Cum se alege un iaurt sănătos? - Doza de Sănătate
 

Cum se alege un iaurt sănătos?

Iaurtul este un aliment de înaltă calitate nutrițională care poate fi inclus în dietă. Cu toate acestea, este important să știți cum să alegeți opțiunea potrivită, evitându-le pe cele care conțin prea mult zahăr.
Cum se alege un iaurt sănătos?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

A ajunge la culoarul frigorific al supermarketului și a încerca să alegeți un iaurt sănătos a devenit o sarcină cu adevărat dificilă. Ținând cont de marea varietate de mărci și arome pe care le poate avea un iaurt, trebuie să analizăm toate detaliile care ne pot veni în minte. Cum se alege un iaurt sănătos?

Suntem obligați să parcurgem lista ingredientelor de pe etichetă și, de multe ori, acestea nu ne sunt pe deplin clare. De ce anume ar trebui să ținem cont pentru a face o alegere bună?

Care este cel mai sănătos iaurt?

Să trecem direct la subiect: cel mai bun iaurt pe care îl putem alege este iaurtul natural integral, neîndulcit. Ingredientele unui iaurt bun ar trebui să fie doar două: lapte și fermenți lactici. Deci, tot ce se depărtează de această formulă simplă nu poate fi considerat o alegere bună pentru dieta noastră zilnică.

Cum se alege un iaurt sănătos?

Proprietățile nutriționale și beneficiile iaurtului

Fată care alege un iaurt sănătos
Cel mai bun iaurt este natural, fără aditivi, arome sau conservanți. Această opțiune este bogată în proteine, probiotice și alți nutrienți care promovează sănătatea.

Dacă știm să alegem un iaurt sănătos, acesta poate avea beneficii pentru sănătate. Iaurtul este un aliment care oferă mulți nutrienți și care poate face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată fără nicio problemă. Deși compoziția sa nutrițională poate varia între sortimentele realizate cu lapte de vacă, oaie sau capră, iaurtul oferă:

  • Proteine ​​cu valoare biologică ridicată
  • Grăsimi saturate
  • Calciu și fosfor
  • Vitaminele A și D

Pe lângă faptul că este un aliment nutritiv, unul dintre principalele beneficii ale iaurtului este faptul că este foarte bogat în probiotice. Conține cantități semnificative de bacterii benefice, în principal lactobacili și streptococi, care au efecte pozitive asupra organismului, nu numai la nivel intestinal.

Potrivit unui studiu publicat în revista Gastroenterology Clinics of North America, aportul de probiotice este asociat cu un risc mai mic de boli inflamatorii intestinale.

În plus, deși are un gust ușor acid, este un aliment foarte ușor și digestiv. Chiar și pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, este mult mai bun decât laptele, deoarece lactoza a fost descompusă de bacterii.

Trebuie remarcat faptul că, datorită proteinelor și grăsimilor sale, este un aliment sățios, indicat și persoanelor care urmează cure de slăbire.

Ce iaurt nu este sănătos?

Pentru a profita de toate beneficiile iaurtului, trebuie să alegem un sortiment sănătos. Cele mai proaste opțiuni sunt iaurturile bogate în zahăr, deserturile lactate și iaurturile degresate.

1. Cu zahăr adăugat

Cantitatea de zahăr din multe iaurturi este imensă:

  • Iaurturi de fructe. Cele mai multe au o cantitate foarte mică de fructe sau doar aromă de fructe.
  • Iaurturi cu cereale, musli sau „superalimente” (goji, quinoa, semințe de chia, etc.). În general, au un procent foarte mic din aceste ingrediente „speciale”.
  • Băuturi funcționale și iaurturi. Sunt cele în care s-a adăugat o componentă care poate fi benefică pentru sănătate. Ne referim la probiotice, calciu, steroli vegetali, printre altele. Dacă urmăm o dietă sănătoasă, acestea nu sunt necesare. Multe dintre iaurturi au o listă lungă de ingrediente (cu arome, coloranți și alți aditivi) care nu ne oferă nimic la nivel nutrițional.
  • Iaurturi pentru bebeluși. Bebelușii pot începe să consume câteva linguri de iaurt în a noua lună de viață. Aveți însă grijă cu acele iaurturi pregătite special, deoarece tind să fie mult mai puțin sănătoase decât iaurtul simplu integral.

2. Iaurturi cu conținut scăzut de grăsimi

Boluri cu iaurt sănătos
Contrar a ceea ce mulți oameni cred, iaurturile cu conținut scăzut de grăsimi nu sunt cele mai bune opțiuni pentru dietă. Deși conțin mai puține grăsimi, pot conține amidon, îndulcitori și alți aditivi.

Una dintre problemele cu iaurturile degresate sau este aceea că pierd cremozitatea și aroma pe care le conferă grăsimea. Același lucru este valabil pentru iaurturile „zero grăsimi și zero zahăr”.

Producătorii ajung să adauge alte ingrediente, precum îndulcitori, amidon și alți aditivi, pentru aromă și consistență. Rezultatul final este un produs de o calitate nutrițională mai slabă decât cea a unui iaurt făcut numai din lapte și fermenți lactici.

În plus, apar studii științifice care neagă reputația proastă a laptelui integral, a grăsimilor saturate și a relației lor cu excesul de greutate, colesterolul sau problemele cardiovasculare. De fapt, se afirmă că „aportul de lactate în cadrul tiparelor dietetice tipice este invers asociat cu riscul de obezitate”.

Deși studiul nu este concludent, acesta deschide ușa cercetărilor suplimentare.

3. Deserturi lactate

Ne referim la creme, budinci, mousse de ciocolată și altele asemenea. Deși majoritatea sunt fabricate din lapte, au și mult zahăr adăugat. Unele au până la 25 de grame de zahăr. Consumând un singur borcănel, depășim cantitățile maxime recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru copii.

Creșterea aportului de zahăr s-a dovedit a fi dăunătoare sănătății. Acest ingredient este capabil să afecteze sănătatea metabolică, crescând astfel riscul de a dezvolta diabet.

Puteți alege un alt tip de iaurt sănătos?

Adevărul este că există multe opțiuni. Există și alte tipuri de lactate pe care le putem mânca fără probleme. Sunt opțiuni bune pentru dieta zilnică:

  • Iaurt grecesc simplu
  • Chefir natural
  • Skyr: este un tip de iaurt islandez, puțin mai cremos și cu o aromă mai acidă. Ne oferă mai multe proteine.
  • Alte produse lactate precum quarkul sau brânza proaspătă

Și, desigur, avem întotdeauna opțiunea de a le personaliza așa cum dorim: adăugând fructe tăiate, stafide, caise uscate, curmale, nucă de cocos rasă, vanilie, nuci, semințe sau ciocolată neagră. Combinațiile sunt infinite, deci nu vă puteți plictisi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the stateo f the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
  • Abraham BP., Quigley E., Probiotics in inflammatory bowel disease. Gastroenterol Clin North Am, 2017. 46 (4): 769-782.
  • Tunick MH., Hekken DL., Dairy productos and health: recent insights. J Agric Food Chem, 2015.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.