Poți să consumi iaurt când ai diaree? - Doza de Sănătate
 

Poți să consumi iaurt când ai diaree?

Iaurtul este caracterizat de conținutul său important de probiotice, vitamine și minerale. În ciuda faptului că este un produs lactat, pare benefic în cazul diareii. Continuă să citești pentru a afla de ce!
Poți să consumi iaurt când ai diaree?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

O mulțime de oameni, în special cei cu probleme digestive frecvente, se întreabă dacă este o idee bună să consumi iaurt atunci când ai diaree. Diareea este, de obicei, un semn al alterării microbiotei intestinale. În același timp, este asociată cu stresul sau o infecție specifică.

În orice caz, dieta joacă un rol important în rezolvarea acestei probleme și împiedică chiar și apariția altor complicații, deși uneori este necesar să o suplimentezi cu medicamente.

În ceea ce privește consumul de iaurt, mai multe dovezi sugerează faptul că acesta este un aliment benefic atât timp cât nu conține zaharuri adăugate. Cu toată sinceritatea, iaurtul este un aliment nutritiv și probiotic care favorizează echilibrul bacteriilor din tractul gastrointestinal. Ce altceva mai știm despre acesta? Continuă să citești pentru a afla!

Iaurtul este o sursă de probiotice

Una dintre caracteristicile principale ale iaurtului este faptul că are un conținut important de bacterii benefice (Lactobacillus, pentru a fi mai specifici). Aceste microorganisme sunt capabile să se stabilească în tractul digestiv, ceea ce ajută la scăderea riscului de a dezvolta boli metabolice.

Potrivit cercetărilor publicate în revista Nutrients, consumul regulat de bacterii probiotice contribuie la reducerea incidenței diabetului de tip 2, precum și a anumitor tipuri de boli cardiovasculare.

Există câteva metode disponibile pentru a asigura o cantitate constantă de bacterii benefice în intestine. Prima este, desigur, suplimentarea probiotică. În acest caz, cel mai bine este să alegi un produs cu o singură tulpină, cu un conținut bogat de bacterii, care poate garanta că acestea ajung în zonele intestinului în care trebuie să formeze colonii.

De asemenea, este posibil să introduci aceste microorganisme în sistemul digestiv prin consumul regulat de produse fermentate, cum ar fi iaurtul și chefirul.

Pahare cu iaurt natural

Poți să consumi iaurt când ai diaree?

Așa cum am menționat anterior, diareea este o tulburare gastrointestinală care poate avea mai multe cauze. Cele mai multe dintre ele au de-a face cu un dezechilibru al microflorei intestinale. Din acest motiv, asigurarea unui aport optim de bacterii probiotice poate ajuta la tratarea diareii.

Mai mult, un studiu efectuat pe copii a arătat faptul că aportul de probiotice este capabil să prevină și să trateze diareea cauzată de aportul de antibiotice. Această cercetare a folosit suplimente alimentare pentru a obține rezultatele menționate. Cu toate acestea, poți să consumi iaurt natural în mod regulat pentru a te bucura de aceleași efecte pozitive.

În general, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă consumul de iaurt pacienților care urmează un tratament cu antibiotice. Acest sfat are un obiectiv clar: creșterea protecției microbiotei împotriva daunelor pe care le pot provoca medicamentele. Dacă nu există nicio protecție împotriva acestora, crește riscul apariției proceselor legate de disbioză și al dezvoltării tulburărilor gastrointestinale.

Consumul de iaurt reduce diareea asociată cu stresul

Crezi sau nu, stresul este capabil să inducă apariția diareii sau a altor tulburări intestinale. Un articol publicat în The Chinese Medical Journal explică cât de strânsă este relația dintre sistemul nervos central și tractul gastrointestinal.

Prin urmare, o modificare în oricare dintre cele două sisteme îl poate afecta în mod direct pe celălalt. În acest fel, orice proces de stres sau tulburări emoționale este capabil să crească riscul de a suferi de diaree.

Mai mult, pentru a reduce apariția tulburărilor emoționale, este recomandat să ai grijă de flora intestinală și să-ți îmbunătățești stilul de viață. Consumul de iaurt îmbogățit cu probiotice te poate proteja, de asemenea, împotriva schimbărilor de dispoziție.

Aportul de kefir sau suplimentarea cu probiotice funcționează la fel de bine. Cu toate acestea, există o mare diferență între cele două produse alimentare: aroma. Multor oameni nu le place chefirul din cauza texturii sale și gustului acid, în timp ce iaurtul este, de obicei, destul de dulce.

Desigur, este important să citești etichetele alimentare și să alegi un produs care nu are zaharuri adăugate în compoziție. În caz contrar, vei consuma iaurt de calitate scăzută, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra sănătății metabolice și asupra nivelului glicemiei.

Fată care nu a aflat că este bine să consumi iaurt când ai diaree

Este perfect în regulă să consumi iaurt când ai diaree

Consumul de iaurt atunci când ai diaree poate îmbunătăți simptomele acestui proces și poate accelera recuperarea. Cu toate acestea, trebuie să clarificăm ceva. Nu este necesar să ai diaree pentru a începe să incluzi acest aliment în dieta ta obișnuită.

De fapt, iaurtul este recomandat în aproape orice plan alimentar, deoarece furnizează probiotice, grăsimi sănătoase și proteine. În plus, acesta oferă calciu și alte minerale esențiale pentru o sănătate de fier.

Nu uita să verifici eticheta produsului pentru a determina dacă acesta este de înaltă calitate. Nu toate deserturile lactate de pe piață se încadrează în conceptul de iaurt. Unele conțin prea multe zaharuri și au o valoare nutrițională redusă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pereg D, Kimhi O, Tirosh A, Orr N, Kayouf R, Lishner M. The effect of fermented yogurt on the prevention of diarrhea in a healthy adult population. Am J Infect Control. 2005;33(2):122-125. doi:10.1016/j.ajic.2004.11.001
  • Yoo JY., Kim SS., Probiotics and prebiotics: present status and future perspectives on metabolic disorders. Nutrients, 2016.
  • Szajwska H., Canani RB., Guarino A., Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Marotta A, Sarno E, Del Casale A, et al. Effects of Probiotics on Cognitive Reactivity, Mood, and Sleep Quality. Front Psychiatry. 2019;10:164. Published 2019 Mar 27. doi:10.3389/fpsyt.2019.00164
  • Guarino A, Guandalini S, Lo Vecchio A. Probiotics for Prevention and Treatment of Diarrhea. J Clin Gastroenterol. 2015;49 Suppl 1:S37-S45. doi:10.1097/MCG.0000000000000349
  • Hempel S. Probiotics for diarrhoea. Indian J Med Res. 2014;139(3):339-341.
  • Isolauri E. Probiotics for infectious diarrhoea. Gut. 2003;52(3):436-437. doi:10.1136/gut.52.3.436

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.