În plus, este indicat să-i uscați cu un prosop curat, mai ales în pliurile brațelor și genunchilor, unde rămâne umezeala ce poate duce la eritem.

6. Hidratare

Expunerea la soare și perioadele lungi în apă în timpul verii compromit adesea hidratarea pielii bebelușilor și copiilor. Din acest motiv, este esențial să protejăm pielea micuților cu o cremă hidratantă, mai ales dacă este hipoalergenică.

La sugari, o atenție deosebită trebuie acordată zonei scutecului. Este indicat să folosiți o cremă care previne deshidratarea, elimină frecarea și favorizează revitalizarea pielii. Se recomandă provitamina B5 și pantenol.

7. Scutece confortabile

Transpirația și umiditatea sunt factori de risc pentru dezvoltarea diferitelor forme de dermatită și infecții ale pielii. La cei mici, zona inghinală, organele genitale și fesele sunt zonele cele mai sensibile din cauza folosirii scutecelor.

Este indicat să folosiți scutece respirabile și să le schimbați frecvent. În plus, este util să-i lăsăm din când în când pe micuții noștri fără scutec.

Îngrijire specială a nou-născutului vara

În general, nou-născuții au pielea mai delicată, mai subțire și mai fragilă decât copiii mai mari. Aceștia au sisteme imature de apărare a pielii și nu sunt capabili să-și regleze foarte bine temperatura corpului.

Principalii factori care afectează pielea nou-născuților sunt soarele și căldura. Câteva sfaturi pentru a evita arsurile solare și deshidratarea sunt următoarele:

  • Evitați expunerea nou-născutului direct la soare.
  • Folosiți o umbrelă și, pe cât posibil, țineți copilul la umbră.
  • Folosiți haine ușoare din in sau bumbac pentru a-l îmbrăca pe micuț.
  • Țineți copilul într-un mediu ventilat și răcoros.
  • Alăptați frecvent sau oferiți apă copiilor mai mari de 6 luni.

Cremele de protecție solară nu trebuie folosite în primele șase luni de viață, deoarece există un risc mai mare de reacții alergice. În cazul scăldării la plajă sau în piscină, nou-născutul trebuie să spălat foarte bine cu apă curată și filtrată pentru a îndepărta nisipul sau clorul.

Îngrijirea pielii bebelușilor și copiilor vara este vitală

Expunerea la soare în timpul verii este o problemă foarte serioasă, mai ales când vine vorba de bebeluși și copii. Este recomandat să se asigure o protecție maximă, deoarece există un risc mare de arsuri și complicații asociate. În plus, pe viitor, agresiunile solare cresc riscul de melanom.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Julian E, Palestro AM, Thomas JA. Pediatric Sunscreen and Sun Safety Guidelines. Clin Pediatr (Phila). 2015;54(12):1133-1140.
  • Adam J. Sun-protective clothing. J Cutan Med Surg. 1998;3(1):50-53.
  • Volkmer B, Greinert R. UV and children’s skin. Prog Biophys Mol Biol. 2011
  • Paller AS, Hawk JL, Honig P, et al. New insights about infant and toddler skin: implications for sun protection. Pediatrics. 2011;128(1):92-102.
  • Mendes BR, Shimabukuro DM, Uber M, Abagge KT. Critical assessment of the pH of children’s soap. J Pediatr (Rio J). 2016
  • Kiely AD, Hourihane J. Sun exposure and sun protection practices of children and their parents. Ir Med J. 2009;102(5):139-143.
  • Thoonen K, Schneider F, Candel M, de Vries H, van Osch L. Childhood sun safety at different ages: relations between parental sun protection behavior towards their child and children’s own sun protection behavior. BMC Public Health. 2019;19(1):1044.
  • Phillips D, Adams G. Child care and our youngest children. Future Child. 2001;11(1):34-51.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.