Este smântâna sănătoasă? Află care beneficiile sale!
 

Este smântâna sănătoasă? Află care beneficiile sale!

În acest articol, vă vom explica valoarea nutritivă a smântânii și principalele beneficii ale includerii acestui preparat în contextul unei diete variate.
Este smântâna sănătoasă? Află care beneficiile sale!
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Smântâna este un produs care este făcut din lapte fermentat și bacterii lactice. Este un aliment folosit frecvent pentru sosuri și care are anumite proprietăți nutritive. Este smântâna sănătoasă? Aflați care sunt beneficiile sale!

Desigur, smântâna trebuie consumată cu moderație. Poate crește densitatea energetică a multor preparate, ceea ce poate duce la creștere în greutate.

Înainte de a începe, este esențial să subliniem faptul că este de preferat să prioritizați sosurile de casă înaintea celor industriale. Acestea din urmă conțin elemente precum aditivii artificiali, care pot deteriora microbiota intestinală. De asemenea, conțin zaharuri simple și chiar grăsimi trans.

Valoarea nutritivă a smântânii

Primul lucru pe care îl vom face este să menționăm valoarea nutritivă a smântânii. Este un preparat care furnizează aproximativ 60 de calorii la 2 linguri.

Grăsimea este principalul nutrient, cu 5,8 grame per porție. Proteinele și carbohidrații nu sunt foarte reprezentativi în acest caz. Din punct de vedere al micronutrienților, am putea vorbi despre calciu și vitamina A. Ambele elemente sunt necesare pentru menținerea sănătății.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că majoritatea lipidelor din smântână sunt de tip saturat. Timp de mulți ani, acestea au fost asociate cu un risc mai mare de a dezvolta patologii cronice și complexe, deși acest lucru nu mai este valabil. De evitat sunt doar acizii grași de tip trans, după cum arată cercetările publicate în revista BMJ.

Este smântâna sănătoasă? Beneficiile smântânii

În cantități moderate și în contextul unei alimentații variate și echilibrate, smântâna poate oferi mai multe beneficii.

Smântâna sănătoasă în castron ceramic

Îmbunătățește densitatea și diversitatea microbiotei

Smântâna trece printr-un proces de fermentare, care garantează prezența microorganismelor. Aceste bacterii pot coloniza selectiv tractul digestiv, îmbunătățind astfel funcția microbiotei.

Acest lucru asigură o digestie mai bună și o absorbție mai eficientă a nutrienților. În plus, incidența patologiilor inflamatorii de tip intestinal este redusă, potrivit unui studiu publicat în Molecular Nutrition & Food Research.

Crește absorbția vitaminelor

O parte din vitamine necesită grăsimi pentru a fi absorbite. Acestea sunt solubile în grăsimi. Putem aminti A și D, de exemplu. Lipidele furnizate de smântână pot îmbunătăți disponibilitatea acestor nutrienți, evitând situațiile de deficit pe termen mediu.

Ajută la protejarea oaselor

Produsele lactate sunt alimente cu un conținut ridicat de calciu. Vorbim despre un mineral determinant în sănătatea oaselor, după cum reiese din cercetările publicate în revista Nutrients.

Este important să existe un aport zilnic optim pentru a evita fracturile. De asemenea, trebuie efectuate exerciții regulate de forță. Nivelul de vitamina D trebuie menținut și el în limite optime.

Poate fi inclusă smântâna în dietă?

După cum ați văzut, smântâna are anumite proprietăți utile pentru sănătate. Cu toate acestea, trebuie consumată cu moderație. Dacă facem abuz, apare un dezechilibru în balanța energetică, ceea ce duce la creștere în greutate.

Este esențial să evitați orice situație de supraponderalitate, deoarece aceasta generează o creștere a inflamației cronice în mediul intern. Aceasta crește riscul de a dezvolta patologii cronice și complexe. Cu toate acestea, smântâna este mult mai potrivită decât alte preparate bogate în zahăr și grăsimi trans.

Medic care analizează oase
Aportul continuu de calciu este vital pentru a promova sănătatea oaselor și pentru a preveni osteoporoza.

Smântâna pentru o dietă sănătoasă

Smântâna este un preparat care poate face parte din alimentație cu moderație. Va îmbunătăți caracteristicile organoleptice ale multor feluri de mâncare și va oferi probiotice.

Atunci cand scopul este menținerea sănătății pe termen lung, nu este suficient să avem grijă doar de alimentație. Este necesar să adoptăm o serie de obiceiuri sănătoase. Dintre acestea, trebuie să evidențiem necesitatea de a practica exerciții fizice în mod regulat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Sánchez, B., Delgado, S., Blanco-Míguez, A., Lourenço, A., Gueimonde, M., & Margolles, A. (2017). Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Molecular nutrition & food research61(1), 10.1002/mnfr.201600240. https://doi.org/10.1002/mnfr.201600240
  • Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., Giusti, F., Romagnoli, C., Cianferotti, L., Marcucci, G., & Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients10(12), 1930. https://doi.org/10.3390/nu10121930

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.