Rețetă de risotto cu dovleac
 

Rețetă de risotto cu dovleac

Credeți sau nu, cu dovleac puteți face un risotto excelent. Vă vom spune ce trebuie să faceți pentru a obține un rezultat perfect.
Rețetă de risotto cu dovleac
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Risotto cu dovleac este un mod diferit de a consuma acest aliment de origine vegetală, necunoscut pentru mulți. Dovleacul este originar din zona Argentinei, deși poate fi cultivat și la noi în țară.

Din punct de vedere nutrițional, dovleacul se remarcă prin concentrația sa de micronutrienți, așa că vă vom învăța cum să profitați de ei prin această rețetă simplă. Rețineți că risotto este clasificat ca un fel de mâncare dificil de preparat. Cu toate acestea, dacă urmați pașii pe care vi-i vom oferi, veți obține un rezultat excepțional.

Ingrediente pentru risotto cu dovleac șofran

Pentru a pregăti un risotto cu dovleac și șofran, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1/2 cană de vin alb
  • 5 căni de supă de legume
  • 1/2 linguriță de șofran
  • 2 linguri de unt
  • 1 ceapa medie, tocata mărunt
  • 2 căni de orez cu bob scurt
  • 1/2 cană de parmezan ras
  • 2 căni de piure de dovleac fiert

Instrucțiuni pas cu pas

Trebuie să începeți prin a pune supa la foc într-o oală. Este important ca aceasta să atingă punctul de fierbere. În paralel, puneți o lingură de unt într-o tigaie la foc mediu și adăugați ceapa. Rumeniți leguma timp de aproximativ 5 minute până când capătă o culoare transparentă.

În acest moment, adăugați tot orezul, continuând să amestecați. Trebuie să-l gătiți timp de câteva minute. Adăugați vinul și așteptați să se evapore complet amestecând. Lăsați focul mic și adăugați supa împreună cu șofranul. Gătiți timp de 20 de minute.

Înainte de a termina, mai mult sau mai puțin după 18 minute de gătit, adăugați piureul de dovleac. Adăugați brânză și o lingură de unt. Amestecați totul bine și opriți focul, asezonând cu sare și piper dacă este necesar. Va trebui să așteptați 3 minute pentru ca orezul să se odihnească.

Farfurie cu risotto cu dovleac

Beneficiile dovleacului

Nu vrem să respingeți rețeta fără să știți care sunt principalele beneficii ale dovleacului. Această legumă se remarcă prin densitatea sa nutrițională, deci putem să o introducem în dietă în mod regulat pentru a ne îmbunătăți starea de sănătate.

Îmbunătățește digestia

Dovleacul se caracterizează prin conținutul său de fibre. Această substanță este esențială pentru a facilita tranzitul intestinal. Crește volumul scaunului, ceea ce generează o mai mare activare a mecanoreceptorilor tractului digestiv.

Potrivit cercetărilor publicate în revista Nature Reviews , aportul de fibre este decisiv pentru a evita procesele de constipație, atât la copii, cât și la adulți. Este important să acoperiți cerințele zilnice pentru a vă asigura că tranzitul este eficient.

Reduce tensiunea arterială

Din punct de vedere al micronutrienților, trebuie remarcat faptul că dovleacul este sărac în sodiu, dar conține potasiu. Acest ultim element generează un efect hipotensiv, motiv pentru care ajută la reducerea tensiunii arteriale. Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în Journal of Clinical Hypertension.

Hipertensiunea este considerată periculoasă pentru sănătate. Incidența accidentelor cardiovasculare este crescută, mai ales dacă se dezvoltă ateroscleroza.

Este o opțiune bună pentru diabetici

Persoanele care au dezvoltat diabet trebuie să fie foarte atente la aportul de carbohidrați. Dacă mănâncă prea mulți sau dacă aceștia sunt de tip simplu, problemele metabolice pot fi agravate.

Dovlecii oferă o cantitate optimă de zaharuri complexe, oferind energie persoanelor cu diabet, fără a face necesară gestionarea glicemiei. Împreună cu tuberculii, sunt o opțiune excelentă în acest sens.

Ajută la prevenirea anemiei

Dovleacul este o sursă de fier. Acest element este esențial pentru a preveni dezvoltarea anemiei, așa cum se afirmă în cercetările publicate în revista The Medical Clinics of North America . Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că disponibilitatea fierului de origine vegetală este destul de limitată.

Ar trebui să fie consumat întotdeauna cu o doză de vitamina C pentru a spori absorbția. Din fericire, dovleacul conține și această vitamină.

Întârzie îmbătrânirea celulară

La fel ca multe alte legume viu colorate, dovlecii conțin vitamina A și antioxidanți. Ambele elemente sunt esențiale pentru a ajuta la întârzierea semnelor îmbătrânirii. De fapt, vitamina A stimulează sinteza colagenului, una dintre cele mai abundente proteine din corpul uman, care conferă elasticitate și fermitate pielii.

Pe de altă parte, antioxidanții sunt esențiali pentru a neutraliza formarea radicalilor liberi și acumularea lor ulterioară în țesuturi. În acest fel, sunt prevenite multe patologii complexe care apar odată cu inflamația.

Dovleac plăcintar
Dovleacul este o sursă de fibre, antioxidanți, vitamina C, fier și potasiu.

Îmbunătățește calitatea somnului

Continuând cu micronutrienții, este important să menționăm conținutul de magneziu al dovleacului. Acest mineral ajută la îmbunătățirea calității somnului, promovând o stare corectă de relaxare. Consumul său regulat este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta stări depresive sau anxietate.

Ar putea fi benefic și în prevenirea crampelor la picioare la sportivi sau la femeile însărcinate, deși dovezile în acest sens sunt limitate.

Faceți risotto cu dovleac și șofran

Este important să respectați timpii stabiliți și să nu încetați să amestecați. Rețineți că atât orezul, cât și dovleacul oferă o energie sub formă de carbohidrați. Acest fel de mâncare este, prin urmare, potrivit pentru dieta sportivilor de performanță. Persoanele sedentare ar trebui să modereze consumul pentru a evita îngrășarea.

În cele din urmă, nu uitați că alegerea unui orez cu bob scurt este esențială pentru a obține un rezultat final optim. Există orez special pentru risotto, cultivat cu scopul de a fi moale la exterior, dar oarecum dur la interior.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y
  • Chmielewski, J., & Carmody, J. B. (2017). Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. Journal of clinical hypertension (Greenwich, Conn.)19(9), 904–909. https://doi.org/10.1111/jch.13014
  • DeLoughery T. G. (2017). Iron Deficiency Anemia. The Medical clinics of North America101(2), 319–332. https://doi.org/10.1016/j.mcna.2016.09.004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.