Cum se prepară puiul Tikka Masala? Rețetă pas cu pas
 

Cum se prepară puiul Tikka Masala? Rețetă pas cu pas

Vă vom arăta pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a pregăti o rețetă indiană rafinată de pui tikka masala, foarte potrivită pentru îmbunătățirea sănătății.
Cum se prepară puiul Tikka Masala? Rețetă pas cu pas
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Puiul Tikka Masala este o rețetă de origine hindusă care s-a răspândit rapid în întreaga lume, deoarece nu este doar delicioasă, ci are și câteva beneficii pentru sănătate datorită contribuției sale nutriționale complete.

În plus, caracteristicile sale organoleptice sunt excepționale. Nu este un fel de mâncare greu de preparat, mai ales dacă urmați rețeta pas cu pas de mai jos. Înainte de a începe, trebuie să țineți cont de faptul că includerea cărnii în dietă este esențială pentru a vă asigura că organismul funcționează optim. Este un aliment care conține proteine și minerale de cea mai buna calitate.

Ingrediente pentru puiul Tikka Masala

Pentru a pregăti un delicios pui Tikka Masala, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 piepți de pui dezosați tăiați bucăți medii
  • 2 caței de usturoi
  • 1 bucată mică de ghimbir
  • 1 ceapă medie
  • O roșie mare fără coajă
  • O linguriță de pasta de roșii
  • 1/2 cană lapte de cocos
  • 1 lingura de iaurt neîndulcit
  • Coriandru proaspăt

În plus, acest fel de mâncare se caracterizează prin abundența de condimente. Acestea sunt după cum urmează:

  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • O linguriță de chimen
  • 1 linguriță de pudră de semințe de coriandru
  • 1/2 linguriță de ardei cayenne
  • 1 linguriță de turmeric
  • 1 lingură de garam masala
Carne pentru a pregăti puiul Tikka Masala

Cele mai multe dintre aceste condimente pot fi găsite în orice supermarket. Cu toate acestea, este posibil să fiți nevoiți să apelați la un magazin specializat pentru a obține garam masala. Este un produs tipic hindus, nu foarte des întâlnit în țările occidentale.

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Amestecați toate condimentele într-un bol.
  2. Apoi, marinați puiul. Pentru a face acest lucru, amestecați iaurtul cu jumătate din condimente, adăugați puiul, adăugați sare și piper și amestecați bine. Așteptați câteva ore cu carnea acoperită în frigider.
  3. Tăiați ceapa, usturoiul și roșia în cuburi mici. De asemenea, curățați ghimbirul și tăiați-l în bucăți mici.
  4. Încingeți uleiul de măsline extravirgin într-o cratiță la foc mic și căliți ingredientele. Este foarte important ca acestea să nu se lipească. Amestecați constant.
  5. În acest moment, adăugați jumătate din condimentele rămase de la marinarea puiului. Gătiți timp de 1 minut amestecând.
  6. Adăugați apa împreună cu pasta de roșii, amestecând continuu.
  7. Apoi, adăugați laptele de cocos.
  8. Treceți preparatul prin mașina de tocat până ajunge la o textură omogenă.
  9. Gătiți bucățile de pui marinate într-o tigaie până se rumenesc.
  10. Adăugați sosul picant și rumeniți carnea la foc mediu.
  11. Corectați sarea și condimentele și adăugați mai mult lapte de cocos dacă este necesar. În momentul servirii, ornați cu coriandru proaspăt.
Platou cu puiul Tikka Masala

Beneficiile puiului Tikka Masala

Această rețetă de pui Tikka Masala are mai multe beneficii pentru sănătate atunci când este inclusă în contextul unei diete variate și echilibrate. Este necesar să ne asigurăm că nu avem deficiențe de nutrienți esențiali pentru a putea experimenta toate efectele pozitive.

Sănătate musculară îmbunătățită

Puiul este unul dintre cele mai potrivite alimente pentru a menține masa musculară într-o stare funcțională. Este un produs care se remarcă prin conținutul proteic cu valoare biologică ridicată. Proteinele puiului au toți aminoacizii esențiali și sunt ușor digerabile.

Potrivit unui studiu publicat în revista BioMed Research International, este esențial să ne asigurăm că cerințele zilnice de proteine sunt acoperite pentru o sănătate bună a mușchilor

Previne dezvoltarea bolilor cronice

Multe dintre condimentele incluse în rețeta de pui Tikka Masala au un efect pozitiv asupra sănătății. Turmericul s-a dovedit a fi capabil să ajute la prevenirea mai multor patologii complexe datorită conținutului său antioxidanți și flavonoide.

Toți acești compuși neutralizează formarea radicalilor liberi și acumularea ulterioară a acestora în țesuturile organismului. De asemenea, contribuie la modularea mecanismelor inflamatorii, procese care stau la baza multor boli cronice.

Ajută la pierderea în greutate

Aceasta rețetă include o cantitate semnificativa de ardei iute, care îi conferă o notă picantă grație capsaicinei. Capsaicina este o substanță ușor iritantă care poate activa metabolismul.

Potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul Internațional de Științe Alimentare și Nutriție , ardeiul iute contribuie la pierderea în greutate printr-o ușoară creștere a temperaturii corpului.

Cu toate acestea, pentru a pierde în greutate, nu va fi suficientă doar includerea ardeiului în dietă. Va trebui să adoptați și alte obiceiuri corecte de viață. Este necesar să existe un mediu hipocaloric și să nu uitați de activitatea fizică și somnul adecvat în fiecare noapte.

Preparați puiul Tikka Masala acasă

După cum ați văzut, pregătirea nu este deloc complicată. Secretul constă în obținerea tuturor condimentelor necesare pentru a maximiza caracteristicile organoleptice finale. Acest fel de mâncare concentrează o cantitate mare de nutrienți esențiali și flavonoide benefice pentru sănătate.

Rețineți că alegerea unui pui de bună calitate va fi decisivă. Acesta trebuie să fie crescut în libertate, astfel încât profilul său de acizi grași să fie optim. Astfel, veți consuma o carne mai slabă și mai suculentă, a cărei aromă va fi net superioară.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martone, A. M., Marzetti, E., Calvani, R., Picca, A., Tosato, M., Santoro, L., Di Giorgio, A., Nesci, A., Sisto, A., Santoliquido, A., & Landi, F. (2017). Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. BioMed research international2017, 2672435. https://doi.org/10.1155/2017/2672435
  • Kocaadam, B., & Şanlier, N. (2017). Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health. Critical reviews in food science and nutrition57(13), 2889–2895. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1077195
  • Varghese, S., Kubatka, P., Rodrigo, L., Gazdikova, K., Caprnda, M., Fedotova, J., Zulli, A., Kruzliak, P., & Büsselberg, D. (2017). Chili pepper as a body weight-loss food. International journal of food sciences and nutrition68(4), 392–401. https://doi.org/10.1080/09637486.2016.1258044

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.