8 sfaturi pentru pacienții cu fibrilație atrială
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Fibrilația atrială (AFib) este o problemă a inimii care afectează regularitatea ritmului cardiac. Poate fi o boală cronică, deși uneori este de scurtă durată. Mai jos, vom oferi cele mai bune sfaturi pentru pacienții cu fibrilație atrială!
Cauzele AFib sunt diverse, la fel și simptomele. Printre acestea se numără următoarele:
- Bătăi accelerate ale inimii
- Oboseală
- Dificultate respiratorie
Tratamentul include anticoagulante, beta-blocante și antagoniști de calciu. În plus, sunt recomandate unele schimbări și ajustări ale stilului de viață, legate de alimentație și activitatea fizică.
Ce este fibrilația atrială și de ce apare?
Inima umană bate de 60 – 100 de ori pe minut, această valoare variind în funcție de activitate. Indiferent de frecvență, ritmul, adică intervalul dintre bătăi, este foarte regulat.
Atunci când există fibrilație atrială, ritmul cardiac se modifică. Pot fi trei bătăi rapide, una lentă, apoi două bătăi rapide și așa mai departe.
Există accelerații când facem mișcare sau ne speriem sau dimpotrivă, încetiniri în timp ce dormim. Cu toate acestea, în fibrilația atrială nu se întâmplă așa.
Uneori, cauza fibrilației atriale este necunoscută. Alteori, poate fi cauzată de oricare dintre următoarele situații:
- Deteriorarea funcționării electrice a inimii
- Complicație după intervenția chirurgicală pe inimă
- Hipertensiune arterială necontrolată
- Boală coronariană
Citiți mai mult: Metode de diagnostic pentru fibrilația atrială
Tipuri, simptome și complicații
Fibrilația atrială începe în partea superioară a inimii, în camerele numite atrii. Acolo sunt generate mai multe impulsuri ale bătăilor inimii în același timp și într-un mod dezorganizat. Acest lucru are ca rezultat modificarea ritmului cardiac și incapacitatea inimii de a susține un flux sanguin adecvat în tot corpul.
Inima revine la ritmul obișnuit la circa o săptămână după tratament sau chiar fără intervenție. În schimb, vorbim de fibrilație atrială persistentă atunci când problema este prezentă mai mult timp (nu dispare, ci necesită tratament).
Dacă este prezentă mai mult de 12 luni, este de lungă durată.
Uneori apar complicații. Din cauza ritmului haotic, este posibil să nu existe o golire totală a sângelui în atrii. Acest lucru determină formarea de cheaguri în inimă.
Dacă aceste cheaguri se desprind, provoacă blocaje în arterele creierului sau în alte zone, ducând la accident vascular cerebral, embolie arterială periferică și insuficiență cardiacă.
Cele mai bune sfaturi pentru pacienții cu fibrilație atrială
Pentru pacienții cu fibrilație atrială, a duce o viață normală poate părea o provocare. Cu toate acestea, nu trebuie să fie așa. Cu tratament și unele ajustări ale obiceiurilor, puteți continua să desfășurați majoritatea activităților zilnice.
Deși este dificil de știut dacă vor apărea anumite complicații, riscurile pot fi reduse considerabil. Iată câteva sfaturi pentru pacienții cu fibrilație atrială care ar trebui urmate pentru a avea o calitate mai bună a vieții!
1. Respectați tratamentul
Primul și cel mai important lucru este să urmați recomandările date de medic. Obiectivele tratamentului sunt următoarele:
- Restabilirea ritmul cardiac
- Încetinirea frecvenței foarte ridicate
- Prevenirea apariției cheagurilor
- Reducerea riscului de accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă
În legătură cu medicamentele utilizate pentru a ajuta la controlul fibrilației atriale, pot fi prescrise anticoagulante, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu și, de asemenea, inhibitori ai vitaminei K.
2. Controlați tensiunea arterială
Tensiunea arterială este printre principalele cauze ale fibrilației atriale. Prin urmare, trebuie menținut controlul asupra acestuia, monitorizând-o constant, respectând tratamentul recomandat și respectând restricțiile alimentare.
3. Alegeți dieta potrivită
Pe lângă recomandările general, legate de consumul de legume și fructe proaspete, cereale și proteine slabe, există câteva particularități de care pacienții cu fibrilație atrială trebuie să țină cont.
În primul rând, grăsimile trans trebuie evitate (în special în alimentele procesate), precum și excesul de sare. Acest lucru este necesar pentru a menține nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale în limite normale.
Cofeina trebuie evitată, fie că se află în cafea, ciocolată, ceai sau băuturi energizante. La fel și alte produse și substanțe care pot face inima să accelereze.
Pe de altă parte, este indicat să consumați cu moderație alimente bogate în vitamina K, precum broccoli, spanacul sau salata verde. Suplimentele care conțin această vitamină nu trebuie luate, deoarece interacționează cu anticoagulantele.
4. Faceți mișcare
Puteți face sport, dar există restricții. La o persoană care a fost foarte activă (un atlet de nivel înalt), diagnosticul de AFib va necesita anumite ajustări . Nu vorbim despre o viață sedentară, pentru că nici acest lucru nu este benefic.
Alegeți o activitate fizică moderată, atât timp cât medicul cardiolog este de acord. Respectați recomandările sale cu privire la tipul de exerciții, precum și la intensitatea acestora.
În general, cercetările indică faptul că exercițiile fizice ușoare sau moderate cresc capacitatea funcțională și calitatea vieții și reduc mortalitatea generală și spitalizările.
5. Gestionați stresul
Stresul este considerat un factor în dezvoltarea sau apariția tulburărilor de ritm cardiac. Unele studii indică faptul că stresul poate crește frecvența palpitațiilor. În acest fel, contribuie la agravarea simptomelor fibrilației atriale.
Faceți tot posibilul pentru a gestiona emoțiile. În acest sens, se recomandă efectuarea unor activități relaxante, precum yoga și meditația. Este unul dintre sfaturile importante pentru sănătatea generală.
6. Tratați apneea în somn
Potrivit studiilor, sindromul de apnee-hipopnee obstructivă în somn (SAHOS) este o afecțiune predominantă la aproximativ 50% dintre pacienții cu fibrilație atrială. Gestionarea acestui sindrom cu dispozitive CPAP (presiune continuă a căilor respiratorii) a demonstrat o rată mai mică de recurență a convulsiilor.
Citiți și: Sindromul Brugada: o cauză a morții subite
7. Evitați țigările și alcoolul
Cercetarea menționată mai sus menționează că atât alcoolul, cât și țigările cresc riscul de fibrilație atrială, chiar și la persoanele care nu au avut probleme cardiace. Băuturile alcoolice pot interacționa cu anticoagulantele.
8. Mergeți la control
Pacientul cu fibrilație atrială trebuie să meargă regulat la controale medicale, întrucât suferă de o patologie cronică. Este important să știm care este evoluția bolii și răspunsul la tratament pentru a determina dacă trebuie să existe o modificare a medicației.
Prognostic și așteptări
După cum am menționat, există cazuri în care fibrilația atrială dispare spontan. De multe ori, răspunde satisfăcător la tratament. În alte cazuri, nu se poate identifica ce cauzează criza, nu se pot evita factorii care o declanșează și nici medicamentele nu au efectul dorit.
Ascultați întotdeauna sfaturile medicului pentru a evita riscurile și posibilele complicații ale fibrilației atriale!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Andrés-Nogales F, Oyagüez I, Betegón-Nicolás L, Canal-Fontcuberta C, Soto-Álvarez J. Situación del tratamiento anticoagulante oral en pacientes con fibrilación auricular no valvular en España. Estudio REACT-AF. Revista Clínica Española. 2015; 215(2): 73-82.
- Bayés L, Cygankiewicz I, Bayés G, et al. Espectro clínico y complicaciones de la fibrilación auricular. Arch Cardiol Mex. 2004; 74(Suppl: 2): 293-297.
- González Rojas N, Giménez E, Fernández MA, et al. Preferencias por los tratamientos anticoagulantes orales para la prevención a medio y largo plazo del ictus en la fibrilación auricular no valvular. Rev. neurol. (Ed. impr.). 2012; 55(1): 11-19.
- Montero-Rincón G. Prevención primaria en fibrilación auricular. Rev Colomb Cardiol. 2016; 23(S5):186-191.
- Ortega-Moral A, Valle-Sahagún B, Barón-Esquivias G. Eficacia del ejercicio físico en pacientes con fibrilación auricular: revisión sistemática y metaanálisis. Medicina Clínica. 2022. https://doi.org/10.1016/j.medcli.2021.11.013.
- Pablos-Herrero E, Fabra-Noguera A, Montserrat-Izquierdo M. Palpitaciones en situación de estrés. SEMERGEN – Medicina de Familia. 2013; 39(1): 56-58.
- Pérez-Villacastín J, Pérez Castellano N, Moreno Planas J. Epidemiología de la fibrilación auricular en España en los últimos 20 años. Revista Española de Cardiología. 2013; 66(7): 561-565.
- Rivas Estany E, Campos Vera N, Domínguez Choy L. Ejercicio físico y fibrilación auricular en atletas y en pacientes con insuficiencia cardíaca: ¿Favorable o perjudicial? CorSalud. 2020; 12(3): 327-335.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.