6 strategii pentru a reduce rapid nivelul glicemiei
 

6 strategii pentru a reduce rapid nivelul glicemiei

Menținerea unui nivel optim de zahăr în sânge este importantă. Nu pare a fi o sarcină ușoară, dar poate fi realizată urmând câteva sfaturi simple și foarte eficiente.
6 strategii pentru a reduce rapid nivelul glicemiei
Karla Henríquez

Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pentru a reduce rapid nivelul glicemiei, trebuie să faceți mai multe schimbări în stilul de viață. Deși medicii pot sugera administrarea anumitor medicamente, tratamentul inițial se bazează doar pe ajustări ale dietei și exerciții fizice. Ce strategii ajută?

Există multe modalități de a ajuta la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Nu este necesar să suferiți de diabet sau de sindrom metabolic pentru a începe să le puneți în practică. În continuare, vă spunem în detaliu ce să faceți pentru a vă reduce glicemia în mod natural.

Ce înseamnă un nivel ridicat de glucoză?

Înainte de a cunoaște câteva strategii de reducere a nivelului glicemiei, trebuie să trecem în revistă efectele acestei lipse de control. În termeni medicali, problema este cunoscută sub denumirea de „hiperglicemie” și apare atunci când organismul nu poate produce insulină (diabet de tip 1) sau încetează să o folosească în mod corespunzător (diabet de tip 2).

Insulina este un hormon secretat de pancreas și este cel mai important regulator al metabolismului glucozei. Organismul are nevoie de ea pentru ca zaharurile din sânge să intre în celule și să poată fi folosite ca surse de energie.

Din cauza bolilor pancreasului, alimentației proaste și utilizării medicamentelor, printre alți factori, apare o alterare care duce la hiperglicemie. Vorbim de niveluri ridicate de glucoză atunci când glicemia este mai mare de 125 mg/dl pe nemâncate și mai mare de 180 mg/dl la 2 ore după masă.

Atunci când nu este abordată în mod corespunzător, glicemia ridicată poate duce la complicații grave în sistemele vitale ale corpului. Mai exact, poate deteriora vasele de sânge și crește riscul de boli cardiace, renale, oculare și neurologice.

Bătrână care își măsoară glicemia

6 strategii pentru a reduce rapid nivelul glicemiei

Abordarea variază de la persoană la persoană. În timp ce unii reușesc să-și stabilizeze glicemia prin schimbări în alimentație, alții necesită medicamente și alte tipuri de tratamente. Prin urmare, consultația medicală este esențială. Atât medicul de familie, cât și specialistul în endocrinologie vor putea stabili măsurile terapeutice adecvate fiecărui caz.

În general, după cum se precizează într-un studiu publicat în jurnalul Metabolism, este indicat să practicați exerciții fizice, să urmați terapia nutrițională și să evitați obezitatea.

1. Evitați consumul de amidon

Alimentele bogate în amidon, cum ar fi cartofii și cerealele, sunt frecvente în dietă. Deși sunt importante, este esențial să vă moderați cât mai mult consumul pentru a reduce rapid nivelul glicemiei.

Aceste alimente au o moleculă numită „amilopectină”, care se digeră rapid și generează și vârfuri de glucoză în sânge. Prin urmare, evitați consumul lor timp de una sau două zile pentru a contribui la stabilizarea zaharurilor.

Apoi, pot fi ingerate, dar în cantități mici. Amilopectina oferă energie utilă pentru activitatea fizică. Chiar și așa, consumul excesiv poate afecta atât creșterea în greutate, cât și dezechilibrul glucozei.

2. Reduceți consumul de zaharuri adăugate

Consumul excesiv de zaharuri adăugate este direct legat de sindromul metabolic și diabet. Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrients, acest ingredient modifică nivelul glicemiei, crește rezistența la insulină și sporește tendința de a fi supraponderal și obez.

Prin urmare, o parte a tratamentului pentru reducerea rapidă a nivelului glicemiei ar trebui să vizeze evitarea tuturor surselor de zaharuri adăugate. Trebuie să avem în vedere că nu este vorba doar de zahăr alb, ci și de alți îndulcitori.

Prin urmare, este necesar să verificați etichetele alimentelor. Optați pentru acele produse alimentare fără acest tip de îndulcitori.

3. Alegeți alimente cu indice glicemic scăzut

Dacă este vorba despre echilibrarea nivelului de glucoză, alimentele cu indice glicemic scăzut nu trebuie să lipsească din dietă. Indicele glicemic este o modalitate de evaluare a răspunsului organismului la consumul de alimente care conțin carbohidrați.

Atât cantitatea, cât și tipul de carbohidrați determină modul în care alimentele afectează glicemia. S-a stabilit că alimentele cu un indice glicemic scăzut pot contribui la reducerea riscului de diabet de tip 1 și tip 2. Printre aceste alimente, putem evidenția următoarele:

  • Pește și crustacee
  • Carne slabă
  • Ouă
  • Ovăz
  • Orz
  • Fasole
  • Linte
  • Igname
  • Porumb
  • Legume fără amidon
Cum se reduce rapid nivelul glicemiei

4. Consumați vitamina D

Potrivit jurnalului Diabetes Voice și mai multor studii, persoanele cu deficit de vitamina D pot dezvolta toleranță redusă la glucoză. Așadar, atunci când nivelul de glucoză este ridicat, asigurați-vă că obțineți suficientă vitamina D.

Cel mai bun mod de a obține acest nutrient este plaja. Când razele soarelui intră în contact cu pielea, organismul îl sintetizează în mod natural. Totuși, deoarece expunerea excesivă la soare este negativă, vitamina D poate fi obținută și din următoarele alimente:

  • Iaurt
  • Ouă
  • Unt proaspăt
  • Ton și sardine
  • Icre
  • Ciuperci Portobello
  • Cereale integrale fortificate

5. Faceți mișcare

Practicarea regulată a exercițiilor fizice este unul dintre cele mai bune obiceiuri pentru a reduce nivelul glicemiei. Contribuie la pierderea în greutate și crește sensibilitatea la insulină. Celulele devin capabile să profite de zaharurile disponibile în fluxul sanguin.

De fapt, într-un studiu publicat în Polish Annals of Medicine , exercițiile fizice s-au dovedit a fi de ajutor în stabilizarea glicemiei la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. Pentru început, activitatea poate fi moderată (20 sau 30 de minute).

Este esențial să începeți treptat, mai ales dacă sunteți sedentari. Activități precum mersul pe jos, joggingul sau mersul cu bicicleta sunt alegeri excelente. Este valabilă și activitatea în săli de sport sau înot.

6. Beți suficientă apă

Aportul optim de apă joacă un rol important în controlul glicemiei. Acest lichid vital intervine în procesele renale care contribuie la eliminarea excesului de zahăr prin urină. Un studiu observațional a constatat că cei care au băut mai multă apă au avut un risc mai mic de a avea glicemia crescută.

Beți apă și nu băuturi aromate sau alcoolice. De asemenea, nu este recomandat să beți sucuri de fructe. În cazul în care doriți puțină aromă, puteți bea infuzii.

Vă întrebați cum puteți reduce rapid nivelul glicemiei? Consultați medicul

Pentru a fi sănătoși și a avea un nivel adecvat de zahăr în sânge, trebuie fim consecvenți și să menținem obiceiurile bune de viață. Altfel, cu greu vom observa o îmbunătățire.

V-am oferit 6 strategii pentru a reduce rapid nivelul glicemiei. Dacă le urmați, veți trăi mai sănătos. Dacă aveți îndoieli, cel mai bine este să consultați medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aller EE, Abete I, Astrup A, Martinez JA, van Baak MA. Starches, sugars and obesity. Nutrients. 2011; 3 (3): 341-369. doi:10.3390/nu3030341.
  • American Diabetes Association, Bantle JP, Wylie-Rosett J, et al. Nutrition recommendations and interventions for diabetes: a position statement of the American Diabetes Association [published correction appears in Diabetes Care. 2010 Aug;33(8):1911]. Diabetes Care. 2008; 31 Suppl 1: S61-S78. doi:10.2337/dc08-S061.
  • Aronson D. Hyperglycemia and the pathobiology of diabetic complications. Adv Cardiol. 2008; 45: 1-16. doi:10.1159/000115118.
  • Byrnes SE, Miller JC, Denyer GS. Amylopectin starch promotes the development of insulin resistance in rats. J Nutr. 1995; 125 (6): 1430-1437. doi:10.1093/jn/125.6.1430.
  • Ginszt, Apolinary & Ginszt, Michał & Majcher, Piotr & Tarkowski, Zbigniew. (2018). Effects of exercise on blood glucose levels in type 2 diabetic patients – Literature review. Polish Annals of Medicine. 25. 10.29089/2017.17.00037.
  • Jenkins DJ, Wolever TM, Taylor RH, et al. Glycemic index of foods: a physiological basis for carbohydrate exchange. Am J Clin Nutr. 1981; 34 (3): 362-366. doi:10.1093/ajcn/34.3.362.
  • Mouri MI, Badireddy M. Hyperglycemia. [Updated 2020 May 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430900/.
  • O’Keefe JH, Abuannadi M, Lavie CJ, Bell DS. Strategies for optimizing glycemic control and cardiovascular prognosis in patients with type 2 diabetes mellitus. Mayo Clin Proc. 2011; 86 (2):128-138. doi:10.4065/mcp.2010.0434
  • Roussel R, Fezeu L, Bouby N, et al. Low water intake and risk for new-onset hyperglycemia. Diabetes Care. 2011; 34 (12): 2551-2554. doi:10.2337/dc11-0652.
  • Sheard NF, Clark NG, Brand-Miller JC, et al. Dietary carbohydrate (amount and type) in the prevention and management of diabetes: a statement by the american diabetes association. Diabetes Care. 2004; 27 (9): 2266-2271. doi:10.2337/diacare.27.9.2266
  • Srimani S, Saha I, Chaudhuri D. Prevalence and association of metabolic syndrome and vitamin D deficiency among postmenopausal women in a rural block of West Bengal, India. PLoS One. 2017; 12 (11): e0188331. Published 2017 Nov 30. doi:10.1371/journal.pone.0188331
  • Weiss M, Steiner DF, Philipson LH. Insulin Biosynthesis, Secretion, Structure, and Structure-Activity Relationships. [Updated 2014 Feb 1]. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279029/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.