Rețetă de carimañolas: un preparat columbian din Caraibe
 

Rețetă de carimañolas: un preparat columbian din Caraibe

Carimañolas este un fel de mâncare originar din America Latină care prezintă anumite asemănări cu empanadila, deși are ingrediente diferite.
Rețetă de carimañolas: un preparat columbian din Caraibe
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vă vom învăța cum să pregătiți o rețetă de origine columbiană: carimañolas. Este vorba găluște în formă de crochete făcute cu yucca. Acestea pot fi consumate atât la micul dejun, cât și la oricare dintre mesele zilei, ca aperitiv. Sunt foarte gustoase și hrănitoare și este posibil să variați ingredientele umpluturii pentru a o adapta la diferite gusturi.

Acest fel de mâncare este cunoscut în alte părți ale Americii Latine ca „yuca empanadas ”. Acest tubercul are destul de multe proprietăți benefice pentru sănătate. Este folosit ca înlocuitor pentru cartofi și cartofi dulci, deși are o valoare nutritivă destul de asemănătoare. Oricare dintre cele trei opțiuni poate fi inclusă în contextul unei alimentații sănătoase.

Ingrediente pentru o rețetă de carimañolas din carne

Pentru a prepara carimañolas excelente din carne veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 800 grame de manioc
 • Sare
 • Ulei vegetal

Umplutura se face cu:

Rădăcină de yuca

Rețineți că ingredientele umpluturii pot fi înlocuite. Puteți folosi ton sau chiar o varietate de legume. Asta va depinde de gustul fiecăruia. Secretul este să alegeți întotdeauna ingrediente proaspete, de cea mai bună calitate.

Instrucțiuni pas cu pas

 1. Puneți yuca într-o oală mare cu sare și apă la fiert. După ce fierbe, reduceți intensitatea focului la jumătate. Lăsați totul la fiert 25 de minute. Important este ca la final yuca să fie suficient de fragedă încât să poată fi strivită cu furculița.
 2. Când yuca este fragedă, îndepărtați fibrele. Cu o râșniță sau o furculiță, zdrobiți bine tuberculul. Puneți-l deoparte pentru mai târziu.
 3. În același timp, încălziți uleiul într-o tigaie mare.
 4. Adăugați ceapa și ardeiul gras în tigaie și gătiți până când ambele ingrediente sunt fragede. Acest proces va dura aproximativ 3 minute.
 5. Apoi, adăugați usturoiul, arpagicul, chimenul, sarea și piperul negru. Țineți preparatul pe foc încă 1 minut, amestecând.
 6. Adăugați carnea tocată și gătiți până când este suficient de fragedă. Ar putea dura aproximativ 7 minute.
 7. În acest moment, amestecați totul cu pasta de roșii și continuați să gătiți câteva minute. Lăsați la răcit.
 8. Împărțiți amestecul de yuca în 10 porții; umpleți fiecare parte cu carne și închideți-o într-o bilă mică, ușor ovală.
 9. Încingeți uleiul într-o oală la 180 grade Celsius și prăjiți carimañolas pana se rumenesc. Este important să le întoarceți atunci când este necesar. Pentru a termina, puneți-le pe hârtie absorbantă. Acoperiți-le cu chili.

Beneficiile tuberculului yucca

Yuca pentru o rețetă de carimañolas

Dacă doriți să experimentați beneficiile includerii maniocului în dietă în mod regulat, va trebui mai întâi să vă asigurați că dieta este suficient de variată și echilibrată. În cazul în care există un deficit de micronutrienți esențiali, pe termen mediu pot apărea patologii cronice.

Îmbunătățește tranzitul intestinal

Maniocul are o cantitate semnificativă de fibre. Această substanță nu este digerabilă, dar aderă la scaun, mărindu-i volumul. Are loc o mai mare activare a mecanoreceptorilor tractului digestiv, ceea ce are ca rezultat mișcări peristaltice mai intense.

De fapt, o dietă săracă în fibre este considerată unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea constipației, așa cum se arată într-un studiu publicat în revista Nature Reviews. De asemenea, trebuie să aveți un consum adecvat de apă, astfel încât această substanță să-și îndeplinească funcția în mod optim.

Crește senzația de sațietate

Tuberculii sunt, în general, alimente ideale în contextul unei diete sărace în calorii. Acest lucru se datorează faptului că oferă carbohidrați de înaltă calitate, dar nu prea multă energie. În plus, fibrele sunt capabile să inducă sațietatea, potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul European de Nutriție Clinică.

Este important să țineți apetitul sub control într-un regim de slăbire. În caz contrar, ar putea apărea anxietatea, care condiţionează negativ dieta. Pentru a preveni acest lucru, atât consumul de fibre, cât și de proteine trebuie să fie optim.

Îmbunătățește funcția imunitară

Din punct de vedere al micronutrienților, trebuie evidențiat conținutul de vitamina C al maniocului. Acest element este capabil să îmbunătățească funcția imunitară, potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrients. În acest fel, posibilitatea apariției de boli infecțioase, precum cele de natură respiratorie, scade.

De parcă acest lucru nu ar fi suficient, un aport optim de vitamina C grăbește vindecarea. Simptomele vor fi mai puțin intense și durata lor va fi redusă, ceea ce crește senzația de bine. Aproape toate medicamentele pentru controlul acestor patologii au o concentrație semnificativă de vitamina C.

Pregătiți carimañolas, o rețetă foarte gustoasă și hrănitoare

După cum ați văzut, este ușor să pregătiți o rețetă de carimañolas. Este o variantă mai hrănitoare decât găluștele, deoarece este făcută din manioc, un aliment cu un indice glicemic mai mic.

Trebuie menționat că rețeta implică un proces de prăjire, care nu este cea mai sănătoasă metodă de gătit. Pentru a reduce impactul acestuia, asigurați-vă că utilizați un ulei de bună calitate.

Pe de altă parte, rețineți că va fi necesar să combinați o dietă variată și echilibrată cu alte obiceiuri benefice pentru o sănătate bună pe termen mediu. Este esențial să practicați exerciții fizice în mod regulat, precum și să dormiți bine. Sunt necesare cel puțin 7 ore de calitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y
 • Warrilow, A., Mellor, D., McKune, A., & Pumpa, K. (2019). Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. European journal of clinical nutrition73(3), 333–344. https://doi.org/10.1038/s41430-018-0295-7
 • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.