Este sănătos să mănânci iaurt și fructe la cină?
Consumul de iaurt și fructe la cină este destul de frecvent, în special în rândul populației adulte. Unii oameni se întreabă dacă ar trebui să facă acest lucru sau dacă ar trebui să existe mai multe alimente pe farfurie.
Progresele recente în domeniul cronobiologiei sugerează că mesele ușoare pot stimula pierderea în greutate la persoanele predispuse genetic.
A consuma doar fructe și iaurt la cină poate fi o idee bună pentru persoanele sedentare fără arderi calorice ridicate. În primul rând, este o cină ușoară din punct de vedere caloric și va ajuta în controlul greutății. De asemenea, fructele conțin cantitatea potrivită de antioxidanți. Cel mai bun mod de a le consuma este împreună cu un iaurt natural, fără adaosuri.
Este sănătos să mănânci iaurt și fructe la cină?
Iaurtul conține grăsimi, proteine și probiotice. Acestea din urmă sunt esențiale pentru sănătatea microbiotei intestinale. Acest lucru se datorează faptului că sunt implicate în digestie, au proprietăți antiinflamatoare și ajută la prevenirea bolilor complexe. De asemenea, sunt strâns legate de dispoziție.
În plus, fructele oferă carbohidrați, fibre și antioxidanți. Fibrele sunt esențiale pentru o sănătate gastro-intestinală adecvată, deoarece au un efect de prevenție a cancerului de colon, conform unui studiu publicat în The Cochrane Database of Systematic Reviews.
Antioxidanții au efect antiinflamator și pot reduce formarea radicalilor liberi și încetini îmbătrânirea. Aportul zilnic de antioxidanți este esențial pentru buna funcționare a organismului.
Consumul de fructe și iaurt la cină este foarte benefic. Poți să adaugi o lingură de nuci și semințe pentru a crește cantitatea de antioxidanții și varietatea de grăsimi benefice.
Încearcă să alegi tipuri de fructe bogate în fibre, cum ar fi merele și perele. De asemenea, nu uita că unele dintre ele au efecte diuretice și pot ameliora retenția de lichide – ananasul este un exemplu.
Îți recomandăm:
Postul ca opțiune
O altă opțiune este să sari cu totul peste cină. Postul schimbă compoziția corpului și scade markerii asociați cu diferite boli, precum glucoza și insulina, potrivit cercetărilor publicate în revista Clinical Nutrition ESPEN. Studiile asociază practica postului intermitent cu o îmbunătățire a compoziției corpului și a profilului lipidic.
Două până la trei perioade de post pe săptămână reprezintă o practică eficientă pentru majoritatea persoanelor. Poți sări peste oricare dintre mesele zilnice sau să postești o zi întreagă o dată sau de două ori pe săptămână.
Alte opțiuni sănătoasă la cină
Unii oameni sunt mai flămânzi seara, iar fructele și iaurtul nu le sunt de ajuns. Este posibil să dorească să consume o cantitate mai mare de proteine și o cantitate mică de grăsimi pentru a încetini procesul de digestie.
Poți consuma diverse tipuri de legume pentru ca preparatele să aibă mai mult volum. De exemplu, ai putea servi carne la grătar, ouă sau pește cu niște legume sau cu o salată cu iaurt ca garnitură.
În ultimul timp, unii înlocuitori ai cărnii au devenit la modă. Îi poți include într-o cină ușoară. De exemplu, tofu și seitan merg foarte bine cu multe alte ingrediente, în special cu legume. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este să nu mănânci prea mulți carbohidrați la cină dacă nu ai fost activ pe parcursul zilei.
Concluzie: iaurt și fructe la cină
Ambele ingrediente sunt excelente pentru cină și asocierea lor este foarte benefică. În plus, aceasta este o opțiune perfectă pentru persoanele sedentare și pentru cei care vor să slăbească.
Nu uita că postul poate îmbunătăți compoziția organismului. De asemenea, are rezultate pozitive în curele de slăbire și duce la îmbunătățirea generală a stării de sănătate. În plus, cea mai bună opțiune pentru cei care nu pot tolera postul sau o cină ușoară este să consume proteine și legume.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Yao Y., Suo T., Andersson R., Cao Y., et al., Dietary fibre for the prevention of recurrent colorrectal adenomas and carcinomas. Cochrane Database Syst Rev, 2017.
- Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.