Cremele solare biodegradabile: ce sunt și de ce sunt recomandate?
 

Cremele solare biodegradabile: ce sunt și de ce sunt recomandate?

Știai că produsele pe care le folosești pentru a te proteja de soare atunci când ești la plajă ar putea dăuna mediului?
Cremele solare biodegradabile: ce sunt și de ce sunt recomandate?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În prezent, specialiștii recomandă cremele solare biodegradabile datorită impactului lor mai mic asupra mediului, precum și efectului lor asupra pielii. Unele dintre componentele tradiționale nu sunt sigure pentru flora și fauna marine. Din acest motiv, există plaje în diverse părți ale lumii unde acestea au fost interzise.

Ce conțin aceste creme solare biodegradabile? Pot îndeplini funcția de a ne proteja de efectele radiațiilor solare? Vom răspunde la aceste întrebări mai jos.

Tipuri de creme de protecție solară

Există mai multe tipuri de creme de protecție solară, în funcție de factorul de protecție și de pielea destinatarului, printre alte aspecte. În plus, trebuie făcută o distincție între filtrele fizice și cele chimice:

  • Filtrele fizice (numite și minerale) reflectă lumina, la fel ca o oglindă. Acestea sunt formate din oxizi de minerale, cum ar fi titanul și zincul.
  • Filtrele chimice sau organice absorb lumina pentru a o împiedica să pătrundă în piele, disipând-o sub formă de valuri de căldură. Fac treaba inversă, dar cu același scop.

Pe lângă aceste criterii, se poate stabili o linie de demarcație clară între acele creme care nu dăunează mediului și cele care conțin substanțe chimice care pot fi nocive.

Cremele solare biodegradabile

Biodegradabilă este considerată orice substanță care poate fi degradată prin acțiunea elementelor naturale, revenind la starea inițială fără a dăuna solului, surselor de apă, florei sau faunei.

Cremele solare biodegradabile sunt folosite pentru a proteja sănătatea de efectele radiațiilor, dar nu conțin ingrediente care afectează mediul.

Este important de precizat că, în produsele tradiționale, pe lângă filtrul fizic, restul este apă și excipienți. Cu toate acestea, în cazul biodegradabilelor, excipienții interacționează cu plantele sau animalele marine fără a le face rău.

Femeie care folosește cremele solare biodegradabile

Cum să le recunoaștem?

Cremele de protecție solară biodegradabile au diverse prezentări, la fel ca și cele convenționale. Totuși, ceea ce le diferențiază este compoziția lor, având mai multe ingrediente naturale.

Pentru a fi considerat ecologic, un produs trebuie să aibă ingrediente care nu sunt dăunătoare. Următoarele ingrediente sunt dăunătoare mediului:

  • Benzofenonă sau oxibenzonă
  • Butil methoxidibenzoilmetan
  • Butilcarbamat
  • Hexilodecanol
  • Metil și etilparaben
  • Propilparaben
  • Butilparaben
  • Benzilparaben
  • Dimetil apramidă
  • Detil dimeticone
  • Octinoxat
  • Octocrilenă
  • Triclosan
  • Polietilenă
  • acid para-aminobenzoic.
  • 4-metilbenziliden camfor.

Evită produsele care includ aceste substanțe. Astfel, te poți asigura că ceea ce cumperi nu dăunează mediului. Deci, este timpul să verifici eticheta. Este o listă lungă, dar numele unor astfel de substanțe chimice sunt ușor de recunoscut.

Avantajele cremelor solare biodegradabile

Din punct de vedere al beneficiilor pentru piele în ceea ce privește protecția împotriva razelor solare, aceste produse biodegradabile sunt la fel de eficiente ca și cremele convenționale.

Cel mai mare avantaj al lor este faptul că sunt prietenoase cu mediul, deoarece nu includ substanțe chimice care pot altera ecosistemele.

Dintre ingredientele menționate mai sus, cele mai cunoscute sunt parabenii. Prezența lor a fost detectată în habitatele marine. Printre efectele nocive pe care le provoacă asupra diferitelor organisme, cercetările menționează perturbarea hormonală, întârzierea dezvoltării și infertilitatea. Chiar și coralii sunt afectați de prezența parabenilor în mediu.

Un alt ingredient comun în cremele de protecție solară convenționale și considerat dăunător este oxibenzona. Studiile indică faptul că această substanță poate provoca reacții alergice la oameni.

Oxibenzona a fost detectată în multe ecosisteme marine și nu este ușor de îndepărtat. Conform unei analize din 2020, s-a observat că produce efecte asupra coralilor, putând perturba echilibrul ecologic.

Impactul acestor filtre asupra mediului nu poate fi apreciat cu ochiul liber. Dar există un efect cumulativ. În Rio de Janeiro, Hawaii, Mallorca, Punta Cana sau Riviera Maya există plaje care sunt vizitate de milioane de oameni în fiecare an.

Pește care înoată în apă poluată

Dezavantaje

Cremele solare biodegradabile au dezavantajele lor. Costul lor este mai mare și durata efectului asupra pielii este mai scurtă.

Acest lucru este compensat de beneficiile pe care le oferă pentru sănătatea pielii și pentru mediu, prin reducerea la minim a șanselor de reacții alergice și a amprentei poluante pe pământ. Prin urmare, merită.

Produse biodegradabile, plaje durabile

Planeta a suferit deja din cauza activităților umane. Dacă ne întrebăm ce putem face pentru a inversa acest lucru, trebuie să luăm măsuri. Micile schimbări contează.

Putem începe cu ceva foarte simplu, la care poate nu ne-am gândit: folosirea cremelor de protecție solară biodegradabile. Acest lucru contribuie la îngrijirea mărilor și oceanelor, a ecosistemelor acestora, precum și a florei și faunei marine.

Este momentul să revizuim etichetele produselor și să ne abținem de la a le cumpăra pe cele care conțin substanțe chimice cu impact negativ asupra mediului. Noi și generațiile viitoare ne vom bucura de multe zile de plajă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cuerva Fernández I. Análisis, presencia y efectos de los parabenos en organismos marinos. Las Palmas: Universidad de Gran Canaria, 2020.
  • Rius Salvador M. Evaluación del riesgo ecotoxicológico de cinco parabenos mediante batería de bioensayos. Valencia (España): Universidad Politécnica. 2020. http://hdl.handle.net/10251/149890
  • Robert L, Madridejos R, Diego L. El sol, las radiaciones y los fotoprotectores solares. BIT. 2020; 31(6): 35-41.
  • Russo J, Ipiña A, Palazzolo J, et al. Dermatitis por contacto fotoalérgica a protectores solares con oxibenzona en La Plata, Argentina. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2018; 109(6): 521-528.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.