Mamey bone: beneficii și mod de utilizare
 

Mamey bone: beneficii și mod de utilizare

Deși mulți cred că nu este comestibil, mamey bone este folosit în bucătărie, fiind o sursă excelentă de nutrienți. Aflați totul despre acest produs!
Mamey bone: beneficii și mod de utilizare
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 15 octombrie, 2022

Mamey bone este o sămânță care poate fi folosită pentru gătit și care are efecte pozitive asupra sănătății. Acest produs conține o cantitate mare de nutrienți și compuși antioxidanți care pot modula echilibrul oxidativ și inflamator din mediul intern.

Acest lucru ajută la prevenirea dezvoltării mai multor patologii cronice și complexe, cum este cazul bolilor cardiovasculare. Există două tipuri de mamey bone: galben și roșu.

Înainte de a începe, trebuie să subliniem faptul că prezența alimentelor vegetale în dietă este recomandată de toți experții în nutriție. Aceste produse sunt asociate cu o întârziere a procesului de îmbătrânire și cu o probabilitate mai mică de a suferi de boli asociate cu acesta.

Cum se folosește mamey bone?

De obicei, mamey bone este folosit pentru a prepara băuturi precum tejate, pozol sau atole. Se poate transforma și într-o pastă folosită pentru a asezona și aroma diferite preparate.

Poate fi amestecat cu chili iute pentru a obține mâncăruri savuroase, foarte apreciate de marile nume ale gastronomiei. Necesită procesare sau gătire pentru a deveni comestibil.

Există chiar și înghețată făcută din mamey bone. În Mexic, este la modă. Acest element se înmoaie în apă și o mică parte din el se mărunțește pentru a spori aroma.

Mamey bone
Mamey bone are din ce în ce mai multe aplicații gastronomice, care depășesc utilizările tradiționale.

Mamey bone: proprietăți

Mamey bone (atât cel galben, cât și cel roșu) este un element care se remarcă prin concentrația sa de fier și fosfor. Fierul este necesar pentru transportul optim al oxigenului prin sânge. Când nivelurile sale sunt insuficiente, apare anemia.

Acest produs oferă vitaminele A și C. Vorbim despre compuși care ajută la îmbunătățirea răspunsului imunitar. Un studiu publicat în revista Nutrients confirmă acest lucru.

Această sămânță este o sursă de antioxidanți. Conține cumarine (fructul galben), conform unui studiu publicat în Planta Medica, care neutralizează formarea radicalilor liberi. Acest efect este legat de o incidență mai scăzută a bolilor complexe, precum cele care afectează sistemul cardiovascular.

Pentru un aport suficient de antioxidanți, se recomandă consumul a cinci porții de fructe și legume pe zi. Aceste alimente sunt o sursă de substanțe fitochimice și micronutrienți.

Mamey bone galben are activitate antivirală și antimicrobiană, așa cum demonstrează un articol publicat în BMC. Datorită acestui fapt, poate fi folosit ca adjuvant pentru combaterea infecțiilor, cum ar fi dengue.

Mamey bone poate fi folosit acasă?

Răspunsul este da. În primul rând, este necesară îndepărtarea pulpei fructului, curățând bine sămânța pentru a îndepărta eventualele resturi. Și pulpa poate fi consumată, deoarece are mulți nutrienți și proprietăți benefice.

Odată ce sămânța este curată, se lasă să stea cel puțin 1 zi. Puteți profita de aroma sa ca atare, după gătire. Există și opțiunea de a o include în diferite băuturi sau smoothie-uri. O puteți consuma și pe pâine.

Băutură cu mamey bone
Smoothie-urile cu mamey bone sunt variate. Unele sunt mai cremoase, altele sunt diluate cu lapte de cocos sau lapte din semințe de in.

Un produs comestibil de înaltă calitate

Mamey bone, denumit și Pouteria sapota sau mamey sapote, poate fi inclus în dietă fără probleme, după o ușoară prelucrare. Este o sursă de nutrienți esențiali, așa că va ajuta la menținerea sănătății optime.

Multe fructe conțin semințe comestibile. Un alt exemplu este papaya, ale cărei semințe funcționează ca un antiparazitar excelent. Desigur, acestea trebuie consumate cu moderație pentru a evita modificările motilității, care pot duce la diaree.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cappellini MD, Musallam KM, Taher AT. Iron deficiency anaemia revisited. J Intern Med. 2020;287(2):153-170. doi:10.1111/joim.13004
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Yang H, Protiva P, Gil RR, et al. Antioxidant and cytotoxic isoprenylated coumarins from Mammea americana. Planta Med. 2005;71(9):852-860. doi:10.1055/s-2005-871257
  • Gómez-Calderón C, Mesa-Castro C, Robledo S, et al. Antiviral effect of compounds derived from the seeds of Mammea americana and Tabernaemontana cymosa on Dengue and Chikungunya virus infections. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):57. Published 2017 Jan 18. doi:10.1186/s12906-017-1562-1

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.