Rețetă delicioasă de cod cu năut - Doza de Sănătate
 

Rețetă delicioasă de cod cu năut

S-a demonstrat că fibrele din năut sunt capabile să ne protejeze împotriva tulburărilor digestive, cum ar fi dezvoltarea constipației. Combină-le cu pește pentru a le maximiza beneficiile în această delicioasă rețetă!
Rețetă delicioasă de cod cu năut
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Preparând această rețetă de cod cu năut, vei obține o cantitate optimă de nutrienți. Este un fel de mâncare perfect pentru a fi inclus în dietă în mod regulat, deoarece are substanțe care sunt capabile să îmbunătățească funcționarea organismului.

Cu toate acestea, leguminoasele pot să nu fie potrivite pentru toată lumea, așa cum vom vedea mai târziu în acest articol.

Înainte de a începe, este important să subliniem necesitatea creșterii consumului de pește. Peștele are un profil lipidic optim, spre deosebire de carne. În acest fel, poate contribui la reducerea riscului cardiovascular, așa cum susțin numeroși experți în nutriție.

Rețetă delicioasă de cod cu năut

Mai jos, îți vom spune cum să pregătești această rețetă pas cu pas. Dar, mai întâi, vrem să vorbim despre unele dintre proprietățile sale nutriționale. Pentru început, îi vom evidenția conținutul de fibre datorat prezenței năutului. Această substanță este importantă în prevenirea tumorilor legate de sistemul digestiv, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe Alimentare și Nutriție.

De asemenea, rețeta de cod cu năut are o concentrație semnificativă de iod, un mineral cheie în funcționarea glandei tiroide. Acest element este important atunci când vine vorba de evitarea ineficiențelor în sinteza hormonală, care pot duce la dezvoltarea hipotiroidismului, după cum reiese din cercetările publicate în Biological Trace Element Research.

În cele din urmă, nu trebuie să uităm că peștele conține acizi grași omega-3. Chiar dacă peștele gras conține o cantitate mai mare de omega-3 decât peștele alb, și codul oferă suficienți acizi grași.

Rețetă delicioasă de cod cu năut
Codul are o cantitate mai mică de acizi grași omega 3 decât peștele oceanic, dar aceasta nu este neglijabilă.

Ingrediente

 • 700 g de năut
 • 500 g de cod desalinizat
 • 1 ceapă medie
 • 1 ardei gras verde
 • 2 căței de usturoi
 • Foi de dafin
 • Boia dulce
 • Ulei de măsline extra virgin
 • Sare

Instrucțiuni pentru pregătirea rețetei

Primul lucru de luat în considerare este faptul că năutul are nevoie de ceva timp pentru a se înmuia. Este important să-l înmoi în apă sărată în noaptea dinaintea gătitului.

Începe prin a sota ceapa cu ardeiul gras și usturoiul într-o cratiță antiaderentă cu ulei de măsline extravirgin. Asigură-te de faptul că toate ingredientele sunt tocate foarte bine, astfel încât să devină translucide la foc mediu. Adaugă o lingură de boia dulce pentru aromă și culoare.

Când toate legumele sunt sotate, adaugă năutul, frunzele de dafin, codul și sarea, acoperind conținutul vasului cu apă pentru a începe gătitul lent.

Este important să continui gătitul la foc mic până când năutul este suficient de fraged. Odată ce obții textura clasică a leguminoaselor, poți servi preparatul.

O altă opțiune pentru a prepara cod cu năut

Dacă ți-a plăcut varianta anterioară, îți oferim încă o rețetă. În acest caz, vei adăuga spanac, legumă care se remarcă prin conținutul său de vitamina C. Acest nutrient este capabil să îmbunătățească funcționarea sistemului imunitar, după cum s-a menționat într-un studiu publicat în Nutrients. Consumul său regulat reduce simptomele bolilor respiratorii virale.

Ingrediente

 • 1 ou fiert
 • 200 g de năut
 • 500 ml supă de pește
 • 200 g de cod desalinizat
 • O felie de pâine
 • 1 cană de spanac congelat
 • 1 ceapă medie
 • 2 căței de usturoi
 • 1 lingură de boia dulce
Boabe crude de năut
Năutul poate produce gaze la unii oameni, deci este mai bine să-l hidratezi cu o seară înainte de preparare.

Instrucțiuni pas cu pas

Ca și în cazul anterior, trebuie să înmoi năutul peste noapte. Odată ce acest lucru este făcut, gătește-l cu puțină sare timp de cel puțin 2 ore la foc mic, pentru a-l înmuia și mai bine.

Este important să tai fileurile de cod și să toci spanacul în bucăți foarte fine. Supa de pește poate fi pregătită acasă sau cumpărată din magazin.

Pentru a pregăti rețeta, trebuie să sotezi ceapa cu usturoiul într-o oală. Când totul devine auriu, adaugă o lingură de boia dulce pentru mai multă aromă. De asemenea, poți adăuga și o lingură de roșii uscate, deși acest pas este opțional. Rumenește fileurile de cod.

Apoi, adaugă năutul gătit și spanacul, împreună cu o jumătate de litru de supă de pește și o foaie de dafin. În acest moment, este important să lași totul să fiarbă timp de 15 minute, astfel încât aromele să se omogenizeze.

Înainte de a termina de gătit, este important să prăjești un cățel de usturoi cu o felie de pâine, zdrobind totul ulterior într-un mortar cu puțină supă. Pune amestecul în oală, amestecând bine și dând focul mare la final.

Pregătește cod cu năut!

După cum poți vedea, ambele rețete de cod cu năut sunt foarte simple. Le poți pregăti și include frecvent în dietă. Amândouă sunt pline de substanțe nutritive esențiale care te vor ajuta să-ți îngrijești sănătatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Gianfredi V, Salvatori T, Villarini M, Moretti M, Nucci D, Realdon S. Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. Int J Food Sci Nutr. 2018 Dec;69(8):904-915. doi: 10.1080/09637486.2018.1446917. Epub 2018 Mar 8. PMID: 29516760.
 • Luo J, Hendryx M, Dinh P, He K. Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biol Trace Elem Res. 2017 Sep;179(1):38-44. doi: 10.1007/s12011-017-0954-x. Epub 2017 Feb 3. PMID: 28160243.
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.