Logo image
Logo image

Sfaturi pentru plantarea și îngrijirea trandafirului deșertului

4 minute
Trandafirul deșertului este o plantă superbă. Această suculentă arată ca un mic copac înflorit. Cum să-l creșteți acasă?
Sfaturi pentru plantarea și îngrijirea trandafirului deșertului
Ultima actualizare: 04 aprilie, 2023

Dacă există o specie cu înflorire abundentă și aspect unic, aceasta este Adenium obesum. Așa se identifică în botanică trandafirul deșertului, un mini-arbore din care răsar flori comparabile cu forma unei trompete. Descoperiți cele mai bune sfaturi pentru plantarea și îngrijirea trandafirului deșertului!

Capacitatea de adaptare a acestei plante îi permite să se dezvolte fără probleme în ghiveci, în sol sau sub formă de bonsai. Deși delicatețea sa face aluzie la o îngrijire specială, este o suculentă capabilă să supraviețuiască în diverse condiții.

Trandafirul deșertului: o suculentă rezistentă

Trandafirul deșertului era cultivat în trecut doar în Africa, dar astăzi poate fi găsit oriunde în lume. Malaya Journal Biosciences îl clasifică drept o plantă ornamentală care depășește caracteristicile decorative. Este o sursă de fitochimicale utile în industria farmaceutică și a peștelui.

Planta poate atinge 2 metri înălțime. Poate fi crescută în ghiveci și controlată prin tăiere. Florile variază ca mărime și sunt roz, roșii sau albe.

Trandafirul deșertului stochează apă în rădăcini și în trunchiul său gros. Nu tolerează perioadele reci, așa că iarna trebuie mutat în interior.

Alte denumiri ale acestei plante sunt:

  • Crin impala
  • Azalee pitică
  • Arbore de sticlă pitic
Some figure
Adenium obesum în ghiveci

Sfaturi pentru plantarea trandafirului deșertului

În ghivece, pe terasă sau direct în gradină, trandafirul deșertului se înmulțește prin butași sau semințe.

Cultivarea prin butași este considerată mai simplă de către programul de studii agrotehnologice Iskandar, dacă nu doriți să așteptați prea mult timp pentru îngroșarea tulpinii și a rădăcinilor. Procedura este următoarea.
  1. Alegeți câteva ramuri care măsoară cel puțin 15 cm.
  2. Puneți-le pe un prosop de hârtie umed și lăsați-le să stea într-o cameră uscată și caldă, fiind ferite de lumina directă a soarelui.
  3. Pregătiți un ghiveci cu pietriș și pământ, asigurând un drenaj optim. Plantați butașii, dar nu înainte de a stropi capetele inferioare cu soluție de înrădăcinare.
  4. Udați butașii la fiecare 2 zile, fără a exagera pentru a nu deteriora rădăcinile.
  5. Transplantați butașii dacă este nevoie.

Creșterea trandafirului deșertului din semințe garantează dezvoltarea optimă a tulpinii, după cum relatează revista de specialitate Ciencia Rural. Pașii necesari sunt următorii:

  1. Pregătiți un ghiveci puțin adânc, cu 50% fibre de cocos și 50% pământ. Puteți folosi turbă și perlit.
  2. Dispersați semințele în substrat și acoperiți-le cu o pătură de nisip.
  3. Pulverizați apă la fiecare 2 zile. Într-o săptămână, veți începe să vedeți lăstarii.
  4. După o lună, mutați lăstarii în ghivece individuale.

Sfaturi pentru îngrijirea trandafirului deșertului

Trandafirul deșertului care primește îngrijirea corespunzătoare devine o atracție pentru polenizatori și păsările colibri. Pentru ca planta să fie cu adevărat atractivă, notați recomandările de mai jos:

Îngrășământ și substrat

Îngrășămintele sub formă lichidă sau cele cu eliberare lentă sunt ideale pentru hrănirea trandafirului deșertului. Primăvara, fertilizați planta la fiecare 15 zile; vara, faceți-o o dată pe lună. Iarna nu este nevoie de fertilizare, deoarece trandafirul se află într-o perioadă de inactivitate.

În ceea ce privește substratul, Horticultura Ornamentala sugerează alegerea unui tip care contribuie la retenția și aerarea apei. Pentru încolțirea butașilor, se folosesc substraturi pe baza de scoarță de pin semicompostată și fibre de cocos.

Lumină

Acest tip de plantă necesită multă lumină – cel puțin 6 ore pe zi. În interiorul casei, alegeți o fereastră sau puneți trandafirul în balcon.

Apă

Adenium obesum iubește ploaia. Când vremea este răcoroasă, nu este necesar să udați planta des. Irigarea la fiecare 2 săptămâni este o alternativă bună, deoarece previne inundarea solului.

Tundere

Tunderea este mecanismul care controlează dimensiunea acestei plante. Profitați de sezonul de vegetație pentru a îndepărta zonele care par deteriorate. Amintiți-vă că părțile sănătoase funcționează ca butași.

Some figure
Florile trandafirului deșertului sunt spectaculoase și au capacitatea de a înfrumuseța orice mediu, intern sau extern.

Transplantare

Trecerea de la un ghiveci la altul se realizează cel puțin o dată la 2 sau 3 ani. Planta are o creștere lentă. Nu exagerați cu dimensiunile recipientului, pentru ca rădăcinile să nu se extindă prea mult, fapt ce ar afecta înflorirea.

Precauții la plantarea și îngrijirea trandafirului deșertului

Adenium obesum este o rudă a familiei Apocynaceae. Prin urmare, are o anumită toxicitate, după cum subliniază publicația Scientific Communications. Se recomandă ca exemplarele să fie manipulate cu mănuși de cauciuc, în special la plantare sau tăiere, deoarece acest lucru va preveni iritația.

Dacă aveți animale de companie sau copii, este indicat să puneți planta într-o zonă înaltă, astfel încât posibilul contact să nu conducă la o urgență medicală.

Trandafirul deșertului poate provoca afecțiuni ale pielii, diaree și vărsături. Alte complicații asociate sunt legate de convulsii, așa cum se întâmplă în cazurile de otrăvire cauzată de planta înrudită Oleander, după cum menționează publicația Formacion Sanitaria.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Colombo, R. C., Da Cruz, M. A., De Carvalho, D. U., Hoshino, R. T., Alves, G. A. C., & De Faria, R. T. (2018). Adenium obesum as a new potted flower: Growth management. Ornamental Horticulture. Brazilian Society of Floriculture and Ornamental Plants. https://doi.org/10.14295/oh.v24i3.1226
  • Díez Garretas, B., Asensi Díez, R. (s.f.). Plantas tóxicas en la flora ornamental de Málaga. Consultado el 31 de marzo de 2023. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6442101.pdf
  • Dipak, P., Karabi, B., Sankar Narayan, S. (2015). Biological Activities of Adenium obesum (Forssk.) Roem. & Schult.: A Concise Review. Malaya Journal of Biosciences, 2(4); 214-221. https://www.researchgate.net/publication/301847549_Biological_Activities_of_Adenium_obesum_Forssk_Roem_Schult_A_Concise_Review
  • Iskandar (2019). Budidaya Adenium Obesum dengan Cara Stek dan Program Akar Adenium Obesum. Semantic Scholar. Consultado el 30 de marzo de 2023. https://www.semanticscholar.org/paper/Budidaya-Adenium-Obesum-dengan-Cara-Stek-dan-Akar-Iskandar/e4511a80c66b0011c2c81310a5f6a56d8aaaee9e
  • Santiago Nogué, J., César, B., & Piqueras, J. (s.f.). Intoxicaciones por plantas y setas. Área Científica Menarini. Consultado el 31 de marzo de 2023. http://www.fetoc.es/asistencia/intoxicaciones_plantas_y_setas_completo_2009.pdf
  • Santos, C. A., Loureiro, G. A. H. de A., Júnior, G. A. G., Pereira, R. A., Sodré, G. A., & Barbosa, R. M. (2020). Seed germination and development of desert rose seedlings (Adenium obesum roem. & schult) on different substrates. Ciencia Rural50(12), 1–7. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20190691

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.