Cei mai buni 9 mini copaci pentru ghivece și îngrijirea lor
 

Cei mai buni 9 mini copaci pentru ghivece și îngrijirea lor

Nu este necesar să aveți un teren întins pentru a planta un copac. Anumite specii prosperă și în ghivece. Descoperiți care sunt cei mai frumoși mini copaci pentru ghivece!
Cei mai buni 9 mini copaci pentru ghivece și îngrijirea lor

Ultima actualizare: 18 martie, 2023

Copacii nu trebuie neapărat plantați direct în pământ. Există specii de copaci mini ideale pentru ghivece. Deși majoritatea speciilor cresc mai bine în sol, exemplarele mini sunt ușor de îngrijit și în ghivece. Avantajul este posibilitatea de mutare în funcție de anotimp sau preferințe.

De ce să alegeți mini copaci pentru ghivece?

În general, copacii au o înălțime de minim 5 metri și cresc direct în sol. Există însă și specii cu o rată de creștere relativ lentă, care tolerează tăierea repetată și sunt potrivite pentru plantarea în ghivece. Aceste specii au flori și fructe și sunt ideale în decorarea casei sau a curții. În plus, pot fi folosite pentru delimitarea zonelor.

În favoarea acestui tip de vegetație, cercetările ecologiștilor de la Universitatea Internațională din Florida și revizuite de PHYS ORG explică faptularborii absorb dioxidul de carbon și îl stochează în frunze și rădăcini. Speciile mini înmagazinează carbon pentru o medie de 74 de ani, iar cele mari pentru o medie de 54 până la 57 de ani. Copacii mini trăiesc mai mult și cresc mai încet.

Cei mai buni 9 mini copaci pentru ghivece și îngrijirea lor

Varietatea copacilor cu creștere lentă este uimitoare. Cu această ocazie, vă prezentăm 9 specii ideale pentru ghivece!

1. Arțar japonez

Grădina Botanică din Missouri subliniază faptul că Acer palmatum sau arțarul japonez este un copac mic care crește până la 60 cm și ajunge rareori la 1 m. Este ideal pentru grădinile mici și se dezvoltă bine în ghivece. Este o specie ideală pentru crearea de bonsai.

Arțarul japonez pe lista de mini copaci pentru ghivece
Acer palmatum sub formă de bonsai

2. Lămâi

Plantarea lămâiului în ghiveci este o tradiție. În trecut, doar familie bogate făceau acest lucru. Región de Murcia Digital indică faptul că această specie nu crește prea mult în înălțime. Cu toate acestea, lămâii foarte bătrâni pot depăși 3 m.

Lămâiul prezintă multe ramuri groase și spinoase, precum și o coroană rotundă și bogată. Cultivarea se face prin semințe. Înflorește tot timpul anului și este foarte parfumat.

3. Arborele lui Iuda

Acest copac, al cărui nume științific este Cercis siliquastrum, are o rată de creștere medie-scăzută, după cum a menționat Grădina Botanică Regală. Este o specie cu frunze rotunde, verzi, cu flori în tonuri de roz care răsar în ciorchini din ramuri.

Este un exemplar ideal pentru ghivece. Tăierea regulată păstrează dimensiunea dorită.

4. Măr sălbatic

Acest soi crește până la 1 – 2 metri. Mărul tradițional crește între 6 – 9 metri, conform estimărilor Administrației pentru Resurse Naturale de la Universitatea din Iowa.

Florile mărului sălbatic apar primăvara, iar fructele toamna. Crește fără probleme în ghivece, mai ales dacă nu există îngheț, după cum sugerează Universitatea din Minnesota.

Mini copaci pentru ghivece cu fructe
Toamna puteți recolta fructele mărului sălbatic crescut în ghiveci.

5. Chiparos italian

Cupressus sempervirens sau chiparosul italian este elegant și înalt. Creșterea sa este controlată prin tăieri repetate. North Carolina State University Garden Extension afirmă faptul că exemplarele mature cresc foarte lent sau deloc.

6. Măslin sălbatic

Denumirea științifică a acestui tip de măslin este Olea europea sylvestris și este un arbust mic. ArbolApp indică faptultrunchiul este scurt, aspectul este răsucit, copacul înflorește primăvara, iar fructul său este comestibil.

Deși poate suporta temperaturi de până la -7°C, creșterea în ghivece este ideală pentru a putea fi mutat în cazul iernilor grele.

7. Piersic

Piersicul (Prunus persica L. Batsch) nu depășește 6 m și poate crește în ghiveci. Este nevoie de un recipient sau ghiveci de dimensiuni considerabile, dar care poate fi mutat fără probleme majore. Pregătiți un drenaj cu pietre în partea de jos sau ridicați ghiveciul pe picioare pentru a minimiza șansele de afundare, deoarece necesită udare zilnică.

8. Dafin

Potrivit Diviziei de Horticultură din Wisconsin, dafinul poate crește ca arbore sau arbust. Este un candidat perfect pentru plantarea în ghivece. Se dezvoltă fără dificultate atât timp cât stă într-o zonă însorită și are un substrat care facilitează scurgerea apei. Printre beneficiile dafinului se remarca aroma frunzelor.

Dafinul funcționează și ca element decorativ. Înflorirea are loc primăvara, anotimp în care planta dezvoltă muguri galbeni, care ulterior se transformă în fructe negre.

9. Magnolia Stellata

Creșterea acestor arbuști este medie spre rapidă. Magnolia crește între 30 și 75 cm pe an, așa cum raportează Fundația Arbor Day. Această specie permite plantarea în ghivece. Florile sunt romantice, cu petale în formă de stea și cu un parfum rafinat.

Floare de magnolie
Floarea de magnolie este spectaculoasă și înfrumusețează orice grădină.

Sfaturi de îngrijire pentru mini copaci în ghivece

Ghivecele pentru plantarea copacilor mini trebuie să fie spațioase, astfel încât rădăcinile să se dezvolte corect și aportul de nutrienți să fie echilibrat. Pentru a îngriji mini copacii, luați în considerare următoarele sfaturi:

  • În funcție de tipul de plantă, alegeți un spațiu în care primește lumina necesară.
  • Respectați tăierea și curățarea regulată pentru a preveni bolile și dăunătorii.
  • La achiziționarea copacilor, consultați specialiștii cu privire la întreținerea acestora.
  • Înlocuiți straturile superioare de compost cu un îngrășământ pe bază de argilă primăvara.
  • După cel puțin 4 ani sau când exemplarul crește, mutați-l într-un alt ghiveci mai mare.
  • Copacii din ghivece se pot usca mai repede decât cei din pământ, așa că alegeți un recipient potrivit pentru a controla umiditatea.
  • Dacă locuiți într-o regiune caldă, puteți crește exemplare de citrice în grădină. Dacă locuiți într-o regiune cu temperaturi sub 10°C, va trebui să adăpostiți ghivecele în casă.
Copacii aclimatizați se vor descurca întotdeauna mai bine în ghivece.

De unde știți că specia este pitică?

Plant Talk Colorado explică faptul că plantele conifere pitice sunt cele programate genetic să crească încet și să rămână mici. Termenul „pitic” este relativ, așa că nu cumpărați un copac cu această denumire fără să întrebați care este dimensiunea lui la maturitate. Obiectivul este de a cunoaște de la început caracteristicile plantei și de a planifica totul în funcție de dimensiune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.