Cum se consumă orzul și ce beneficii are?
 

Cum se consumă orzul și ce beneficii are?

Orzul are multe proprietăți. Astăzi veți descoperi câteva dintre ele, precum și câteva rețete rafinate.
Cum se consumă orzul și ce beneficii are?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Orzul este un ingredient celebru deoarece face parte din băuturi precum berea sau whisky-ul. Cu toate acestea, este și o componentă a diverselor feluri de mâncare. Să descoperim împreună cum se consumă orzul, ce beneficii are și câteva rețete pentru a-l pregăti acasă!

Caracteristicile orzului

Această cereală are gust dulce. Semințele sale sunt lungi și flexibili și se seamănă toamna și primăvara, mai ales în vestul Asiei și nord-estul Africii (locuri de origine).

Împreună cu grâul, porumbul și orezul, formează un grup de cereale care sunt „vitale” în întreaga lume. Poate fi plantat pe terenuri infertile și la diferite înălțimi. În prezent, cei mai mari producători ai acestei cereale sunt Canada și Rusia, după cum arată acest studiu.

Timp de mii de ani, această cereală a fost folosită pentru a face pâine. Acum, orzul a fost înlocuit cu grâu. Oamenii care vor să aibă o dietă mai sănătoasă aleg orzul. Se pot pregăti tocănițe, supe, paste, salate, etc. Este o varianta bună la micul dejun cu lapte, iaurt sau suc de portocale.

Sac cu orz

Curiozități despre orz

  • Utilizarea sa cea mai populară este fabricarea laptelui și a extractelor din malț.
  • În unele țări, femeile însărcinate consumă orz.
  • Este baza pentru fabricarea berii, oțetului, whisky-ului și ginului.
  • În medicina tradițională chineză, este folosit pentru a vindeca ficatul și pentru a trata alergiile.
  • Pitagora și Platon credeau că ajută la gândire și la concentrare.
  • Legenda spune că Galen și Hipocrate credeau că aportul de apă de orz ajută la vindecarea bolilor.
  • Este cea mai veche cereală recoltată și folosită de om.

Beneficiile orzului

Conform datelor Departamentului Agriculturii din SUA, această cereală este o sursă de vitamina B. De asemenea, oferă vitamina K și acid folic. Iată câteva dintre beneficiile pe care le oferă:

  • Reglează colesterolul. Un studiu realizat de Spitalul Sf. Mihail a constatat că cei care consumau în mod regulat orz aveau atât colesterolul LDL, cât și HDL redus cu 7%.
  • Are un efect antioxidant care ajută la combaterea radicalilor liberi, prevenind bolile.
  • Previne rigidizarea capilarelor.
  • Previne acumularea de grăsimi în ficat.
  • Protejează sistemul nervos, ajutând la combaterea depresiei și a anxietății.
  • Consumul acestuia este recomandat copiilor care au probleme de creștere.

Orzul conține minerale specifice, cum ar fi potasiu, fosfor și magneziu, precum și oligoelemente precum cuprul, zincul, sulful, fierul și iodul.

Cum se consumă orzul măcinat în făină


Proprietățile acestei cereale

Acum că am aflat câteva beneficii orzului, vom vedea proprietățile pe care le are, conform unui articol publicat în Oxidative Medicine and Cellular Longevity:

  • Digestiv și detoxifiant
  • Antiinflamator, diuretic, laxativ, vasoconstrictor
  • Antiseptic și emolient
  • Regenerator
  • Galactagog

Din aceste motive, consumul de grâu este foarte recomandat. În plus, poate stimula sistemul nervos autonom și proteja sistemul cardiac.

Rețetă de orz pentru infecții intestinale

Când suferim de diaree din cauza contractării unei infecții intestinale precum gastroenterita, orzul ne poate ajuta. Se recomandă pregătirea următoarei rețete.

Ingrediente

  • 50 grame de orz
  • 1 litru de apă
  • Melasă

Preparare

Rețetă de orz cu coriandru

O alta rețetă delicioasă cu orz conține un ingredient nou, coriandrul. Să vedem cum se face această rețetă!

Ingrediente

  • 1 cană de orz
  • 1 ardei iute verde serrano
  • 5 căni de apă
  • 1 lingura de supă de pui pudră
  • 2 pumni de coriandru
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură de unt

Pregătire

  1. Clătiți cerealele sub apă rece pentru a îndepărta impuritățile.
  2. Puneți untul într-o oala și topiți-l.
  3. Adăugați cerealele, scurse în prealabil, și lăsați-le 10 minute amestecând.
  4. Puneți apa, coriandrul, usturoiul, chili și bulionul într-un blender.
  5. Amestecați bine.
  6. Puneți orzul și amestecul din blender într-o cratiță.
  7. Fierbeți la foc mic până când lichidul se evaporă.
  8. Decorați cu coriandru proaspăt.

Acum că știți ce beneficii are și cum se consumă orzul, vă încurajăm să încercați rețetele pe care vi le-am propus. Nu vă vor dezamăgi!




Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.