Rețetă delicioasă de orez cubanez cu plantain - Doza de Sănătate
 

Rețetă delicioasă de orez cubanez cu plantain

Îți amintește orezul cubanez de copilărie? Este chiar ușor să faci această combinație unică și surprinzătoare de arome. Articolul de astăzi îți va oferi încă o modalitate de a te bucura de această cereală nutritivă și de bananele plantain.
Rețetă delicioasă de orez cubanez cu plantain
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Orezul cubanez este un aliment de bază al gastronomiei spaniole. Chiar dacă numele te face să te gândești la insulele din Caraibe, rețeta provine din Insulele Canare. Acest fel de mâncare este recunoscut la nivel mondial și vedem influența Cubei în rețetă grație bananelor plantain, ingredient comun în această bucătărie. Îți prezentăm o rețetă delicioasă de orez cubanez cu plantain!

Orezul cubanez este un fel de mâncare simplu, cu o aromă specială

Lung, roșu, sălbatic, carnaroli, rotund, brun… Oricare ar fi soiul, orezul este întotdeauna prezent în bucătărie. De fapt, oamenii îl folosesc pentru a pregăti tot felul de rețete delicioase, cum ar fi paella, risotto, salată și orez în stil cubanez, desigur.

Acesta din urmă este foarte ușor de făcut, dar este important să găsești modalitatea corectă de a găti orezul. În rest, mizează doar pe calitatea și aroma unui ingredient bun.

Partea interesantă a rețetei este faptul că poți obține o combinație excepțională de arome și texturi cu ajutorul a patru ingrediente umile, accesibile și obișnuite.

Încearcă această rețetă acasă! Mai jos, vei găsi pașii, sugestiile și alte informații pentru a pregăti cu succes orez cubanez cu banane plantain.

Rețetă delicioasă de orez cubanez cu plantain

Ingrediente

Rețeta este pentru 4 porții, dar o poți modifica în funcție de preferințe:

  • 800 g de orez cu bob rotund
  • 2 căței de usturoi
  • 4 banane plantain
  • 1 foaie de dafin
  • 4 ouă
  • 1/2 pahar de suc de roșii de casă
  • Ulei de măsline
  • O crenguță de pătrunjel
  • Sare
  • 2.4 l de apă (folosește supă de legume sau de pui pentru o aromă mai intensă)
Banane plantain
Bananele plantain sunt comune în gastronomia cubaneză.

Instrucțiuni

  • În primul rând, pune o cratiță pe plită cu puțin ulei de măsline; apoi, adaugă cei doi căței de usturoi curățați și lasă-i sa se prăjească până devin aurii. După aceea, adaugă orezul, foaia de dafin și sare după gust.
  • Acum, adaugă apa și las-o să fiarbă la foc mare în primele trei minute. Acoperă apoi vasul și gătește totul la foc mic pentru încă 17 minute. După acest interval de timp, oprește focul și lasă orezul să se odihnească încă cinci minute.
  • Apoi, pune o cantitate generoasă de ulei într-o tigaie mică la foc mediu. Sparge ouăle într-un pahar și pune-le în tigaie pe rând, când uleiul este fierbinte. Prăjește-le 20 sau 30 de secunde, punând ulei deasupra cu spatula. Scurge-le și scoate-le. Repetă procesul cu ouăle rămase.
  • Curăță bananele plantain și taie-le în jumătate pe lungime. Prăjește feliile în aceeași tigaie în care ai gătit ouăle. Le poți da cu puțină făină dacă vrei. Ar trebui să fie bine rumenite și gata în aproximativ trei până la patru minute.
  • Încălzește sosul de roșii și toacă pătrunjelul.
  • Servește orezul cu sos de roșii.
  • Adaugă câteva felii de banane plantain și un ou și pune deasupra pătrunjel tocat.

Acest preparat trebuie consumat imediat după servire. De fapt, oul prăjit trebuie consumat imediat ce este scos din tigaie. Așadar, gătește orezul cu sos de roșii dinainte și restul exact înainte de servire.

Sfaturi de degustare

Orezul este bogat în nutrienți, așa că îl poți consuma ca parte a unei diete sănătoase bine echilibrate. Orezul integral este deosebit de bogat în fibre, vitamina B, carbohidrați și minerale precum potasiul, fosforul și magneziul.

Această rețetă este un fel principal de mâncare și practic o masă întreagă. Pentru completare, servește un fruct la desert.

Atât orezul, cât și banana oferă multă energie, iar combinația este ideală pentru persoanele solicitate fizic și intelectual, cum ar fi copiii și sportivii. Din acest motiv, este bine să mănânci orezul cubanez cu plantain la prânz, nu la cină.

Fibrele conținute în orez ajută la reglarea tranzitului intestinal și sunt sățioase. Unii oameni îl mănâncă alături de cârnați sau carne, deși oul oferă deja proteinele de care ai nevoie.

Tigaie cu ouă ochiuri
Oul prăjit din orezul cubanez oferă proteinele de care corpul are nevoie, dar poți adăuga și carne.

Câteva sfaturi utile pentru un orez cubanez cu banane plantain perfect

Această rețetă este accesibilă și destul de simplă. Oricine are un nivel de experiență de bază în bucătărie o poate face. Există câteva lucruri de care trebuie să ții cont pentru a o prepara corect.

Utilizarea soiurilor de orez cu bob rotund este obișnuită atunci când pregătești feluri de mâncare precum paella, orez fiert sau budincă. Orice tip de orez cu bob lung, cum ar fi basmati, este excelent pentru orezul al-dente.

În ceea ce privește sosul de roșii, unul de casă va face felul de mâncare mai gustos. Este nevoie de mai mult timp, cu siguranță, dar poți face oricând loturi mari și le poți păstra în cămară sau în congelator.

Cele mai bune banane plantain pentru orezul cubanez sunt cele necoapte. Acestea nu vor fi la fel de dulci. Asigură-te că nu sunt prea coapte, deoarece se vor dezintegra atunci când încerci să le prăjești!

În cele din urmă, cel mai bun mod de a-l mânca este prin a lua câte un pic din fiecare ingredient pentru a crea experiența de degustare perfectă. Cu siguranță te vei bucura de combinația excepțională de arome și texturi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Álvarez-Falcón, Ana-Luisa, and Lluis Serra Majem. “Nutrición y gastronomía en Canarias.” Nutricion Hospitalaria 36 (2019).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.