3 alimente care reglează glicemia
 

3 alimente care reglează glicemia

Pentru a evita excesul de zahăr din sânge, este esențial să aveți obiceiuri alimentare bune și, în general, să mențineți un stil de viață sănătos.
3 alimente care reglează glicemia
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 04 noiembrie, 2021

Creșterile de zahăr din sânge și stresul pancreatic sunt una dintre cauzele rezistenței la insulină și dezvoltării diabetului. Acestea, la rândul lor, cresc șansele de a suferi de alte boli complexe, precum sindromul metabolic sau unele tipuri de cancer. Descoperiți 3 alimente care reglează glicemia!

Este important să aveți grijă de dietă pentru a evita nivelurile ridicate de glucoză în sânge. Există o serie de alimente pe care trebuie să le evitați pentru a garanta sănătatea pancreasului și altele pe care le puteți consuma pentru a limita absorbția zahărului în intestin.

Care sunt alimentele de evitat?

Având în vedere că dieta este unul dintre cei mai influenți factori în modificarea nivelului de zahăr din sânge, trebuie să încercăm să eliminăm sau, cel puțin, să reducem la minim consumul anumitor alimente.

În cea mai mare parte, acestea nu au valoare nutritivă și sunt bogate în substanțe artificiale care dăunează sănătății. Deci, care sunt aceste alimente? Tot felul de prăjeli, produse de patiserie, făinuri rafinate, dulciuri, prăjituri (chiar și dulciuri sărate) și băuturi carbogazoase.

 

Toți pacienții cu diabet sunt sfătuiți să evite carbohidrații simpli și să consume carbohidrați complecși, care sunt cei ce sunt digerați și asimilați mai lent. Asigură energie și nu provoacă hiperglicemie. Acest grup include cerealele integrale, de exemplu.

Cele mai noi tendințe includ protocoale de post intermitent pentru prevenirea sau chiar controlul diabetului. Atât ca metodă preventivă, cât și în tratamentul diabetului de tip 2, postul intermitent îmbunătățește sensibilitatea la insulină și controlează curba glicemiei.

Există chiar și combinații de post cu diete ketogenice sau sărace în carbohidrați, care sunt benefice pentru sănătatea pancreatică. Aceste tipuri de protocoale trebuie supravegheate de un profesionist, mai ales atunci când pacienții sunt deja bolnavi.

Câteva trucuri pe care ar trebui să le știți

După ce am mâncat dulciuri, putem mânca niște carbohidrați complecși, bogați în fibre, care ajută la neutralizarea hiperglicemiei. Poate fi un măr, o salată, o cremă de legume, puțin orez brun, printre altele. Aportul de fibre este o strategie eficientă pentru întârzierea absorbției glucozei. În acest fel, trecerea sa în fluxul sanguin va fi mai lentă și stresul pancreatic va fi mai mic.

Alimentele crude produc niveluri de glucoză mai mici decât alimentele gătite sau procesate. Indicele glicemic al alimentelor este susceptibil la modificări în funcție de metoda de gătire. Alimentele procesate produc niveluri glicemice mai mari decât alimentele integrale. Consumați legume crude la fiecare masă.

Alimente care reglează glicemia

Ovăz

Această cereală delicioasă, pe care mulți oameni o consumă în mod regulat la micul dejun, nu numai că ne oferă multă energie, ci previne și creșterile de zahăr din sânge.

Conține o cantitate mare de fibre (beta glucani) care reduce secreția de insulină. În plus, ovăzul este bogat în proteine, vitamine și minerale. Majoritatea cerealelor integrale sunt benefice pentru controlul zahărului din sânge.

Puteți consuma ovăzul cu apă sau lapte de ovăz, îl puteți adăuga în creme și smoothie-uri de legume și îl puteți folosi pentru a face diferite tipuri de deserturi sănătoase.

 

Desert cu ovăz

Leguminoase

Leguminoasele sunt alimente care conțin o mulțime de carbohidrați, dar și o cantitate importantă de fibre. De asemenea, oferă vitamine, minerale și proteine necesare bunei funcționări a organelor vitale.

Fibrele din leguminoase pot produce fermentații la nivel intestinal, care se termină cu formarea de acizi grași cu lanț scurt. Aceste tipuri de substanțe au un puternic caracter antiinflamator și antioxidant.

Iaurturi

Iaurturile sunt alimente bogate in probiotice, microorganisme vii care colonizează tractul intestinal, îmbunătățindu-i funcționalitatea. Existența unei microbiote benefice ajută la reglarea absorbției glucozei în sânge, prevenind apariția unor boli complexe precum diabetul.

Mai mult, flora intestinală a fost legată de procese depresive sau anxioase. Astfel, menținerea unei microflore sănătoase este benefică în prevenirea tulburărilor legate de sănătatea mintală și starea de spirit.

Alimente care reglează glicemia: concluzie

Obiceiurile alimentare corecte vă permite să reglați nivelul glicemiei și să preveniți apariția bolilor complexe și nevoia de medicamente. Astăzi, diabetul este o boală endemică cu multiple complicații. Din acest motiv, o bună strategie de prevenire este esențială.

Consultați-vă cu medicul sau cu nutriționistul pentru a vă bucura de o bună calitate a vieții. De asemenea, evitați să faceți modificări în alimentație fără a vă consulta mai întâi cu un profesionist, deoarece în loc să obțineți beneficiile pe care vi le doriți, puteți face rău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • 1 – Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care, 2003.

    2 – Rasane, P., Jha, A., Sabikhi, L., Kumar, A., & Unnikrishnan, V. S. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. Journal of Food Science and Technology, 2013.

    3 – Dahl, W. J., Foster, L. M., & Tyler, R. T. Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.). British Journal of Nutrition, 2012.

    4 – Zubrycki A., Cierpka-Kmiec K., Kmiec Z., Wronska A., The role of low-calorie diets and intermittent fasting in the treatment of obesity and type 2 diabetes. J Physiol Pharmacol, 2018. 69 (5).

    5 – Musa-Veloso K., Poon T., Harkness LS., O´Shea M., Chu Y., The effects of whole grain compared with refined wheat, rice, and rye on the postprandial blood glucose response: a systematic review and meta analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr, 2018. 108 (4): 759-774.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.