Rețetă de risotto negru: instrucțiuni și beneficii pentru sănătate
 

Rețetă de risotto negru: instrucțiuni și beneficii

Ați încercat vreodată o rețetă de risotto negru? Vă vom învăța cum să faceți acest fel de mâncare. Când este pregătit optim, este una dintre cele mai delicioase modalități de a mânca orez.
Rețetă de risotto negru: instrucțiuni și beneficii
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Vă vom învăța cum să preparați o rețetă de risotto negru, un fel de mâncare care are anumite proprietăți nutriționale și care poate fi inclus în contextul unei diete sănătoase. Rețineți că nu este același lucru cu orezul negru.

În primul rând, risotto, ca regulă generală, este un fel de mâncare care necesită o anumită abilitate culinară. Dacă rețeta nu este urmată cu exactitate, este posibil să nu fie atât de cremoasă precum ar trebui.

Ingrediente pentru o rețetă de risotto negru

Pentru a pregăti un risotto negru excelent, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 1 cățel de usturoi
 • 1 ceapă roșie
 • 1 pahar de vin alb
 • 1 baton de unt
 • 1 pahar de orez arborio
 • 1 litru de supă de fructe de mare
 • Ulei de măsline  extravirgin
 • 2 calamari
 • 2 pungi de cerneală de calamar
 • 100 grame de parmezan

Supa de fructe de mare poate fi cumpărată sau poate fi preparată acasă. Dacă optați pentru a doua opțiune, va fi necesar să cumpărați 250 grame de capete și cozi de creveți, precum și câteva legume. Totul va fi gătit la foc mic într-o oală cu apă, strecurând rezultatul final pentru utilizare ulterioară.

Orez negru

Instrucțiuni

Vă vom învăța mai întâi cum să preparați supa de fructe de mare acasă, în cazul în care doriți să îmbunătățiți și mai mult rezultatul rețetei.

Supă de fructe de mare

Mai întâi, trebuie să congelați capetele creveților. Odată congelate, acestea se pun într-o cratiță și se rumenesc pentru a elibera tot sucul pe care îl conțin. Ulterior, se adaugă 1 litru și jumătate de apă împreună cu o lingură de sare grosieră. Puterea focului este crescută la maxim, până la punctul de fierbere.

Când fierbe, adăugați un morcov tăiat și partea verde a unui praz. De asemenea, este necesar să adăugați un ardei verde și o ceapă. Aceste legume pot fi tăiate în bucăți mari.

În timpul procesului, se va forma o spumă care va trebui îndepărtată cu ajutorul unei linguri cu găuri. Micșorați focul și continuați gătitul timp de aproximativ 35 de minute. Strecurați supa, zdrobind bine capetele creveților și legumele.

Risotto negru

Trebuie să începeți prin tăierea cepei mărunt. Cu cât bucățile sunt mai mici, cu atât mai bine. Dați pe răzătoare parmezanul. După ce ceapa este gata, se adaugă într-o tigaie medie cu ulei de măsline extravirgin. Căliți ceapa până ajunge la o textură transparentă. Evitați arderea.

În paralel, încălziți supa de fructe de mare. Puneți orezul în tigaie și adăugați vinul alb. După ce vinul se evaporă, adăugați un plic de cerneală de calmar și amestecați până când orezul este complet negru.

În acest moment, puteți începe să turnați supa de fructe de mare în tigaie, dar este foarte important ca acest proces să fie treptat. Pe măsură ce orezul absoarbe lichidul, se adaugă mai mult.

Spălați și tăiați calamarul. Tăiați unul în bucăți mici și puneți-l în orez. Adăugați usturoiul. Ulterior, puneți și celălalt calamar.

Aproape di final, adăugați și cealaltă pungă cu cerneală de calamar. Adăugați parmezan și unt. Totul se amestecă bine până se obține un rezultat foarte cremos.

Rețetă de risotto negru: beneficii

Risotto negru este un fel de mâncare care are multe proprietăți nutriționale.

Ajută la întârzierea îmbătrânirii

Cerneala de calamar conține antioxidanți. Acești compuși sunt capabili să neutralizeze formarea radicalilor liberi și acumularea lor ulterioară în țesuturile corpului, ceea ce ajută la întârzierea îmbătrânirii. Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în revista Clinical Interventions in Aging.

Previne constipația

Orezul este o sursă de fibre, o substanță care s-a dovedit a fi cheia pentru prevenirea constipației. Fibrele măresc volumul scaunului. Apare o stimulare mai mare a mecanoreceptorilor tractului digestiv, ceea ce generează mișcări peristaltice mai puternice.

Îmbunătățește funcționarea glandei tiroide

Calamarul, precum și multe alte produse din mare conțin o cantitate semnificativă de iod. Acest mineral este esențial pentru a asigura buna funcționare a glandei tiroide, potrivit cercetărilor publicate în revista Biological Trace Element Research.

Dacă nivelul acestui nutrient nu este optim, riscul de a dezvolta hipotiroidism crește. Boala produce o senzație de oboseală constantă, care este însoțită de probleme digestive și de o creștere a greutății corporale.

Previne catabolismul muscular

Pe lângă micronutrienți, calamarul are o concentrație semnificativă de proteine cu valoare biologică ridicată. Aceste elemente sunt esențiale pentru a preveni catabolismul muscular și apariția sarcopeniei. Dacă nivelul de proteine este scăzut, funcția locomotorie poate fi pusă în pericol.

Trebuie luat în considerare faptul că jumătate din proteinele din dietă trebuie să provină din alimente de origine animală. Acestea au toți aminoacizii esențiali pe care organismul nu este capabil să-i sintetizeze.

Platou cu calamar gătit

Trucuri pentru a face ca risotto să fie perfect

Risotto, așa cum am menționat, este o rețetă care necesită îndemânare. Dacă nu este pregătit corect, este posibil ca rezultatul final să nu aibă suficientă cremozitate.

Cel mai important lucru este să adăugați supa treptat, amestecând constant și așteptând ca orezul să o absoarbă bine. Adăugarea de sare înainte de prima lingură de supă este decisivă pentru a preveni ruperea bobului.

De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că supa trebuie să fie fierbinte pentru a nu distruge textura bobului de orez. Pentru a amesteca, folosiți o lingură de lemn.

Risotto este gata în 18 minute. Cu toate acestea, în funcție de tipul de orez ales, timpul de gătire poate fi prelungit până la 25 de minute pentru a obține un rezultat final optim.

Preparați o rețetă de risotto negru

Risotto negru este un fel de mâncare rafinat. Este unul dintre cele mai bune preparate care se pot face din orez. Va trebui să aveți răbdare și să urmați instrucțiunile pentru a obține un rezultat final optim.

Pe lângă faptul că este gustos, risotto negru este un fel de mâncare care are multe beneficii pentru sănătate. Din acest motiv, poate fi inclus în contextul unei diete variate și echilibrate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Liguori, I., Russo, G., Curcio, F., Bulli, G., Aran, L., Della-Morte, D., Gargiulo, G., Testa, G., Cacciatore, F., Bonaduce, D., & Abete, P. (2018). Oxidative stress, aging, and diseases. Clinical interventions in aging13, 757–772. https://doi.org/10.2147/CIA.S158513
 • Bharucha, A. E., & Lacy, B. E. (2020). Mechanisms, Evaluation, and Management of Chronic Constipation. Gastroenterology158(5), 1232–1249.e3. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2019.12.034
 • Luo, J., Hendryx, M., Dinh, P., & He, K. (2017). Association of Iodine and Iron with Thyroid Function. Biological trace element research179(1), 38–44. https://doi.org/10.1007/s12011-017-0954-x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.