Ce este, cum se consumă și care sunt beneficiile camu camu?
 

Ce este, cum se consumă și care sunt beneficiile camu camu?

Camu camu poate fi inclus în dietă în mod regulat pentru a îmbunătăți nivelul de vitamina C. Deși fructul proaspăt este greu de găsit, este disponibil sub formă de pudră.
Ce este, cum se consumă și care sunt beneficiile camu camu?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Camu camu (Myrciaria dubia) este un fruct din regiunea Amazonului cu un conținut ridicat de vitamina C. Se găsește mai ales în țările sudice ale continentului american și are caracteristici organoleptice excelente. Cum se consumă și care sunt beneficiile fructului camu camu?

Datorită progreselor logistice, putem să achiziționăm alimente provenite din aproape orice parte a planetei. Pentru o aromă autentică, cel mai bine să alegeți produse proaspete din țara de origine sau produse congelate din alte țări.

Valoarea nutritivă a fructului camu camu

Din punct de vedere nutrițional, camu camu este un fruct cu puține calorii. Oferă doar 24 de calorii la 100 grame de pulpă, deoarece conține multă apă.

În ceea ce privește macronutrienții, zaharurile simple predomină, cu 4 grame la 100 grame de fruct. Chiar și așa, datorită fibrelor, nu vor exista creșteri excesive ale nivelului de glucoză din sânge.

Partea bună vine atunci când analizăm micronutrienții. 100 grame de camu camu oferă o cantitate mare de calciu, fosfor și vitamina C. 20 grame de camu camu acoperă necesarul zilnic de vitamina C.

Trebuie să menționăm și antioxidanții sub formă de polifenoli. Vorbim despre compuși care reușesc să neutralizeze formarea radicalilor liberi, generând beneficii pentru sănătate. Mai presus de toate, ies în evidență antocianinele, caracteristice și afinelor, murelor și vinetelor. Sunt compuși despre care s-a demonstrat că reduc incidența patologiilor neurodegenerative.

Camu camu conține și taninuri, compuși antiinflamatori tipici strugurilor. Aceștia sunt eficienți în protejarea împotriva modificărilor sistemului cardiovascular, după cum arată cercetările publicate în revista Mini Reviews in Medicinal Chemistry.

Afine proaspete
Afinele sunt fructe bogate în antociani. Culoarea acestora denotă conținutul ridicat de antioxidanți.

Beneficiile fructului camu camu

În primul rând, camu camu este un fruct benefic pentru sistemul imunitar. Acest lucru se datorează prezenței vitaminei C. Acest nutrient stimulează liniile de apărare înnăscute și adaptative, potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients. Organismul devine mai puțin susceptibil la infecțiile virale.

Vitamina C este de ajutor și pentru a îmbunătăți absorbția fierului, un mineral a cărui deficiență provoacă anemie.

Antioxidanții din acest aliment ajută la întârzierea proceselor de îmbătrânire. În acest scop, legumele trebuie să fie prezente în alimentația zilnică. Fructele exotic pot furniza mulți polifenoli.

Fibrele din camu camu ameliorează constipația și acționează ca un substrat energetic pentru bacteriile ce locuiesc în tractul digestiv. Densitatea microbiotei este îmbunătățită, aceasta fiind cheia optimizării proceselor de digestie și absorbție a nutrienților.

Camu camu și obezitatea

Cercetările sunt promițătoare. Deși au fost efectuate pe animale, se pare că fructul camu camu are capacitatea de a modifica în bine microbiota. Această modificare crește consumul de energie în organism și reduce acumularea de lipide în organele interne. Ambele aspecte sunt esențiale în curele de slăbire. Cu toate acestea, rezultatele trebuie dovedite la om.

Cercetătorii afirmă fructul camu camu poate reduce prezența patologiilor complexe asociate cu obezitatea datorită concentrației sale de antioxidanți.

Cum se consumă camu camu?

Camu camu poate fi consumat proaspăt sau sub formă de suc. O modalitate simplă de a-l pregăti este amestecarea a 50 grame de pulpă cu 1 litru de apă.

De asemenea, este disponibil sub formă de pulbere sau tablete. Această prezentare facilitează includerea sa în diferite rețete de milkshake sau smoothie.

Beneficiile pudrei de camu camu pentru sănătate
Pudra de camu camu este mai ușor de comercializat și distribuit decât fructele proaspete.

Beneficiile camu camu: una dintre cele mai bune surse de vitamina C

Camu camu este una dintre cele mai bune surse de vitamina C. Nu se găsește în toate țările, dar datorită tehnologiei este comercializat în tot mai multe locuri.

Puteți alege oricând versiunile congelate sau pudră, care păstrează o mare parte din beneficii. Aceasta este o alternativă mai concentrată, așa că nu exagerați cu consumul.

Dacă vreți să vă sporiți aportul de vitamina C, nu ezitați să căutați camu camu. Îl puteți găsi și sub alte denumiri, cum ar fi camu negru, araçá, guayabillo și muraúba.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Anhê, Fernando F., et al. “Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice.” Gut 68.3 (2019): 453-464.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Donado-Pestana, C. M., Moura, M. H. C., de Araujo, R. L., de Lima Santiago, G., de Moraes Barros, H. R., & Genovese, M. I. (2018). Polyphenols from Brazilian native Myrtaceae fruits and their potential health benefits against obesity and its associated complications. Current opinion in food science19, 42-49.
  • Koleckar V, Kubikova K, Rehakova Z, et al. Condensed and hydrolysable tannins as antioxidants influencing the health. Mini Rev Med Chem. 2008;8(5):436-447. doi:10.2174/138955708784223486
  • Langley, Paul C., et al. “Antioxidant and associated capacities of Camu camu (Myrciaria dubia): a systematic review.” The journal of alternative and complementary medicine 21.1 (2015): 8-14.
  • Suresh S, Begum RF, Singh S A, V C. Anthocyanin as a therapeutic in Alzheimer’s disease: A systematic review of preclinical evidences. Ageing Res Rev. 2022;76:101595. doi:10.1016/j.arr.2022.101595

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.