Rețetă peruană de mazamorra cu dovleac
 

Rețetă peruană de mazamorra cu dovleac

Te vom învăța cum să pregătești un desert dulce de origine peruană pe care îl vei iubi: mazamorra cu dovleac.
Rețetă peruană de mazamorra cu dovleac
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Mazamorra cu dovleac este un desert de origine peruană care are caracteristici organoleptice excelente și care poate fi preparat acasă într-un mod simplu, cu puține ingrediente. Este o alternativă la tradiționalele deserturi, ce poate fi inclusă ocazional în dietă, deși nu trebuie făcut abuz, deoarece conține zahăr.

Înainte de a începe, este necesar să subliniem că aportul de zahăr simplu devine mult mai puțin problematic atunci când este introdus în contextul unei vieți sănătoase. Dacă faci sport în mod regulat, vei avea mult mai puține șanse de a dezvolta tulburări metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2.

Ingrediente pentru mazamorra cu dovleac

Dovleac pentru plăcintă
Dovlecii pot fi folosiți pentru a pregăti o mare varietate de feluri de mâncare, inclusiv deserturi precum terciul de dovleac.

Pentru a face un mazamorra cu dovleac rafinat, vor fi necesare următoarele ingrediente:

 • 1 dovleac
 • Un sticlă cu lapte
 • 1 cub de chancaca
 • 100 grame de făină de grâu
 • Scorțișoară și cuișoare
 • Zahăr

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Pune pulpa de dovleac într-o oală.
 2. Adaugă și scorțișoara, chancaca tăiată în două și cuișoarele.
 3. Gătește totul la foc mic timp de 20 de minute. Amestecă folosind o lingură de lemn.
 4. Adaugă cele 100 grame de făină de grâu dizolvată în apă și amestecă bine.
 5. Toarnă sticla cu lapte și continuă să amesteci.
 6. Gustă pentru a verifica nivelul de dulceață și, dacă este necesar, adaugă mai mult zahăr.
 7. Gătește câteva minute la foc mic și gata!

Mazamorra sau terci cu dovleac: beneficii

Dovleac cu semințe

Poți să experimentezi o serie de beneficii consumând terci de dovleac. Totuși, acest desert trebuie inclus în contextul unei alimentații variate și echilibrate. Este recomandat să se evite deficitul de micronutrienți esențiali pentru a preveni modificările în funcționarea normală a fiziologiei umane.

Poate îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar

Dovleacul este o legumă care se remarcă prin concentrația de vitamina C. Acest nutrient are capacitatea de a stimula funcția imunitară adaptativă și înnăscută, după cum afirmă cercetările publicate în revista Nutrients. Pentru a reduce incidența bolilor infecțioase, nivelul acestui element trebuie să fie optim.

În plus, îmbunătățește controlul simptomelor. Acestea devin mai puțin intense și durează mai puțin. Astfel, pacientul experimentează o creștere a sentimentului de bine.

Ajută la facilitarea tranzitului

Mazamorra este un preparat care oferă o cantitate semnificativă de fibre. Este o substanță care s- a dovedit a fi esențială pentru stimularea traficului și prevenirea constipației. De asemenea, favorizează creșterea bacteriilor care locuiesc în organism și aduce beneficii microbiotei.

Există dovezi care susțin puterea fibrelor în reducerea riscului de a dezvolta patologii complexe asociate cu tractul digestiv, cum ar fi cancerul de colon. Toxinele vor fi curățate eficient de pe pereții intestinali, ceea ce ajută la menținerea homeostaziei în mediul intern.

Îmbunătățește performanța atletică

Nu trebuie uitat că acest desert este o sursă de energie. Carbohidrații pe care îi furnizează sunt unul dintre substraturile energetice preferate pentru desfășurarea activităților de mare intensitate. Din acest motiv, această rețetă este o alternativă bună pentru sportivi, mai ales înainte de antrenament.

În cazul consumului după o competiție, terciul de dovleac va ajuta la refacerea eficientă a rezervelor de glicogen. Trebuie să punem lângă acest preparat alimente cu proteine de mare valoare biologică pentru a stimula procesul fiziologic menționat.

Faceți terci de dovleac acasă

După cum ați văzut, pregătirea terciului de dovleac acasă este simplă și accesibilă. Sunt necesare puține ingrediente și rezultatul este fantastic. De asemenea, rețeta nu are atât de mult zahăr adăugat ca alte deserturi. Concentrația de carbohidrați nu este mare, deoarece dovleacul conține acești nutrienți în mod natural.

Pentru o sănătate bună, este necesar să combinați o serie de obiceiuri adecvate. Printre acestea, se remarcă practicarea exercițiilor fizice în mod regulat. De asemenea, expunerea frecventă la lumina soarelui va fi esențială pentru a stimula sinteza vitaminei D, un nutrient esențial pentru controlul mecanismelor inflamatorii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
 • Gianfredi, V., Salvatori, T., Villarini, M., Moretti, M., Nucci, D., & Realdon, S. (2018). Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. International journal of food sciences and nutrition69(8), 904–915. https://doi.org/10.1080/09637486.2018.1446917
 • Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.