Vitamina C ajută la combaterea alergiilor? - Doza de Sănătate
 

Vitamina C ajută la combaterea alergiilor?

Este foarte frecvent ca alergiile enervante să sosească odată cu schimbarea anotimpurilor, așa că vă vom arăta cum le puteți combate consumând vitamina C.
Vitamina C ajută la combaterea alergiilor?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Vitamina C ajută la combaterea alergiilor, deoarece este un puternic antihistaminic natural și un agent antialergic. Acest lucru face ca simptomele să se amelioreze și, în timp, să devină mai blânde.

Tratarea alergiilor este foarte importantă, deoarece acestea pot fi asociate cu afecțiuni mai grave, cum ar fi sinuzita sau astmul. Nu sunt o cauză, dar complică evoluția acestor tulburări.

Trebuie remarcat faptul că cele mai frecvente sunt alergiile sezoniere, care sunt cauzate de factori externi, precum acumularea de praf, părul animalelor de companie, umiditatea sau concentrațiile mari de polen. În cea mai mare parte, alergiile apar la schimbarea anotimpurilor.

Ce este vitamina C?

Vitaminele au o mare importanță pentru buna funcționare a organismului. Vitamina C sau acidul ascorbic sunt esențiale pentru piele, oase și țesutul conjunctiv.

De asemenea, are proprietăți antioxidante care promovează regenerarea țesuturilor și vindecarea corespunzătoare. În plus, este esențială în producția de colagen, precum și în îmbunătățirea absorbției mineralelor, cum ar fi fierul.

Aceste lucruri sunt posibile atunci când nivelurile de nutrienți sunt adecvate. Stimulul în repararea leziunilor se explică prin efectul vitaminei C asupra fibroblastelor. Acestea sunt celulele care produc colagenul, proteina majoră din organism și cea care susține integritatea pielii.Grație capacității sale antioxidante, acidul ascorbic a fost asociat cu un efect de încetinire a îmbătrânirii.

Așadar, consumul său nu numai că vă va permite să luptați împotriva alergiilor, ci și să vă mențineți întregul corp sănătos și puternic. Efectul nutrițional general al substanței are implicații asupra sistemului imunitar. Modulează acțiunea celulelor albe din sânge implicate în mecanismele de reactivitate împotriva alergenilor.

Femeie cu alergii

Vitamina C ajută la combaterea alergiilor?

Vitamina C a fost studiată pentru a determina rolul acesteia în alergii, arătând că întărește sistemul imunitar al persoanelor în timpul episoadelor alergice de rinită. Este adjuvant în tratamentele aplicate pentru această tulburare.

Astfel, s-a descoperit acidul ascorbic produce o cantitate mare de citokine, o proteină care ajută celulele să controleze reacțiile inflamatorii. În același timp, stimulează celulele T pentru a lupta împotriva infecțiilor care ar putea fi legate de alergii.

Vitamina C are efecte precum reducerea scurgerilor nazale, eliminarea roșeții ochilor și ameliorarea strănutului. Acestea sunt cele mai frecvente și enervante simptome, indiferent dacă vorbim de procese alergice sezoniere sau de bază.

Doze adecvate de vitamina C

Vitamina C ajută la combaterea alergiilor atât timp cât este consumată în mod regulat și în dozele pe care organismul le cere. Dar nu vă faceți griji, o consumați fără să știți.

Acidul ascorbic este prezent în multe dintre alimentele pe care le consumăm în mod regulat, în special în legume precum pătrunjelul și broccoli și în fructe precum coacăzele, căpșunile, portocalele, lămâile, guava și kiwi.

Rețineți că gătitul sau depozitarea unui aliment pentru o lungă perioadă de timp poate duce la pierderea concentrației de vitamina C. Prin urmare, este ideal să consumați fructe crude. Pentru legume, este de ajutor gătitul la aburi.

Doza recomandată depinde de stadiul vieții în care se află persoana în cauză. Astfel, un bărbat adult ar trebui să consume în total 90 miligrame de vitamina C pe zi, în timp ce o femeie adultă ar trebui consume 75 miligrame pe zi.

La rândul lor, femeile însărcinate, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ar trebui să consume maxim 60 de miligrame pe zi, deși această doză poate crește în timpul alăptării.

Suplimente cu vitamina C

Există diferite suplimente alimentare care conțin vitamina C. Acestea pot fi consumate dacă sunt permise de medicul de familie.

Utilizarea acestor suplimente este recomandată mai ales acelor persoane care au dificultăți în obținerea vitaminei în mod natural. Cu toate acestea, se recomandă să nu depășiți dozele standard pentru a evita efectele adverse, cum ar fi arsurile în capul pieptului, diareea, greața și vărsăturile.

Vitamina C ajută la combaterea alergiilor sezoniere

Vitamina C ajută la combaterea alergiilor

Vitamina C ajută la combaterea alergiilor, deci asigurați-vă că aveți o dietă echilibrată care include fructele și legumele menționate. Succesul acestei abordări naturale constă în continuitatea sa, chiar și atunci când nu suferiți de un episod alergic.

În acest fel, veți reduce efectele alergice iarna și primăvara. Simptomele care au un impact ridicat asupra calității vieții vor fi, de asemenea, reduse. Dacă aveți astm, consumați vitamina C!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vollbracht, C., Raithel, M., Krick, B., Kraft, K. y Hagel, AF (2018). Vitamina C intravenosa en el tratamiento de alergias: un análisis de subgrupos intermedios de un estudio observacional a largo plazo. Revista de investigación médica internacional , 46 (9), 3640–3655. https://doi.org/10.1177/0300060518777044
  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients, 9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Chambial, S., Dwivedi, S., Shukla, K. K., John, P. J., & Sharma, P. (2013). Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian journal of clinical biochemistry : IJCB28(4), 314–328. https://doi.org/10.1007/s12291-013-0375-3
  • “Datos sobre la vitamina C”. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements (2019).
  • García-Casal, M., Landaeta, M., de Baptista G., Murillo, C., Rincón, M., Bou Rached, L., Bilbao, A., Anderon, H., García, D., Franquiz, J., Puche, R., García, O., Quintero, Y., Peña-Rosas, J. “Valores de referencia de hierro, yodo, zinc, selenio, cobre, molibdeno, vitamina C, vitamina E, vitamina K, carotenoides y polifenoles para la población venezolana”.  ARCHIVOS LATINOAMERICANOS DE NUTRICIÓN, Órgano Oficial de la Sociedad Latinoamericana de Nutrición (2013).
  • Terán, L., Haselbarth-López, M., Quiroz-García, D. “Alergia, pólenes y medio ambiente”. Gac Méd Méx (2009). Diponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/gaceta/gm-2009/gm093f.pdf
  • Bastías M, José Miguel, & Cepero B, Yamira. (2016). La vitamina C como un eficaz micronutriente en la fortificación de alimentos. Revista chilena de nutrición43(1), 81-86. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182016000100012
  • Casseb, Gabriel Ramon Matavelli, et al. “o Papel da Vitamina C nos Processos Cicatriciais.” International Journal of Nutrology 11.S 01 (2018): Trab576.
  • Miura, Kaori, et al. “Anti-allergic activity of monoacylated ascorbic acid 2-glucosides.” Molecules 22.12 (2017): 2202.
  • Mauro-Martín, San, and Elena Garicano-Vilar. “Papel de la vitamina C y los β-glucanos sobre el sistema inmunitario: revisión.” Revista Española de Nutrición Humana y Dietética 19.4 (2015): 238-245.
  • Couto, Meylene Aparecida Luzia, and Solange Guidolin Canniatti-Brazaca. “Quantificação de vitamina C e capacidade antioxidante de variedades cítricas.” Food Science and Technology 30 (2010): 15-19.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.