Consumi prea mult zahăr? 7 simptome ce arată acest lucru
Corpul reacționează când consumi prea mult zahăr? Răspunsul este da. Corpul trimite semnale ce arată că dieta nu este una adecvată. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu că acele probleme fizice sau psihologice pe care le întâmpină apar din cauza excesului de zahăr din organism.
Prin urmare, astăzi vă prezentăm 7 simptome care indică faptul că consumați prea mult zahăr pentru a afla cum să detectați această problemă.
Consumi prea mult zahăr? Simptome
Consumul excesiv de zahăr este unul dintre obiceiurile care, în timp, pot afecta semnificativ sănătatea. Totuși, în primul rând, este important să lămurim că atunci când vorbim despre zahăr, ne referim la cel rafinat și nu la cel natural, care se găsește, de exemplu, în fructe.
Acesta din urmă este cunoscut și sub denumirea de „zahăr intrinsec” și, după cum afirmă Organizația Mondială a Sănătății (OMS), nu există dovezi că ar fi dăunător sănătății. De fapt, este necesar în alimentație.
Zaharurile rafinate, în cantități mari, pot fi dăunătoare sănătății. De aceea, vă prezentam 7 semne ale consumului excesiv de zahăr.
Citiți mai mult: Zahărul din fructe este dăunător?
1. Foame constantă
Potrivit unui studiu publicat în revista Hospital Nutrition, zaharurile produc o senzație de sațietate mai mare decât carbohidrații. Cu toate acestea, este pe termen scurt, adică este foarte probabil ca în scurt timp să vă fie din nou foame și să mâncați ceva. Acest lucru, împreună cu lipsa de exerciții fizice și o dietă greșită, vă poate face supraponderali sau obezi.
Așadar, dacă simțiți că vă este foame tot timpul, în ciuda faptului că mâncați, consumați prea mult zahăr, fără substanțe nutritive reale.
2. Senzație de oboseală
Este adevărat că, în general, băuturile cu glucoză oferă energie. De fapt, multe băuturi pentru sportivi conțin zaharuri. Cu toate acestea, consecințele pe termen lung nu sunt clare. De fapt, un experiment realizat de cercetătorii de la Cardiff Metropolitan University a arătat că persoanele care și-au redus aportul de zaharuri rafinate și-au îmbunătățit nivelul de energie și starea de spirit.
Deși studiul în sine a deschis ușa către cercetări ulterioare pe acest subiect, este foarte interesant și lămuritor. Prin urmare, dacă vă simțiți obosiți în mod constant și fără un motiv aparent, dieta voastră este prea bogată în zaharuri simple.
3. Probleme dentare
Cu siguranță, în copilărie, ați auzit că bomboanele consumate în exces duc la căderea dinților. Ei bine, este adevărat.
Diverse investigații arată că excesul de zahăr și igiena dentară deficitară slăbesc smalțul. Cum? În primul rând, gura este plină de bacterii, unele bune și altele rele. Zahărul servește drept hrană pentru bacteriile dăunătoare care ajung să erodeze smalțul și să slăbească dinții.
Acest lucru, dacă este lăsat necontrolat, poate duce la carii constante sau la ruperea cu ușurință a dinților când mâncați ceva tare, de exemplu.
4. Piele îmbătrânită când consumi prea mult zahăr
Potrivit unui studiu publicat în revista Clinics in Dermatology, consumul excesiv de zahăr poate face pielea să îmbătrânească mai repede. Acesta creează molecule, cunoscute sub numele de AGES (produse finale de glicație avansată), care dăunează colagenului și elastinei din piele. În consecință, pielea îmbătrânește mai repede.
5. Dureri articulare
Deși acesta este un simptom mai rar, consumul excesiv de zahăr poate duce la dureri articulare. De fapt, unele cercetări asociază consumul excesiv de băuturi carbogazoase (bogate în zaharuri) cu o probabilitate mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă la femei.
Moleculele AGES provoacă inflamație, care poate duce la dureri articulare pe termen lung.
6. Creștere în greutate
Zahărul creează o senzație temporară de sațietate, dar ulterior apare din nou foamea. Mâncând mai mult și mai des, ne îngrășăm. Am menționat deja că zahărul are legătură cu supraponderalitatea și obezitatea.
7. Probleme de concentrare
Efectele acumulării zahărului în sânge modifică abilitățile cognitive și capacitatea de concentrare. Când consumi prea mult zahăr, creierul nu mai funcționează corect.
Astfel, pot exista perioade în care simțiți brusc că mintea este încețoșată și că nu sunteți capabili să vă concentrați. De fapt, diverse studii asociază consumul excesiv de zahăr cu anumite disfuncții cognitive.
Citiți mai mult: Cum afectează zahărul organismul: tot ce trebuie să știți
De ce să nu consumați prea mult zahăr?
Puteți identifica aceste simptome? Consumați multe alimente cu zahăr? Dacă da, începeți să luați măsuri. Deși la început este ușor de trecut cu vederea, lipsa de control poate duce la dezvoltarea unor boli mai grave decât cele menționate aici, precum problemele cardiovasculare.
Prin urmare, ar trebui să fiți atenți și să începeți să reduceți consumul de zaharuri libere. De asemenea, ar trebui să țineți cont de faptul că zahărul creează dependență: cu cât consumați mai mult, cu atât aveți mai multă nevoie de el.
Potrivit diverselor cercetări, acest lucru apare deoarece eliberează dopamină (un hormon legat de bunăstare și plăcere), care generează dependență. Prin urmare, acționați cât mai curând posibil.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 32(1), 20–39. Available at: https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2007.04.019. Accessed 22/04/2020.
- Danby, F. W. (2010). Nutrition and aging skin: sugar and glycation. Clinics in Dermatology, 28(4), 409–411. Available at: https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2010.03.018. Accessed 22/04/2020.
- Hu, Y., Costenbader, K. H., Gao, X., Al-Daabil, M., Sparks, J. A., Solomon, D. H., … Lu, B. (2014). Sugar-sweetened soda consumption and risk of developing rheumatoid arthritis in women. The American Journal of Clinical Nutrition, 100(3), 959–967. Available at: https://doi.org/10.3945/ajcn.114.086918. Accessed 22/04/2020.
- Kendig, M. D. (2014). Cognitive and behavioural effects of sugar consumption in rodents. A review. Appetite, 80, 41–54. Available at: https://doi.org/10.1016/j.appet.2014.04.028. Accessed 22/04/2020.
- Lisbona Catalán, A., Palma Milla, S., Parra Ramírez, P., & Gómez Candela, C. (2013). Obesidad y azúcar: aliados o enemigos. Nutrición Hospitalaria, 28, 81-87. Available at: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013001000010. Accessed 22/04/2020.
- Major, O. (2015). The effect of a low refined and added sugar diet on mood and fatigue levels (Doctoral dissertation, Cardiff Metropolitan University). Available at: https://repository.cardiffmet.ac.uk/handle/10369/7021. Accessed 22/04/2020.
- Organización Mundial de la Salud (2015). Nota informativa sobre la ingesta de azúcares recomendada en la directriz de la OMS para adultos y niños. Available at: https://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugar_intake_information_note_es.pdf?ua=1. Accessed 22/04/2020.
- Sheiham, A., & James, W. P. T. (2015). Diet and Dental Caries. Journal of Dental Research, 94(10), 1341–1347. Available at: https://doi.org/10.1177/0022034515590377. Accessed 22/04/2020.