Shoku Iku: filozofia japoneză a alimentației sănătoase
 

Shoku Iku: filozofia japoneză a alimentației sănătoase

Shoku Iku este o filozofie care ne invită să știm ce mâncăm și cum mâncăm. Așadar, ne învață să avem o dietă mai conștientă.
Shoku Iku: filozofia japoneză a alimentației sănătoase

Ultima actualizare: 04 august, 2022

Dieta din Japonia este una dintre cele mai sănătoase și echilibrate din lume. Aceasta garantează niveluri ridicate de sănătate și longevitate în rândul populației generale. În ultimele decenii, țara asiatică a investit multe resurse în programe de nutriție și educație pentru sănătate, precum „Legea de bază Shoku Iku” sau „Educația alimentară”, promulgată în 2005.

Legea le solicită școlilor să ofere educație nutrițională pentru a ajuta copiii să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase bazate pe principiile Shoku Iku. În acest fel, se urmărește ca aceștia să învețe cum și ce să mănânce, pe lângă importanța citirii etichetelor, cunoașterea modului în care se produc alimentele, cunoașterea nevoilor nutriționale, etc.

Originea Shoku Iku

Mai mult decât o lege, Shoku Iku este o filozofie de alimentație sănătoasă și echilibrată care s-a născut dintr-o mișcare promovată de Sagen Ishizuka, un medic militar care a creat și dieta macrobiotică. Mai exact, se bazează pe a ști foarte bine ce să mâncăm, cum să pregătim și cum să combinăm diferite alimente.

După cum afirmă Makiko Sano în cartea sa „Shoku Iku: Bucătăria japoneză pentru o viață lungă și sănătoasă”, această mișcare „regândește complet relația noastră cu mâncarea”. Este vorba despre o dietă conștientă.

De asemenea, regulile nu sunt prea stricte sau greu de urmat. Este vorba doar de a învăța câte ceva despre nutriție și de a alege alimente în funcție de adevărata lor valoare nutritivă.

Preparat Shoku Iku

Cele 4 principii Shoku Iku

Pentru a înțelege mai bine despre ce este Shoku Iku, mai jos, detaliem pilonii fundamentali ai acestei filozofii:

1. Concentrați-vă pe sațietate în loc de calorii

Shoku Iku încurajează mâncatul atent. Aceasta înseamnă să recunoaștem semnalele de foame și să învățăm să recunoaștem când începem să ne săturăm. De fapt, acesta încorporează conceptul de „hara hachi bun me”, care constă în a nu mai mânca atunci când ești sătul în proporție de 80%.

Această practică coincide cu sfaturile nutriționale de a mânca lent, deoarece creierul și stomacul înregistrează senzația de sațietate după aproximativ 20 de minute de când am început să mâncăm. Acest lucru ajută la evitarea supraalimentării, satisfăcând în același timp nevoile nutriționale.

2. Alegeți alimente integrale

Shoku Iku subliniază importanța alimentelor integrale sănătoase, cum ar fi următoarele:

În general, acestea conțin acei nutrienți importanți de care organismul are nevoie, cum ar fi proteine, fibre, grăsimi sănătoase pentru inimă și micronutrienți.

De asemenea, această filozofie alimentară încurajează limitarea consumului de alimente procesate care au un conținut ridicat de calorii, sodiu și zahăr adăugat. Acestora le lipsesc nutrienții esențiali.

3. Bucurați-vă de o varietate de alimente

Departe de a restricționa sau elimina anumite produse din dietă, Shoku Iku subliniază importanța de a savura o varietate de alimente ca parte a unei diete sănătoase. În acest sens, mesele trebuie să fie alcătuite din diverse tipuri de legume, alături de orez integral și o sursă bună de proteine.

În plus, ne invită să pregătim mâncarea în diferite moduri: la aburi, înăbușită, coaptă, etc. Acest lucru permite o anumită diversitate în dietă.

4. Împărtășiți mâncarea cu ceilalți

Ultimul principiu Shoku Iku subliniază importanța de a împărți mesele. Acest lucru ajută la consolidarea relațiilor interpersonale și promovează o alimentație mai atentă.

Acordați-vă pentru a savura mesele cu prietenii sau familia ori de câte ori este posibil.

Beneficii pentru sănătate

Japonia este țara dezvoltată cu cea mai scăzută rată de obezitate din lume. Această realitate este strâns legată de alimentația și stilul de viață al populației. Să vedem cum contribuie Shoku Iku la menținerea sănătății.

Ajută la controlul greutății

După cum am menționat deja, promovează alimentația conștientă, ceea ce presupune să știm să ne ascultăm corpul și să recunoaștem semnalele de foame și sațietate. S-a demonstrat că alimentația atentă contribuie în mod semnificativ la pierderea în greutate.

Promovând consumul de alimente integrale bogate în nutrienți și descurajând alimentele procesate, luptăm împotriva riscului de obezitate.

Îmbunătățește sănătatea generală

Accentul pus pe alimente sănătoase și variate favorizează stabilirea unei alimentații complete, fără restricții majore. Acest lucru, la rândul său, se traduce în următoarele beneficii:

  • Control mai bun al zahărului din sânge
  • Sănătate intestinală mai bună
  • Risc mai mic de boli de inimă

Între timp, s-a descoperit că limitarea consumului de alimente procesate ajută la combaterea unei varietăți de afecțiuni majore de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, boli inflamatorii intestinale, depresie și anumite tipuri de cancer.

Promovează o relație pozitivă cu alimentele

Mâncatul atent ajută la promovarea unei relații mai sănătoase cu alimentele și corpul. De fapt, studiile sugerează că aplicarea mindfulness poate ajuta la prevenirea alimentației emoționale și la reducerea riscului de alimentație excesivă.

Bărbat care se ghidează după Shoku Iku

O dietă nerestricționată

Este important de reținut că, spre deosebire de multe diete fade și planuri de masă populare, Shoku Iku nu limitează și nu elimină în totalitate niciun tip de hrană. În schimb, încurajează învățarea valorii nutriționale a fiecărui aliment.

Planul urmărește să putem combina și integra diverse ingrediente în dietă, pentru a satisface nevoile nutriționale ale organismului. Pe scurt, este vorba de a fi mai conștienți de ceea ce consumăm și de modul în care consumăm pentru a ne menține sănătatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Casas R, Castro-Barquero S, Estruch R, Sacanella E. Nutrition and Cardiovascular Health. Int J Mol Sci [Internet]. 2018 [consultado el 20 de julio de 2022]; 19(12):3988. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320919/
  • Fuentes  R, Staub K, Aldakak L, Eppenberger P, Rühli F, Bender N. Mindful eating and common diet programs lower body weight similarly: Systematic review and meta-analysis. Obes Rev [Internet]. 2019 [consultado el 20 de julio de 2022]; 20(11):1619-1627. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31368631/
  • Elizabeth L, Machado P, Zinöcker M, Baker P, Lawrence M. Ultra-Processed Foods and Health Outcomes: A Narrative Review. Nutrients [Internet]. 2020 [consultado el 20 de julio de 2022]; 12(7):1 955. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7399967/
  • Katterman S, Kleinman B, Hood M, Nackers L, Corsica J. Mindfulness meditation as an intervention for binge eating, emotional eating, and weight loss: a systematic review. Eat Behav [Internet]. 2014 [consultado el 20 de julio de 2022]; 15(2): 197-204. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24854804/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.