Nivelul glicemiei la copii: valori normale
Nivelul glicemiei la copii este un subiect care necesită o atenție specială. După cum știm cu toții, toată lumea folosește glucoza ca sursă de energie. Din această cauză, mâncăm diferite tipuri de zahăr pe care corpul nostru îl descompune în glucoză, care se deplasează prin sânge pentru a fi utilizată de celule.
Atât la adulți, cât și la copii, există niveluri de glucoză care sunt considerate normale pentru ca totul să funcționeze așa cum ar trebui. Ce trebuie să știi despre nivelul glicemiei la copii? În acest articol, îți vom explica totul.
Ce este glicemia?
Glicemia reprezintă măsurarea nivelului de glucoză din sânge. După cum am menționat anterior, oamenii mănâncă zahăr sub diferite forme complexe, cum ar fi, de exemplu, fructoza sau zaharoza.
Prin digestie, zaharurile complexe se transformă în substanțe mai simple, cum ar fi glucoza. După aceea, glucoza se deplasează prin sânge, unde circulă continuu până când celulele o absorb pentru a o folosi ca sursă de energie.
Glucoza servește ca energie pentru corp. Atunci când celule o absorb din sânge, o transformă printr-un proces metabolic cunoscut sub numele de ciclul Krebs în TCA, o moleculă pe care acestea o folosesc în restul proceselor fiziologice pe care le efectuează.
Prin urmare, glucoza este esențială pentru funcționarea întregului corp uman. Dacă ai prea multă glucoză în sânge, aceasta poate fi stocată ca glicogen în ficat. Aceste rezerve sunt activate atunci când corpul are nevoie de glucoză suplimentară (de exemplu, atunci când faci mișcare).
Citește mai mult:
De ce sunt importante nivelurile de glucoză?
Deoarece este o substanță atât de importantă pentru funcțiile corpului uman, este vital să ai un nivel normal de glucoză în sânge. În acest mod, corpul va avea glucoza de care are nevoie pentru a-și îndeplini toate funcțiile.
În plus, la copii, acest lucru este și mai important. Când cresc, copiii folosesc mai multă energie decât adulții. Nivelurile adecvate de glucoză sunt importante pentru ca cel mic să se dezvolte corect, atât fizic, cât și mintal.
Nivelurile de glucoză variază pe parcursul zilei și în circumstanțe diferite. De exemplu, exercițiile fizice, stresul sau tipurile de alimente pe care le consumi pot afecta nivelul de glucoză.
Nivelul glicemiei la copii: care sunt valorile normale?
În general, glicemia se măsoară dintr-o probă de sânge. Această măsurare poate fi făcută în diferite momente ale zilei, pentru care există valori de referință diferite.
În mod normal, glucoza se măsoară pe stomacul gol, adică după cel puțin 8 ore fără a mânca alimente. Aceasta este cunoscută sub numele de glicemie de bază și este măsurătoarea care ne oferă cele mai multe informații pentru a ajuta la gestionarea nivelului zahărului în sânge.
Valorile normale pentru copii sunt mai mici decât valorile normale pentru adulți. Astfel, pentru diferitele momente în care poți măsura glicemia, măsurătorile normale pentru copii sunt:
- Glicemie inițială (pe stomacul gol): 70-110 g/dL
- Glicemie postprandială (imediat după ce copilul a servit o masă): mai puțin de 130 g/dL
- Glicemie la 2 ore după masă: mai puțin de 100 g/dL
Niveluri scăzute de glucoză la copii
Nivelurile scăzute de glucoză, cunoscute sub numele de hipoglicemie, pot fi cauzate de un aport scăzut de zahăr sau chiar de malnutriție. Dacă un copil are în mod constant niveluri scăzute de glucoză, acest lucru îi poate afecta dezvoltarea corectă. În plus, glicemia scăzută poate provoca amețeli și leșin atunci când corpul are nevoie de mai multă glucoză.
Citește mai mult:
Niveluri ridicate de glucoză la copii
În anumite momente, nivelul de glucoză poate fi ridicat (de exemplu, după ce copilul a mâncat alimente cu mult zahăr). Nivelurile ridicate de glucoză sunt cunoscute sub numele de hiperglicemie. Dacă aceasta este o problemă recurentă, poate indica faptul că stilul de viață al copilului nu este corect.
Copilul poate avea un stil de viață sedentar sau dieta sa se poate baza pe alimente cu prea mult zahăr. De asemenea, nivelul ridicat de glucoză la copii poate indica faptul că aceștia suferă de diabet de tip 1 sau diabet zaharat. Pentru a confirma acest lucru, va trebui să consulți un specialist pentru o examinare completă.
Ce trebuie să reții?
Menținerea nivelurilor corecte de glucoză este esențială pentru ca cel mic să se dezvolte corect. Medicul pediatru va face testele de glucoză pe care le consideră necesare în funcție de vârsta și starea fiecărui copil.
Dacă observi orice semn care te face să bănuiești că glicemia copilului tău nu este așa cum ar trebui, consultă un specialist care va decide cum să acționeze.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- American Diabetes Association Professional Practice Committee. (2024). 2. Diagnosis and Classification of Diabetes: Standards of Care in Diabetes-2024. Diabetes care, 47(Supplement_1), 20-42. https://diabetesjournals.org/care/article/47/Supplement_1/S20/153954
- American Diabetes Association Professional Practice Committee. (2024). 14. Children and Adolescents: Standards of Care in Diabetes-2024. Diabetes care, 47(Supplement_1), 258-281. https://diabetesjournals.org/care/article/47/Supplement_1/S258/153946
- Dabelea, D., Stafford, J. M., Mayer-Davis, E. J., D’Agostino, R., Dolan, L., Imperatore, G., … & SEARCH for Diabetes in Youth Research Group. (2017). Association of type 1 diabetes vs type 2 diabetes diagnosed during childhood and adolescence with complications during teenage years and young adulthood. Jama, 317(8), 825-835. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2606400
- Gea, I. L., Ramos, L. M., Borrás, V., et al. (2019). Hipoglucemia. Sociedad Española de Endocrinología Pediatrica, 1, 171-182. Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/11_hipoglucemia.pdf
- Lawrence, J. M., Divers, J., Isom, S., Saydah, S., Imperatore, G., Pihoker, C., … & SEARCH for Diabetes in Youth Study Group. (2021). Trends in prevalence of type 1 and type 2 diabetes in children and adolescents in the US, 2001-2017. Jama, 326(8), 717-727. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2783420
- McGill, D. E., & Levitsky, L. L. (2016). Management of hypoglycemia in children and adolescents with type 1 diabetes mellitus. Current diabetes reports, 16, 1-6. https://link.springer.com/article/10.1007/s11892-016-0771-1
- Medline Plus. (2022). Manejo de su glucemia. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000086.htm
- Mergenthaler, P., Lindauer, U., Dienel, G. A., & Meisel, A. (2013). Sugar for the brain: the role of glucose in physiological and pathological brain function. Trends in neurosciences, 36(10), 587-597. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3900881/
- Rewers, M., & Ludvigsson, J. (2016). Environmental risk factors for type 1 diabetes. The Lancet, 387(10035), 2340-2348. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(16)30507-4/abstract
- Stanford Medicine Children’s Health. (s.f.). Hipoglucemia en niños. Consultado el 27 de febrero de 2024. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=hypoglycemia-in-children-90-P01960