Beneficiile florilor de dovlecel și o rețetă delicioasă
 

Beneficiile florilor de dovlecel și o rețetă delicioasă

Vă vom arăta cum să pregătiți florile de dovlecel pentru a profita la maxim de ele. În plus, veți descoperi beneficiile includerii lor în dietă în mod regulat.
Beneficiile florilor de dovlecel și o rețetă delicioasă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 24 septembrie, 2022

Florile de dovlecel pot fi consumate în mod regulat. Aceste flori conțin antioxidanți de înaltă calitate care reușesc să îmbunătățească fiziologia internă. În plus, pot fi preparate într-un mod simplu, fiind versatile. Cu siguranță vor mulțumi toți membrii familiei. Descoperiți beneficiile florilor de dovlecel și o rețetă delicioasă!

Înainte de a începe, trebuie să menționăm că aportul regulat de legume este considerat esențial pentru a evita dezvoltarea unor patologii complexe de-a lungul anilor. În continuare, vă vom spune care sunt proprietățile acestor flori și vă vom învăța cum să le pregătiți. Citiți mai departe!

Beneficiile florilor de dovlecel

Flori de dovlecel
Florile fac parte din gastronomia gourmet și oferă beneficii interesante pentru sănătate.

Florile de dovlecel sunt o sursă importantă de vitamine și fitochimicale. Mai presus de toate, trebuie evidențiat conținutul de vitamina C. Acest element s-a dovedit a fi esențial pentru menținerea sistemului imunitar în stare bună de funcționare. Vitamina C stimulează atât partea înnăscută, cât și cea adaptativă a sistemului imunitar. Astfel, riscul de a contracta infecții este redus.

Nici prezența fibrelor nu este neglijabilă, o substanță care ajută la îmbunătățirea sănătății tractului digestiv, potrivit cercetărilor publicate în revista Nature Reviews. Acestea ameliorează constipația și stimulează înmulțirea bacteriilor care alcătuiesc microbiota. Aceasta este cheia pentru prevenirea stărilor de disbioză care cauzează probleme de tip inflamator.

Florile de dovlecel au puține calorii. Pot fi incluse fără nicio problemă în diete hipocalorice cu scopul de a promova slăbirea. Au și suficientă vitamina A, care pe lângă faptul că generează un efect antioxidant, ajută și la prevenirea problemelor de vedere. Acest lucru este indicat de un studiu publicat în Sub-Cellular Biochemistry.

Flori de dovlecel umplute cu brânză de vaci

Ingrediente

Ingredientele de care veți avea nevoie pentru a pregăti această rețetă sunt următoarele:

  • 8 mini dovlecei cu flori
  • 200 grame de brânză de vaci
  • 20 grame de migdale crude
  • 20 grame de brânză grana padano
  • Sare
  • Ulei de măsline extra virgin
  • 8 frunze de arpagic
  • 1 lingură de semințe de susan negru
  • Sare Maldon
  • 1 lingură de ñora măcinată
  • 16 flori de usturoi
  • Busuioc mărunțit

Instrucțiuni pas cu pas

  1. În primul rând, trebuie să deschideți cu grijă florile de dovlecel pentru a le putea umple.
  2. Apoi, puneți brânza de vaci împreună cu sarea și migdalele crude într-un bol.
  3. Amestecați și adăugați brânza grana padano rasă.
  4. Condimentați totul cu puțin piper și ulei de măsline extravirgin.
  5. Umpleți florile, separând petalele și rulându-le mai târziu.
  6. Încălziți o oală cu apă și puneți deasupra un coș.
  7. Puneți florile în coș fără a atinge apa.
  8. Adăugați puțin ulei și așteptați 10 minute.
  9. Puteți consuma florile adăugând usturoi, busuioc, sare Maldon, susan și ñora.

Flori de dovlecel umplute cu ou

Beneficiile florilor de dovlecel gătite în cuptor

 

Ingrediente

Pentru această alternativă, veți avea nevoie de următoarele produse:

  • 10 flori de dovlecel
  • 2 roșii mari
  • 1 dovlecel obișnuit
  • 2 linguri de pesmet
  • 1 ceapă mare
  • 1 ou întreg
  • 250 grame de smântână groasă
  • Arpagic proaspăt
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare ți piper
  • Coriandru sub formă de boabe zdrobite
  • Suc de lămâie

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Sotați ceapa cu roșiile și dovlecelul. Toate aceste legume trebuie tăiate în bucăți mici.
  2. Adăugați apoi coriandrul, sarea, piperul, oul și pesmetul.
  3. Gătiți totul 15 minute la foc mic și lăsați apoi să se răcească.
  4. Umpleți florile cu ajutorul unei pungi de patiserie.
  5. Închideți florile și puneți-le într-o tavă la aburi, alături de arpagic.
  6. Gătiți rezultatul timp de 10 minute.
  7. Pentru a termina, adăugați deasupra puțină smântână groasă, cu un strop de suc de lămâie și mai mult arpagic.

Florile de dovlecel, un aliment benefic pentru sănătate

După cum puteți vedea, florile de dovlecei sunt un aliment benefic pentru sănătate care poate fi consumat în cadrul unei alimentații variate și echilibrate. Au suficienți nutrienți de calitate și fitochimicale, elemente care ajută la menținerea sub control a oxidării și a inflamației.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Saari JC. Vitamin A and Vision. Subcell Biochem. 2016;81:231-259. doi:10.1007/978-94-024-0945-1_9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.