Portocalul chinezesc sau kumquat: un copac ideal pentru a decora casa
 

Portocalul chinezesc sau kumquat: un copac ideal pentru a decora casa

Portocalul chinezesc sau kumquat se remarcă prin rezistența sa și este ușor de întreținut. Aflați cum să-l creșteți în ghiveci!
Portocalul chinezesc sau kumquat: un copac ideal pentru a decora casa

Ultima actualizare: 11 octombrie, 2023

Dacă sunteți în căutarea unei plante lemnoase, cu aromă proaspătă și fructe comestibile, portocalul chinezesc sau kumquat este candidatul ideal. Este o specie potrivită pentru interior. Poate crește și în aer liber în funcție de condițiile climatice ale zonei. Îngrijirea cerută de plantă este simplă, deși trebuie să fiți atenți la anumite detalii.

Puteți avea un exemplar roditor pe tot parcursul anului dacă țineți cont de anumite reguli. Fructele mici ale portocalului chinezesc sunt folosite în diverse rețete culinare datorită conținutului lor de săruri minerale, uleiuri esențiale și vitamina C și E.

Ce este portocalul chinezesc sau kumquat și care sunt caracteristicile lui?

Denumirea oficială a plantei este Fortunella. Arborele se numește și „portocal pitic”, „calamondin” sau „naranjito de San José”. Este o specie originară din China, transferată în Europa de botanistul Robert Fortune în secolul al XIX-lea.

În prezent, este cultivat în multe țări de pe acest continent, în Mexic, Statele Unite, Brazilia, Paraguay și Argentina. Are o tulpină robustă care asigură o creștere verticală fermă, fără a fi nevoie de accesorii de ghidaj.

Frunzele sunt multe și mici, de culoare verde închis. Arborele face flori albe cu o aroma foarte plăcută. În ceea ce privește fructele, acestea se numesc kumquats și au aproximativ 5 centimetri lungime. Sunt cărnoase și similare citricelor, având un gust acru. Pentru a le consuma, pulpa este separată de coajă.

Soiuri chinezești

Portocalul chinezesc sau kumquat
Există diferite soiuri de kumquat. Toate vor arăta grozav în casă.

Speciile acestei plante sunt potrivite pentru ghivece, care controlează creșterea în funcție de dimensiune. Portocalul chinezesc sau kumquat este o opțiune ideală în interior datorită aspectului plăcut și rezistenței sporite.

Dacă este cultivat în grădină sau în aer liber, poate crește până la 5 metri înălțime. Există și subspecii de Fortunella, printre care se numără următoarele.

  • Margarita. Fructul său oval care capătă o nuanță portocalie strălucitoare.
  • Japonica. Fructele sale tind să aibă o nuanță galben intens. Planta are foarte multe frunze.
  • Obovata. Această variantă are fructe cu coajă dulce.

Portocalul chinezesc sau kumquat: sfaturi de îngrijire

Kumquat poate trăi atât în interior, cât și în grădini și pe balcoane sau pe terase. Portocalul chinezesc este foarte rezistent la condițiile meteorologice, deși preferă climatul temperat și nu tolerează înghețul.

Cu toate acestea, are o rezistență mai mare în comparație cu alți pomi fructiferi, deoarece suportă temperaturi de până la -10°C. Pentru ca acesta să dea roade, este important să-l păstrați în medii răcoroase și cu un substrat umed.

Temperatura

Deși rezistă la diverse condiții climatice, arborele nu produce fructe dacă apare înghețul. Prin urmare, temperatura ideală pentru kumquat variază între 15 și 20°C. Când căldura este mai intensă, evitați lumina directă a soarelui. Ghiveciul poate fi dus în spații exterioare umbrite.

Irigarea

Această plantă necesită udare frecventă, mai ales vara. În timpul sezonului cald, este indicat să pulverizați puțină apă în fiecare zi sau o dată la două zile. Frecvența trebuie redusă la o udare săptămânală iarna.

Un alt aspect important este drenajul bun în ghiveci, pentru a evita excesul de apă care afectează dezvoltarea plantei. Pentru a verifica nevoia de apă, verificați dacă solul este uscat.

Fertilizarea

Un alt detaliu important pentru a garanta dezvoltarea optimă a florilor și a fructelor este folosirea corectă a îngrășământului. Se recomandă fertilizarea de două ori pe lună, cu produse bogate în fier, zinc și, în lunile călduroase, azot. În plus, substratul ideal pentru această specie are un pH între 5 și 6.

Tăierea

În lunile de primăvară, este important să tăiați kumquat-ul, mai ales dacă stă în interior, deoarece creșterea verticală trebuie controlată. Îndepărtarea de frunze și flori nu trebuie să fie exagerată. Obiectivul principal este de a crea forma ornamentală, fără a ajunge la o tăiere exagerată care poate interfera cu creșterea.

Lumina soarelui

Deși este o specie care necesită câteva ore de lumină, nu trebuie să fie expusă direct la soare. Iluminatul indirect este cel mai mare aliat al acestei plante.

Ghivecele și transplantarea

În spațiile interioare, puneți planta în ghivece mari. Este o specie care necesită spațiu, deși nu trebuie să exagerați.

Înălțimea plantei în ghiveci este între 1 și 2 metri. Transplantați-o o dată la 1 sau 2 ani, întotdeauna primăvara, mai ales când planta este tânără.

Dăunători și boli ale portocalului chinezesc

Viermi pe o plantă verde
Detectarea precoce a dăunătorilor, cum ar fi coșnițele, îmbunătățește prognosticul plantei.

Ca toate plantele, portocalul chinezesc este afectat de anumiți dăunători. Dacă apare această problemă, este important să identificați specia invadatoare:

  • Muștele albe. Muștele mici și enervante din jurul plantei consumă seva. Aplicați un insecticid adecvat pentru a trata problema.
  • Ciupercile. Ciupercile sunt produse de excesul de apă. Prin urmare, nu inundați planta. Dacă frunzele putrezesc, aplicați un fungicid.
  • Păduchele de lemn. Apare atunci când planta este în condiții de stres: de exemplu, atunci când se efectuează transplantarea sau tăierea. Există mai multe moduri de a combate păduchii. Folosiți apă caldă, alcool și detergent de vase.
  • Păianjenii roșii. Frunzele se îngălbenesc. Evitați mediile uscate și ventilați ușor camera.

Florile și fructele de kumquat

Unul dintre motivele pentru care această plantă este perfectă pentru uz ornamental are de-a face cu florile sale frumoase, numeroase și aromate. Apar în timpul primăverii, dar este foarte probabil să rămână pe tot parcursul anului. În plus, la fel ca fructele, au componente folosite în medicina naturistă și gastronomie, precum vitamina C și E, săruri și uleiuri esențiale. Kumquat-ul se folosește pentru deserturi și lichioruri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hyang-Sook Choi. Characteristic Odor Components of Kumquat (Fortunella japonica Swingle) Peel Oil. J. Agric. Food Chem. 2005, 53, 5, 1642–1647. Publication Date:February 12, 2005. Disponible en: https://doi.org/10.1021/jf040324x
  • Mercedes Pérez-Macias, Rommel Igor León-Pacheco, Gustavo Adolfo Rodríguez, Yzquierdo y Edwin Andrés Villagrán-Munar. Injertos de naranja (Citrus sinensis) y mandarina (Citrus reticulata) en fase de producción. Agronomía Mesoamericana, Universidad de Costa Rica, vol. 33, núm. 1, pp. 1-17, 2022. Disponible en: https://doi.org/10.15517/am.v33i1.45264
  • COSCOLLÁ. Incidencia de los factores climatológicos en la evolución de las plagas y enfermedades de las plantas. Bol. Serv. Plagas, 6: 123-139. 1980. Disponible en: https://www.miteco.gob.es/ministerio/pags/Biblioteca/Revistas/pdf_plagas%2FBSVP-06-02-123-139.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.