Cum se pregătește o rețetă de antipasto de ton?
 

Cum se pregătește o rețetă de antipasto de ton?

Antipasto de ton oferă substanțe nutritive care aduc beneficii sănătății. Cum se pregătește acasă? Vă împărtășim rețeta!
Cum se pregătește o rețetă de antipasto de ton?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Antipasto de ton este o rețetă nutritivă care oferă elemente esențiale pentru sănătate. În plus, se prepară simplu și are o aromă delicioasă. Conține o varietate de legume și pește de bună calitate. Prin urmare, poate fi consumat în mod regulat, fără regrete.

Consumul de legume este recomandat de toți experții în nutriție. Conținutul lor de antioxidanți, vitamine și minerale contribuie la prevenirea bolilor cronice. Tonul oferă proteine și acizi grași, care sunt cheia bunăstării.

Rețetă pentru a prepara antipasto de ton

Antipasto este o rețetă de origine italiană servită ca aperitiv. Conține carne și legume reci.

Ingrediente

  • 2 cutii mari de ton (300 g)
  • 1 ceapă
  • Usturoi (10 g)
  • 1 ceapă verde tocată (200 g)
  • 1/2 ardei roșu
  • 2 căni de morcovi (400 g)
  • 2 căni de fasole (400 g)
  • 12 măsline umplute
  • 250 ml sos de roșii
  • 1 lingură de muștar (15 g)

Instrucțiuni

  • Pentru început, trebuie să încălziți uleiul de măsline extravirgin într-o tigaie. Ceapa, usturoiul, ceapa verde și ardeiul se călesc ușor.
  • Puneți apă la fiert într-o oală. Morcovii tocați și fasolea se fierb până se înmoaie.
  • Apoi, se sotează în aceeași tigaie și se adaugă tonul. Uleiul de măsline din cutie nu trebuie complet scurs; puteți însă profita de cea mai mare parte a acestuia.
  • Se adaugă măslinele tăiate, sosul de roșii și muștarul. Se amestecă totul bine. Alegeți un sos de roșii fără prea multe zaharuri adăugate.
  • Acoperiți tigaia și gătiți la foc mic timp de aproximativ 20 de minute.
  • Antipasto de ton se pune într-un recipient din sticlă în frigider. Este un fel de mâncare care se servește rece, fie cu pâine prăjită, fie cu crutoane.
Felii de pâine cu antipasto de ton

Antipasto de ton: beneficii

Tonul este un pește oceanic gras și se remarcă prin conținutul său de lipide de înaltă calitate.

Îmbunătățește sănătatea musculară

Tonul este un aliment cu o cantitate mare de proteine cu valoare biologică ridicată. Conține toți aminoacizii esențiali, care au un nivel bun de digestibilitate.

Potrivit unui studiu publicat în revista Annals of Nutrition & Metabolism, trebuie să consumăm cel puțin 0,8 g de poteine pe kilogram de greutate corporală pe zi. Dacă aceste cerințe nu sunt îndeplinite, apare o reducere a masei slabe. Va exista o pierdere a forței musculare și vor apărea mai multe modificări funcționale.

Ajută la prevenirea problemelor cardiovasculare

Trebuie avut în vedere faptul că tonul este o sursă de acizi grași omega 3. Acești compuși ajută la modularea mecanismelor inflamatorii ale organismului, ceea ce generează protecție împotriva dezvoltării bolilor cardiovasculare.

Când vine vorba de prevenirea problemelor legate de inflamație, este esențial să mențineți echilibrul raportului de omega 3-omega 6 din dietă. Pentru a face acest lucru, creșteți aportul de pește gras și ulei de măsline extravirgin.

Previne problemele glandei tiroide

Peștele se remarcă prin prezența iodului. Acest element este esențial pentru a asigura buna funcționare a glandei tiroide, potrivit unui studiu publicat în revista Biological Trace Element Research . Dacă există o deficiență de iod, șansele de a întâmpina probleme cu producția de hormoni sunt crescute.

Dacă este detectat hipotiroidismul, aportul de iod devine și mai important. În acest fel, sunt prevenite complicațiile, cum ar fi gușa. Trebuie avut în vedere faptul că funcționarea metabolismului depinde în mare măsură de funcționarea acestei glande.

Stetoscop pe biroul medicului

Antipasto de ton, o rețetă sănătoasă ce se servește rece

După cum ați văzut, este foarte ușor să preparați rețeta de antipasto de ton. Este un preparat care concentrează o cantitate mare de nutrienți esențiali. Se recomandă consumul acestuia pentru a evita dezvoltarea unor patologii complexe pe termen mediu.

Nu uitați că prioritizarea aportului de pește este considerată o strategie nutrițională sănătoasă. Puteți reduce aportul total de energie al dietei, consumând suficienți acizi grași esențiali.

Oricum ar fi, amintiți-vă că unul dintre secretele unei diete sănătoase este varietatea. Alegeți alimente care vă permit să obțineți toate grupele de nutrienți, în cantitatea potrivită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wallace TC, Bailey RL, Blumberg JB, Burton-Freeman B, Chen CO, Crowe-White KM, Drewnowski A, Hooshmand S, Johnson E, Lewis R, Murray R, Shapses SA, Wang DD. Fruits, vegetables, and health: A comprehensive narrative, umbrella review of the science and recommendations for enhanced public policy to improve intake. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(13):2174-2211. doi: 10.1080/10408398.2019.1632258. Epub 2019 Jul 3. PMID: 31267783.
  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., Stangl, G., Volkert, D., Stehle, P., & on behalf of the German Nutrition Society (DGE) (2019). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Annals of nutrition & metabolism74(3), 242–250. https://doi.org/10.1159/000499374
  • Innes, J. K., & Calder, P. C. (2020). Marine Omega-3 (N-3) Fatty Acids for Cardiovascular Health: An Update for 2020. International journal of molecular sciences21(4), 1362. https://doi.org/10.3390/ijms21041362
  • Luo, J., Hendryx, M., Dinh, P., & He, K. (2017). Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biological trace element research179(1), 38–44. https://doi.org/10.1007/s12011-017-0954-x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.