Cum să gătești sănătos orezul
Orezul este unul dintre cele mai simple alimente. Cunoscut și utilizat în întreaga lume, este unul dintre cele mai versatile ingrediente, potrivindu-se cu aproape orice. În acest articol, îți vom arăta cum să gătești sănătos orezul, oferindu-ți două rețete cu orez brun și orez sălbatic, astfel încât să te poți bucura pe deplin de beneficiile sale!
Informații despre orez
Orezul este sămânța plantei Oryza sativa. Este cea mai cultivată cereală din lume după porumb. Orezul este un aliment de bază pe întreaga planetă. Datorită faptului că se potrivește cu aproape orice, îl poți găsi în tot felul de rețete: deserturi, feluri principale, garnituri, pâine, etc.
Beneficiile orezului
Unele dintre beneficiile acestei cereale extraordinare sunt următoarele:
- Orezul este o sursă importantă și sănătoasă de energie. De fapt, conține aproximativ 86 de grame de carbohidrați la fiecare 100 de grame.
- De asemenea, este o sursă de fibre, vitamine precum B1 și B3 și acid folic.
- Conține fosfor, magneziu și potasiu.
- Orezul nu conține colesterol și este sărac în sodiu. Astfel, experții îl consideră un aliment potrivit pentru persoanele cu hipertensiune.
- În plus față de fibre, antioxidanții săi naturali (cum ar fi compușii fenolici și flavonoidele) ajută la eliminarea mai rapidă a radicalilor liberi, protejând astfel corpul.
- Unele tipuri de orez ajută la stimularea enzimelor neuroprotectoare din creier. Acestea pot ajuta la prevenirea apariției unor boli precum maladia Alzheimer sau demența.
- Orezul este un diuretic natural datorită faptului că este bogat în fibre.
- Conținutul său de antioxidanți favorizează sănătatea cardiovasculară.
Care sunt cele mai sănătoase tipuri de orez?
Există multe tipuri de orez: alb, bomba, prefiert, arborio, basmati, brun, lipicios, sălbatic, roșu… Fiecare tip are anumite caracteristici culinare (aromă, textură, culoare, etc.). Unele tipuri sunt mai sănătoase decât altele. Deoarece substanțele nutritive din orez se găsesc în principal în coajă, soiurile de orez brun și orez sălbatic sunt cele mai sănătoase.
- Orezul brun poate fi obținut din orice tip de orez. Este un orez mai puțin prelucrat, iar boabele nu sunt decorticate. Astfel, substanțele nutritive din coaja sa sunt aproape intacte.
- Deși seamănă cu orezul clasic, orezul sălbatic nu este practic orez. De fapt, nu provine de la același tip de plantă, ci de la una diferită, numită zizania, o plantă acvatică foarte asemănătoare. Din acest motiv, este cunoscut și sub alte nume, cum ar fi „orez Canada”, „orez indian” sau „ovăz de apă”.
Cum să gătești sănătos orezul: 2 rețete
Rețetă de orez sălbatic cu pui și ciuperci
Aceasta este o rețetă foarte hrănitoare și delicioasă, cu unul dintre cele mai sănătoase tipuri de orez. Ia notițe!
Ingrediente
- 200 de grame (7 uncii) de orez sălbatic
- 1 piept de pui
- 2 morcovi
- 200 de grame (7 uncii) de ciuperci
- Sos de soia
- Ulei de măsline
- Sare
- Piper
- Arpagic (opțional)
Mod de preparare
- În primul rând, trebuie să gătești orezul. Orezul sălbatic are nevoie de aproximativ 35 de minute pentru a se găti. Astfel, cel mai bine este să-l gătești în timp ce faci restul rețetei.
- Taie morcovii în bucăți mici și pune-i în oala în care gătești orezul. În acest fel, te vei asigura că morcovii se înmoaie în același timp.
- Apoi, taie pieptul de pui în bucăți mici și sotează-l cu puțin ulei până se rumenește ușor pe ambele părți.
- Apoi, adaugă ciupercile. Dacă le-ai cumpărat congelate, trebuie să le dezgheți în prealabil și le strecori bine.
- Ulterior, odată ce orezul și morcovii sunt fierți, strecoară totul bine pentru a îndepărta toată apa. Apoi, pune ingredientele în tigaie cu ciupercile și pieptul de pui pentru a prăji totul împreună. În acest moment, adaugă și o lingură de sos de soia.
- Amestecă bine totul pentru a integra perfect toate ingredientele.
- În cele din urmă, condimentează și servește preparatul fierbinte. Dacă vrei, poți tăia partea verde a arpagicului în inele mici, pe care le poți adăuga deasupra orezului pentru a da mai multă aromă rețetei.
Îți recomandăm:
Cum să gătești sănătos orezul brun cu legume
În această rețetă, beneficiile orezului brun se combină cu cele ale legumelor.
Ingrediente
- 200 de grame (7 uncii) de orez brun
- Broccoli
- 1 ardei roșu
- 1 dovlecel
- Sos de soia
- 5 căței de usturoi
- Pătrunjel
Mod de preparare
- Mai întâi, fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
- Între timp, încălzește puțină apă într-o altă oală. Când fierbe, pune toate legumele spălate și tocate anterior. După ce le fierbi timp de 1 până la 2 minute, strecoară-le și lasă-le deoparte.
- Într-o tigaie, amestecă ușor usturoiul si pătrunjelul cu puțin ulei. Nu uita să amesteci în continuare ingredientele pentru a nu se arde.
- Când usturoiul s-a rumenit puțin, adaugă legumele, orezul brun și sosul de soia și amestecă.
- Orezul brun cu legume este gata!
Profită de acest ingredient versatil în multe preparate! Noi ți-am propus aceste două rețete sănătoase de orez, dar poți face orice îți permite creativitatea. Începe chiar azi!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Juan J, Liu G, Willett WC, Hu FB, Rexrode KM, Sun Q. “Whole Grain Consumption and Risk of Ischemic Stroke: Results From 2 Prospective Cohort Studies”, Stroke. 2017 Dec;48(12):3203-9.
- Aune D, Keum N, Giovannucci E, Fadnes LT, Boffetta P, Greenwood DC, Tonstad S, Vatten LJ, Riboli E, Norat T. “Whole grain consumption and risk of cardiovascular disease, cancer, and all cause and cause specific mortality: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies”. Bmj. 2016 Jun 14;353:i2716.
- Surendiran G et al. “Nutritional constituents and health benefits of wild rice (Zizania spp.)”, Nutr Rev. 2014 Apr;72(4):227-36. doi: 10.1111/nure.12101. Epub 2014 Mar 28.